Nočná mora kanadských Indiánov: Pre chudobu a drogy páchajú samovraždy

Jedna zo skupín pôvodných obyvateľov Kanady vyhlásila mimoriadny stav po tom, čo sa od začiatku apríla o samovraždu pokúsilo 11 jej členov. Indiánsky kmeň Attawapiskatov má pritom už len asi 2 000 príslušníkov, informovala agentúra Reuters.

12.04.2016 14:00
indián, indiánka, Foto:
Ilustračné foto.
debata (23)

Od vlaňajšieho septembra sa o samovraždu pokúsilo už viac ako sto členov kmeňa žijúceho v severnej časti provincie Ontario. Jeden z nich následne skutočne zomrel.

Situácia sa pritom začala v posledných týždňoch zhoršovať. V marci sa o dobrovoľný odchod zo života pokúsilo 28 členov tejto menšiny.

Premiér je zlomený

Za „nočnú moru“ označil súčasnú situáciu medzi Attawapiskatmi člen Ontárijského parlamentu Charlie Angus. Počet samovrážd je podľa neho vyšší počas zimy a týka sa predovšetkým mladých ľudí.

Ústredné orgány podľa kanadskej tlače už medzi príslušníkov domorodej menšiny vyslali krízovú jednotku, ktorej členmi sú aj psychológovia.

„Správy, ktoré prichádzajú od Attawapiskatov mi lámu srdce,“ uviedol na Twitteri kanadský premiér Justin Trudeau. „Budeme naďalej pracovať na zlepšení životných podmienok pôvodných obyvateľov,“ dodal.

Závislosť, násilie, chudoba

V marci požiadala federálne úrady o pomoc iná skupina domorodých obyvateľov žijúcich na území stredokanadskej provincie Manitoba. Počas dvoch mesiacov odišlo dobrovoľne zo sveta šesť jej členov a 140 sa o to pokúsilo len v priebehu dvoch týždňov.

Pôvodné kanadské obyvateľstvo, medzi ktoré patria Inuiti, Métisovia a takzvané „Prvé národy“, tvoria asi štyri percentá obyvateľov krajiny. V priemere sú oveľa chudobnejší ako ostatní a ich stredná dĺžka života je oveľa nižšia ako u zvyšku populácie.

Stávajú sa tiež oveľa častejšie obeťami násilných trestných činov, častejšie prepadajú závislosti od omamných látok a vyšší je aj podiel ich členov medzi osobami v nápravných zariadeniach.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Indiáni #samovražda #Kanada