Prieskum: V lete dovolenkuje 68 % Slovákov, v zime 37 % – väčšina vo wellnesse

Na zimnú dovolenku vyrazilo túto sezónu 37 % opýtaných, a to najčastejšie v rámci Slovenskej republiky. Najviac ľudí šlo do kúpeľov alebo na wellness. Ukázal to prieskum Slovenského národného panela, ktorý prebehol v polovici marca na vzorke päťsto respondentov z internetovej populácie vo veku 18 až 65 rokov.

12.04.2016 07:00
lyžovanie, lyžovačka, lyže, lyžiari, sneh,... Foto: ,
Na zimnú dovolenku túto sezónu vyrazilo necelých 40 % Slovákov.
debata (6)

Zatiaľ čo dovolenku v lete si podľa výsledkov minuloročného výskumu „Dovolenka 2015“ nenechalo ujsť 68 % Slovákov z internetovej populácie, teraz v zime vyrazilo na dovolenku len 37 % respondentov. Najviac z nich pritom vycestovalo na 2 až 7 dní.

Viac ako 80 % z tých, ktorí túto sezónu v zime vyrazili na dovolenku, ju strávili na Slovensku, pričom najväčšia časť vyrazila do kúpeľov či na wellness. Necelá tretina (30 %) sa venovala turistike a každý štvrtý respondent vyrazil na zimnú dovolenku za zimnými športmi.

Na zimnú dovolenku do zahraničia, vyrazilo len 7 % respondentov. Najväčšia časť respondentov sa v cudzine venovala zimným športom, necelá tretina vycestovala za teplom.

Priemerné náklady na osobu sa pri porovnaní tuzemskej a zahraničnej dovolenky výrazne líšia. Zatiaľ čo na Slovensku si polovica dopytovaných vystačila s nákladmi na osobu do 190 eur, v prípade zahraničnej dovolenky si s rovnakou sumou na osobu dokázalo poradiť len 20 % účastníkov výskumu.

Peniaze, radšej leto, čas

Výskum taktiež zisťoval dôvody opýtaných, prečo zimnú dovolenku túto zimu vynechali. Medzi dôvodmi dominovali predovšetkým dôvody financie, ktoré uviedla polovica z tých, ktorí túto zimu neboli na zimnej dovolenke.

Hneď na druhom mieste potom opýtaní uviedli preferenciu letnej dovolenky pred zimnou. Pätina odpovedala, že na dovolenku nemala čas a na pracovné dôvody sa odkázalo 19 % dopytovaných.

A akým voľnočasovým aktivitám okrem dovolenky sa všeobecne internetoví Slováci v zime venujú? Polovica respondentov vyráža za zimnými radovánkami, ako je sánkovanie, guľovanie či stavanie snehuliakov, pričom ženy sa týmto aktivitám venujú o 15 % častejšie než muži.

Na druhom mieste respondenti uvádzali výlety po Slovensku a na treťom zimné športy. Pätina v zime chodí na chalupu.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #dovolenka #zimná dovolenka