Sadli by ste si k okienku? Výhľad na dráhy týchto letísk nie je nič pre slabé povahy

Ľudia sa delia na pravákov a ľavákov, demokratov a republikánov, milovníkov iOS či užívateľov Androidu, ranné vtáčatá a nočné sovy... Ale tiež na tých, ktorí v lietadle preferujú sedenie v uličke, aby mali viac miesta na nohy a neobmedzený prístup k WC; a na pasažierov, ktorí si vyberajú miesta pri okne a nalepení na sklo pozorujú krajinu stovky metrov pod nimi.

02.05.2016 07:00
debata (2)

Tí druhí pravdepodobne tiež skôr ocenia úchvatné letiská, ktorých rolovacia dráha priam vystupuje z mora, tiahne sa na ostrovčeku alebo je naoko nebezpečne zarezaná do hôr. Tu je niekoľko pozoruhodných letísk, na ktorých pristávať je zážitok.

St. Maarten Airport (Princess Juliana International), Karibik

Hlavné letisko karibského Saint Martina sa nachádza na holandskej strane ostrova. Ročne vybaví viac ako jeden a pol milióna pasažierov.

Meno dostalo po korunnej princeznej Juliane Holandskej, ktorá sem priletela v roku 1944, rok po jeho otvorení.

Letisko je svetovo známe vďaka extrémne malej výške, v ktorej stroje prelietajú ponad pláž Maho Beach plnú turistov. Dôvodom je, že pristávacia dráha sa začína takmer priamo na pobreží.

An impressive landing taken in 2014! Photo:worldspotters #KLM #Boeing #SXMAirport #StMaarten #PrincessJulianaAirport #Caribbean #MahoBeach

Fotka uverejnená používateľom Princess Juliana Int'l Airport (@sxmairport),

Donegal Airport, Írsko

Malé letisko, ktoré sa v írčine volá Aerfort Dhún na nGall, leží asi 4 kilometre od Bunbegu. Lieta sa z neho okrem iných ciest dvakrát týždenne do Dublinu a štyri razy do Glasgowa. Vlani vybavilo letisko 36 500 cestujúcich.

Pristávacia dráha tróni na dlhom úzkom polostrove obkolesenom vodami Atlantiku.

#DonegalAirport #Ireland, today named the 7th most scenic landing strip in the world.

Fotka uverejnená používateľom Ben Kelly (@benkellymusic),

London City Airport

Toto letisko je jediné skutočne umiestnené priamo v Londýne. Má jednu dráhu dlhú 1 500 metrov. Najväčšie lietadlo, ktoré môže použiť toto letisko, je Airbus A318.

Vlani vybavilo London City Airport asi 4,3 milióna pasažierov. Je piatym najvyťaženejším v Londýne (po letiskách Heathrow, Gatwick, Stansted a Luton) a 13. najrušnejším vo Veľkej Británii.

Saba Airport (Juancho E Yrausquin), Karibik

Ďalšie zo skupiny „extrémnych“ letísk sa nachádza na ostrove Saba. Má jednu z najkratších dráh na svete, dlhú len 400 metrov.

Aby toho nebolo málo, na jednej strane ju lemujú vrchy, na druhej útesy, ktoré sa aj na oboch jej koncoch prudko zvažujú do mora.

Billy Bishop Toronto City Airport, Kanada

Je známe aj pod názvom Torontské ostrovné letisko, no napriek tomu, že je pomerne malé, vybavuje aj medzinárodné lety.

Meno dostalo po maršalovi Billym Bishopovi, kanadskom letcovi z čias prvej svetovej vojny. Má jednu hlavnú a dve menšie dráhy.

Zdroj: Londoncityair­port.com; Wikipedia.org; Independent.ie; Robbreport.com

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #lietadlo #letiská #letecká doprava