Upratovanie na Oravskom hrade? V rukavičkách a so štetcami

Jemne a v rukavičkách, tak čistia krehký porcelán na Oravskom hrade. Tiež opatrne štetcom utierajú prach zo záhybov na brnení, ktoré si pamätá už 447 rokov.

13.04.2016 13:00
debata (3)
Oravský hrad je v apríli zatvorený pre veľké... Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
Oravský hrad, Oravský hrad je v apríli zatvorený pre veľké jarné upratovanie pred začiatkom novej turistickej sezóny.

A okrem týchto precíznych prác musia na hrade urobiť aj množstvo udržiavacích a upratovacích prác, od čistenia podláh cez okná, vitríny až po natieranie drevených schodov, zábradlí či lavičiek.

Jeden z najkrajších slovenských hradov, Oravský hrad, je okrem apríla prístupný po celý rok a práve tento mesiac v ňom robia pracovníci Oravského múzea pravidelnú veľkú jarnú údržbu.

„Vzhľadom na to, že Oravský hrad má 27 objektov, je skutočne náročné ho upratovať. Do procesu sú zapojení okrem upratovačiek aj odborní pracovníci, historici, reštaurátori, konzervátori i kolegyne z literárnovedného oddelenia z Dolného Kubína. Všetkým nám ide o to, aby hrad bol na hlavnú turistickú sezónu pripravený stopercentne,“ hovorí Mária Jagnešáková, riaditeľka Oravského múzea.

Hradný komplex je rozľahlý, rozprestiera sa na rozlohe takmer 6-tisíc štvorcových metrov. Robí sa vonku i vnútri hradu, všade tam, kde treba. Minimálne dvadsiatka ľudí denne. „Do Oravského hradu sa nedostanú nákladné autá, používame len obmedzené prostriedky, dostane sa sem len nižší traktor. Treba vynášať mnoho vecí ručne,“ dopĺňa riaditeľka.

Po zime odkryli aj pohrebný voz, ktorý je... Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
Oravský hrad, Po zime odkryli aj pohrebný voz, ktorý je vystavený v exteriéri hradu.

Aj voda potrebná na umývanie je len v dolnej časti komplexu, v hydrante na hlavnom nádvorí. „Odtiaľ treba vodu vyniesť v kýbľoch, aby sa mohli čistiť expozície. Alebo ju naši údržbári systémom hadíc napájajú a púšťajú hore do sudov,“ opisuje historička z Oravského múzea Iveta Floreková.

Na hrade, ktorý uchováva približne 85-tisíc zbierkových predmetov, je 153 miestností, návštevníci sa dostanú do asi jednej tretiny. V ostatných sú depozity, služobné miestnosti, knižnica či priestory pre konzervátorov.

Exponáty sú vystavené na nádvoriach, v zbrojnici, šermiarni, v salónoch. Všetky treba pred príchodom novej sezóny pripraviť. Otvoriť vitríny, poutierať prach, vyčistiť porcelán, postarať sa o údržbu brnenia.

„Musia sa používať jednoduché neinvazívne metódy a materiály, ktoré sa dajú odstrániť. Najčastejšie rôzne oleje alebo vosky, samozrejme, závisí to od materiálu,“ hovorí historik Martin Chmelík.

Reštaurátorka Lenka Červeňová pri údržbe... Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
Oravský hrad, Reštaurátorka Lenka Červeňová pri údržbe brnenia z roku 1570.

Prezradí, že na hrade sú tri brnenia, dve repliky, jeden originál. Práve originál žoldnierskeho brnenia pochádza z viedenského arzenálu, vyrobené bolo v roku 1570. Pracovníci pri jeho čistení musia byť opatrní, nielen kvôli vystavenému historickému exponátu, ale aj kvôli svojej bezpečnosti. Súčasťou brnenia je totiž veľký ostrý meč.

Z vitrín treba postupne vyložiť vzácny a krehký porcelán. Každý kúsok pracovníčky múzea očistia handričkami, ktoré zachytávajú prach. „Práve takýchto drobných a detailných prác je dosť veľa, takže si to vyžaduje trpezlivosť,“ hovorí reštaurátorka Lenka Červeňová.

Oravský hrad otvorí verejnosti svoje brány na prelome mesiacov apríl a máj. 30. apríla a 1. mája sezónu začnú Turzove slávnosti. Otvorenie bude výnimočné aj tým, že po 25 rokoch budú sprístupnené zrekonštruované priestory Turzovho paláca. Budú v ňom vystavené exponáty, ktoré boli dosiaľ ukryté len v depozitári múzea, medzi nimi i vzácne hrobové textílie, ktoré má len päť múzeí v Európe.

Oravský hrad

  • pozostáva z troch stavebných častí – Horný, Stredný a Dolný hrad
  • má 27 objektov, 153 miestností a približne 85-tisíc zbierkových predmetov
  • návštevníci pri prehliadke zdolajú vyše 600 schodov
  • najstaršia časť hradu Citadela bola postavená v 13. storočí a slúžila na obranu hradu
  • najväčšou známou katastrofou pre hrad bol požiar, ktorý vypukol 18. apríla 1800 a trval dva týždne

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Oravský hrad #upratovanie