TripAdvisor: Top 10 najpopulárnejších destinácií sveta. Praha je šiesta

Cestovateľský magazín TripAdvisor zverejnil zoznam top destinácií, ktoré turisti ohodnotili ako najlepšie na svete. Ocenenie Travelers Choice Awards 2016 si 10 miest získalo vďaka množstvu pozitívnych ohlasov návštevníkov a na základe recenzií hotelov, reštaurácií a zaujímavých atrakcií, ktoré destinácie ponúkajú. Milióny hodnotení magazín zozbieral počas viac než roka.

19.04.2016 07:00
debata (3)

Okrem rebríčka top 10 zverejnil portál TripAdvisor tiež priemernú cenu za noc v hoteli, takže turisti, ktorých ocenené destinácie zaujali, si budú vedieť pohodlne naplánovať cestovný rozpočet.

10. Ubud, Indonézia

Ubud je mesto na Bali a považuje sa za centrum ostrova. Oproti minulému roku sa posunulo o päť priečok nahor, a tak vstúpilo do top desiatky.

Po svete sa preslávilo svojimi remeselníkmi a miestnymi umelcami, ale aj pozoruhodnou architektúrou a pamiatkami. Asi 5 km južne od mesta sa vypína známy chrám Pura Puseh z 11. storočia s ozdobnými kamennými ornamentmi.

Neďaleko je tiež Slonia jaskyňa s vchodom vyrezaným do tvaru démonových úst. Kráľovský palác alebo Vodný palác bol sídlom kráľa až do roku 1940 a niekoľko kráľovských potomkov tam žije podnes.

Miesto ponúka tiež niekoľko pozoruhodných múzeí a galérií, ale tiež botanickú záhradu a krajinu ako stvorenú na turistiku. V Ubude sa vyspíte za cca 117 eur.

15. Ubud, Indonézia Foto: SHUTTERSTOCK
Ubud, Indonézia 15. Ubud, Indonézia

9. New York City, New York

Mesto, ktoré nikdy nespí, ročne priláka asi 40 miliónov turistov, pretože chcú na vlastné oči vidieť kultovú Sochu slobody, Empire State Building či Central Park, najnavštevovanejší park v Spojených štátoch. V New Yorku sa nachádza asi 5 600 mrakodrapov a 48 z nich meria viac ako 200 metrov.

Big apple v rebríčku TripAdvisoru od vlaňajška poskočil od dve miesta. Prenocovanie v hoteli tu priemerne stojí 280 eur.

New York City, New York Foto: SITA/AP, Kathy Willens
New York, New Jersey, USA, Amerika, Manhattan, One World Trade Center, Hoboken, pes, prechádzka, venčenie, New York City, New York

8. Hanoj, Vietnam

Hlavné a druhé najväčšie mesto Vietnamu (má vyše 7 miliónov obyvateľov) založil v roku 1010 vietnamský kráľ Ly Thai To. Nachádza sa na brehu Červenej rieky a je dôležitým kultúrnym centrom Vietnamu s bohatou históriou.

Z bývalej kráľovskej pevnosti ostali len pozostatky – brána Doan Mon a vlajková veža. Najznámejšími pamiatkami Hanoja sú Chrám literatúry a Pagoda na jednom stĺpe, obe z 11. storočia. Na území mesta je dohromady vyše 600 chrámov a pagod.

Hanoj oproti predošlému roku v hodnotení poklesol o dve priečky, stále sa však drží v najlepšej desiatke. Za prenocovanie v hoteli tam zaplatíte v priemere 67 eur.

Hanoj, Vietnam Foto: SHUTTERSTOCK
Hanoj, Vietnam Hanoj, Vietnam

7. Rím, Taliansko

Večné mesto je jedným z najobľúbenejších a najkrajších miest aj vďaka svojej chutnej zmesi historických atrakcií, ako Koloseum či Vatikán, a svetoznámej talianskej kuchyne.

Rím je jedným z najväčších európskych hlavných miest s rozlohou 1 290 km², podľa legendy vzniklo 21. apríla 753 pred Kr. Sídlia tam štyri štátne, 16 súkromných a 7 pápežských univerzít, talianska Akadémia vied a niekoľko medzinárodných organizácií.

Rím sa v rebríčku TripAdvisoru udržal na svojej predošlej pozícii, portál uvádza priemernú cenu za ubytovanie v meste 123 eur.

Rím, Taliansko Foto: Katarína Sedláková, Pravda
Rím, Taliansko, Chrám svätého Petra, Vatikán, Rím, Taliansko

6. Praha, Česko

Stovežatá česká metropola ponúka kvalitný mix múzeí, hradov, katedrál, ale aj dláždených uličiek s obchodíkmi, lemovaných kaviarňami. Panorámu mesta jedinečne vytvárajú známe Hradčany s Pražským hradom, ktoré sú súčasťou najrozsiahlejšej mestskej pamiatkovej rezervácie v Európe spolu so Starým Mestom, Josefovom a Malou stranou.

V meste je veľa národných kultúrnych pamiatok a tisíce stavebných a umeleckých pamiatok.

Praha si oproti vlaňajšku pohoršila o jednu priečku, TripAdvisor uvádza za noc cenu 82 eur.

Praha, Česko Foto: SITA
praha, Česko Praha, Česko

5. Siem Reap, Kambodža

Krásne kanály, chrámy, svätyne a hrobky staré stovky rokov. Je bránou do Angkoru, stredovekého mesta z 9. až 13. storočia, ktoré vybudovali vládcovia khmérského impéria.

Názov mesta Siem Reap znamená doslova „Porážka Thajska“. Miesto takto pomenovali ako pripomienku dávnej víťazné bitky Khmérov s thajskou armádou. Centrum je vybudované v klasickom francúzskom koloniálnom štýle, ale nájdete tu aj silný vplyv čínskej architektúry.

Siem Reap v hodnotení TripAdvisoru pokleslo o tri miesta. Za noc tu zaplatíte priemerne 56 eur.

Siem Reap, Kambodža Foto: SHUTTERSTOCK
Siem Reap, Kambodža Siem Reap, Kambodža

4. Paríž, Francúzsko

Neopakovateľná architektúra, zbierky umenia, ale aj skvelé módne butiky a gastronomické nebo.

Paríž si polepšil oproti predošlému roku o päť priečok, za noc tu zaplatíte asi 150 eur.

Paríž, Francúzsko Foto: Reuters, CHRISTIAN HARTMANN
Paríž, Sacre Coeur, Montmartre, Francúzsko Paríž, Francúzsko

3. Marakéš, Maroko

Mesto založené v roku 1070, ktoré sa rozprestiera sa na úpätí pohoria Atlas, je známe pre svoje živé trhoviská s koreninami, kobercami a ďalším exotickým tovarom. Dominujú mu však nádherné zdobené mešity, za návštevu stojí aj Múzeum islamskej kultúry a Botanická záhrada Jardin Majorelle.

Mesto sa prepadlo o dve priečky v hodnotení TripAdvisoru, za noc tam zaplatíte asi 90 eur.

Marákeš, Maroko Foto: SHUTTERSTOCK
Marrákeš, Maroko Marákeš, Maroko

2. Istanbul, Turecko

Kedysi Konštantínopol alebo Carihrad či Byzantion aj dnes ponúka prehliadku opulentných byzantských chrámov, bezhlavé nakupovanie exotického oblečenia a suvenírov, gurmánske zážitky na celý život a fascinujúci výhľad na Bospor.

Oproti roku predtým sa teraz Istanbul posunul o jedno miesto vyššie. Podľa TripAdvisoru tu za noc zaplatíte približne 90 eur.

Istanbul, Turecko Foto: SHUTTERSTOCK
Istanbul, mešita Istanbul, Turecko

1. Londýn, Veľká Británia

Kráľom rebríčka TripAdvisor je metropola Veľkej Británie. Mesto je rozdelené na 33 správnych obvodov a dva z nich, City of London a City of Westminster, majú podnes štatút mesta. Nachádza sa tu veľa svetovo známych divadiel, múzeí, koncertných siení či palácov, ale aj množstvo otvorených priestranstiev. Deväť kráľovských parkov, v minulosti poľovných revírov, je dnes prístupných verejnosti.

Londýn oproti roku 2014 raketovo vyletel o päť miest, až na prvú priečku. Za noc tu v priemere zaplatíte 180 eur.

Londýn, Veľká Británia Foto: SHUTTERSTOCK
Tower of London, Londýn, Big Ben, veža s hodinami, Temža, Veľká Británia Londýn, Veľká Británia

Zdroj: Businessinsider­.com; Tripadvisor.com; Wikitravel.org

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #destinácie #Top 10 #TripAdvisor