Sladký život Alžbety II.: Vlastní delfíny, jazdí bez vodičáku, má svoj bankomat

Kráľovná Alžbeta II. je najdlhšie panujúcou britskou kráľovnou, jej ľud ju má rád a oslávila úctyhodných 90 rokov. Okrem bežných výsad, ktoré ako členka monarchie požíva, sa s ňou spájajú aj viaceré bizarné právomoci a schopnosti – napríklad je vlastníčkou každého delfína v Británii a na šoférovanie nepotrebuje vodičský preukaz.

22.04.2016 07:00
debata (10)
Kráľovná Alžbeta II. Foto: Reuters, PHIL NOBLE
Kráľovná Alžbeta II. Kráľovná Alžbeta II.
  • Kráľovná Alžbeta II. vlastní všetky labute v rieke Temža. Pre spresnenie – nie úplne všetky, len tie označkované. Navyše, kráľovná si uplatňuje svoje nároky len v niektorých úsekoch rieky a okolitých prítokoch, vysvetľuje oficiálna internetová stránka kráľovskej rodiny.
  • Panovníčka vládne všetkým delfínom v britských vodách. Ako panovníčka má, na základe zákona z roku 1324, moc aj nad ďalšími vodnými živočíchmi okolo ostrovov – jesetermi, veľrybami, delfínmi.
  • Alžbeta II. môže jazdiť na aute aj bez vodičského oprávnenia. Vodičáky sa v Británii vydávajú v mene kráľovnej a ona je v Spojenom kráľovstve jediná, ktorá nepotrebuje takéto oprávnenie, ani evidenčné číslo vozidla. Napriek tomu je vraj dobrá šoférka, zručnosti za volantom získala počas Druhej svetovej vojny, keď slúžila na fronte ako mechanička nákladného vozidla.
  • Kráľovná nepotrebuje ani cestovný pas (ktoré sa rovnako ako vodičáky v Británii vydávajú v jej mene) – na rozdiel od ostatných členov kráľovskej rodiny. Napriek tomu doteraz cestuje do zahraničia pravidelne.
Kráľovná Alžbeta II. Foto: SITA/AP, Alastair Grant
Kráľovná Alžbeta II. Kráľovná Alžbeta II.
  • Kráľovná má osobného básnika. Je to čestná pozícia, do ktorej menuje samotná panovníčka a jeho dielo „má celoštátny význam“. Keď túto pozíciu zriadili, poetov plat bol 200 libier a kanárske víno. Dnes je mu odmenou sud Sherry. Pozíciu aktuálne až do roku 2019 zastáva Carol Ann Duffyová.
  • Počas svojho vládnutia dostala viac ako 3,5 milióna listov.
  • Prevzala záštitu nad viac ako 600 organizáciami a charitatívnymi spolkami.
  • Alžbeta II. má svoj vlastný bankomat – čo je jedna z nesporných výhod kráľovského života. Súkromný bankomat, ktorý slúži pre potreby monarchie, je umiestnený v suteréne Buckinghamského paláca. Prevádzkuje ho Coutts – jedna z najprestížnejších britských bánk.
  • Kráľovná je oslobodená od platenia daní. Napriek tomu čiastky do štátnej kasy odvádza od od roku 1992.
  • Nevzťahuje sa na ňu, rovnako ako na celú kráľovskú rodinu, zákon o slobodnom prístupe k informáciám.
  • Alžbeta požíva imunitu voči trestnému stíhaniu – ak by niekedy nejaké bolo potrebné. Podľa právnikov nie je panovníčka teoreticky ani „schopná myslieť alebo konať niečo zlé“. Všetky stíhania sa v Británii vykonávajú v jej mene a dokonca ju nikto nemôže ani prinútiť, aby svedčila na súde.
  • Hovorí plynule po francúzsky a tento jazyk často aj počas zahraničných návštev, tlmočníka nepotrebuje.
  • Panovníčka má však okrem príjemných aj tie štátnické povinnosti. Musí podpísať každý zákon, aby sa mohol stať súčasťou praxe.
  • Vymenúva aj lordov, ktorí potom môžu sedieť v parlamente, hornej komore v rámci legislatívneho systému Británie. Silu môže preukázať aj u protinožcov – ako hlava Austrálie môže dokonca rozprášiť celú tamojšiu vládu.
Nástenná maľba od Fredericka Wimsetta... Foto: SITA/AP, Alastair Grant
Británia, kráľovná Alžbeta, Nástenná maľba od Fredericka Wimsetta umiestnená v centre Londýna na počesť narodenín kráľovnej Alžbety.
  • Okrem Veľkej Británie a Austrálie je kráľovná Alžbeta II. tiež hlava štátov Antigua a Barbuda, Bahamy, Barbados, Belize, Kanada, Grenada, Jamajka, Nový Zéland, Papua Nová Guinea, Svätý Krištof a Nevis, Svätá Lucia, Svätý Vincent a Grenadíny, Šalamúnove ostrovy a Tuvalu. Všetko sú to bývalé britské kolónie.
  • K službám má tiež rytierov, ktorých osobne vymenúva.
  • Kráľovná je najvyššou predstaviteľkou anglikánskej cirkvi. Tradícia siaha ešte do 16. storočia, keď sa kráľ Henrich VIII. odštiepil od katolíckej cirkvi a Ríma.
  • Narodeniny oslavuje dvakrát – skutočné má 21. apríla, ale aby si párty spolu s ňou užili aj jej rodáci, oficiálne sviečky sfukuje v sobotu v júni, keď je na ostrovoch teplejšie počasie.
  • Svoje charitatívne cítenie môže uplatňovať aj prostredníctvom špeciálneho rozpočtu, ktorý má k dispozícii na rozdávanie seniorom. Špeciálne strieborné mince darúva penzistom každoročne počas veľkonočných sviatkoch v katedrále pri osobitnom obrade. Počet mincí, a teda obdarovaných, sa viaže na jej vek – keďže oslávila 90 rokov, najbližšie obdaruje 90 dôchodcov.

Zdroj: Sk.wikipedia.org; Wikipedia.org; Businessinsider­.com; Royal.uk; Time.com

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Alžbeta II. #Temža #kráľovná Alžbeta II.