Ako sa stať Google Street View Trekkerom? Ľahko, má to však pár háčikov

Najštýlovejší turista? Predsa ten, čo počas výstupu na štíty natáča exkluzívne zábery, ktoré uvidia v Kamerune, Texase aj na Novom Zélande.

16.04.2016 07:00
google, street wiev, Street View batoh (Trekker) Foto: ,
Google Street View Trekker (batoh).
debata

Google Street View sa stal každodenným neoceniteľným pomocníkom, keď sa chystáte do cudzieho mesta, hľadáte si nový byt v lepšej štvrti alebo sa chcete pozrieť do ulíc Los Angeles či Kuala Lumpuru.

Avšak ešte úžasnejšie je „prechádzať sa“ po vyprahnutej púšti, exotických ostrovoch alebo majestátnych horách. Takéto zábery nevznikajú jednoducho, turista dostane špeciálny ruksak s kamerou a vybavený vyrazí do prírody. Tak sa zábery zo štítov, divočiny a cudzích svetov dostanú priamo do vášho počítača a môžete si vychutnávať autentické scenérie, o ktorých snívate.

Ale nemusíte len snívať. Ak sa chystáte na výpravu do miest, ktoré doposiaľ nie sú zdokumentované v rámci Google Street View, môžete sa tým dobrodruhom, čo ponesie známu guľatú kameru na tyči trčiacej z vaku, stať aj vy.

Je to celkom jednoduché, stačí sa zaregistrovať cez formulár, vybrať si krajinu a konkrétnu túru a možno zanedlho vyrazíte do sveta so záznamovým vybavením aj vy. Má to však, ako inak, zopár háčikov.

Pár otázok „na telo“

Po prvé, mali by ste byť členom nejakej oficiálnej skupiny – turistickej organizácie, neziskovky, vládnej agentúry, univerzity alebo výskumnej skupiny. To hneď na úvod diskvalifikuje nezávislých nadšencov, ktorí svoje výpravy organizujú samostatne.

Po ďalšie, Google nemá záujem o hocaké destinácie, tie, ktoré chce zdokumentovať, zaradil do zoznamu 55 krajín, ktorý časom upravuje. Slovensko sa medzi zaujímavými štátmi, ktoré stojí za to ukázať svetu, nachádza, rovnako aj Česko, Maďarsko či Chorvátsko.

Z európskych krajín v zozname tiež figuruje Belgicko, Bulharsko, Dánsko, Francúzsko, Grécko, Holandsko, Írsko, Litva, Nórsko, Rumunsko, Slovinsko, Španielsko, Švédsko, Taliansko a Veľká Británia.

V prihlasovacom formulári musíte tiež opísať, prečo sa chcete sa stať Google Street View Trekkerom a kam presne by ste chceli s kamerou na chrbte vyraziť. Rovnako aj to, prečo je konkrétna trasa hodná zvečnenia a prečo by ju mal Google ukázať celej planéte.

Napokon treba v dotazníku uviesť, či ste ochotní pomáhať vybavovať vo svojej krajine potrebné povolenia na filmovanie respektíve fotenie, napríklad v národných parkoch; či je vaša organizácia schopná spraviť vášmu výletu dobrú publicitu a tiež či žiadate spoločnosť Google o sponzorstvo pre trek.

Zdroj: Docs.google.com; Mnn.com

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #turisti #Google #túra #Google Street View