Noc múzeí: Čo sa chystá vo vašom meste? Pozrite si prehľad programu a atrakcií

O týždeň, v sobotu 21. mája, budú múzeá a galérie otvorené do neskorej noci a plné života. Počas Noci múzeí hostí čakajú netradičné prehliadky, ukážky reštaurovania, odborné poradenstvo aj umelecký program.

13.05.2016 07:00
Slovenské národné múzeum Foto: ,
Slovenské národné múzeum
debata

Hlavným mestom vás bezplatne prevezie historická električka, autobus či trolejbus. Návštevníkom je k dispozícii viac ako 20 múzeí a galérií, zaplatíte v prvom a do ďalších sa dostanete zadarmo.

V Kunsthalle na Námestí SNP môže v dvoch „turnusoch“ – od 10. a od 15. hodiny – kresliť celá rodina. Na poludnie ochutnáte pokrmy z rôznych kútov sveta, ktoré pripravia utečenci, a uvidíte unikátnu výstavu o utečeneckej krí­ze.

V Prírodovednom múzeu v pútavých prednáškach odhalíte čiarový kód života, spoznáte osudy a tajomstvá koruny z veže Dómu sv. Martina, nazriete do sveta vírusov a zájdete si na pomyselný výlet k moru električkou.

V Archeologickom múzeu na Žižkovej ulici ochutnáte stredoveké jedlá, prezriete si hrnčiarsku dielňu a uvidíte súboj slovanských bojovníkov.

Na nádvorí Starej radnice bude znieť C. a K. dychový komorný orchester a v Múzeu mesta Bratislavy deti uvidia divadlo každú hodinu od 14.30 h do 17.30 h.

V Múzeu židovskej kultúry sa dozviete o tradíciách v židovskej rodine, pre deti je pripravená tvorivá dielňa a večer dokumenty pripomenú holokaust na Slovensku.

Múzeum maďarskej kultúry prezentuje stálu expozíciu Maďari na Slovensku a večer na nádvorí Brämerovej kúrie zaznie blues a džez aj maďarská ľudová hudba.

V Múzeu chorvátskej kultúry sa dozviete, ako a prečo sa Chorváti pred stáročiami usadili na Slovensku a že Chorvátsko nie sú len pláže.

V košických múzeách a galériách sa snúbi história a umenie so športom. Interaktívnou formou sa oboznámite s pravidlami boxu, vyskúšate si streľbu z luku alebo sa o 17. hodine zapojíte do retro bike jazdy na Hlavnej ulici či do pokusu o rekord v bedmintone pri Urbanovej veži. V areáli Katovej bašty sú pre deti pripravené stredoveké športové hry.

V Matejovom dome v Banskej Bystrici predstavia objavy, ktoré zmenili pohľad človeka na vesmír. Pri nočnom pozorovaní oblohy si môžete nájsť svoju hviezdu.

V Thurzovom dome sa dozviete, ako človek skrotil oheň, uvidíte historickú hasičskú techniku a odhalíte tajomstvá svätojánskej noci.

Záhrada Lesníckeho múzea vo Zvolene sa otvára o 15. hodine s programom plným zábavno-náučných hier, hipoterapiou aj s večernou rozprávkou.

Na Zvolenskom zámku je pripravené divadlo, tvorivý ateliér pre deti aj pre dospelých, netradičná nočná prehliadka. Viac na Nocmuzei.sk.

Kam za zábavou

14. mája, sobota

  • Bardejov: Komunitné trhy, Radničné nám., 9. h – 17. h
  • Bratislava: Deň otvorených úľov vo včelárstve Dedinský, Devínska Nová Ves, od 10. h
  • Bratislava: Historický tábor na hrade Devín, hry, šerm, život, reč a písmo starých Slovanov, život v praveku
  • Bratislava: Veľký festival maskotov v zoo, divadielka, hudba, tanečníci, od 14.30 h
  • Bzince pod Javorinou: Rekonštrukcia bitky Severu proti Juhu, Maleník – Chrast
  • Čachtice: Otvorenie sezóny na hrade, šermiari, hudba, lukostreľba, ochutnávka miestnych vín, od 10. h
  • Košice: Festival spoločenských hier, Kasárne/Kulturpark, 10. h
  • Mlyňany: Ambrózyho dni v arboréte, ľudové piesne, prehliadky parku s odborným výkladom, súťaže a atrakcie pre deti, predajné stánky, trubači, sokoliari, tvorivé dielne, návšteva Energolandu v Mochovciach, od 11. h, aj 15. 5.
  • Modra: Kráľovské hodovanie, folklór, alegorický sprievod, divadlo pre deti, dychovka, bluesrock, 13. h – 24. h, Modra-Kráľová
  • Vígľaš: Jazdecké preteky v Masarykovom dvore, country, cimbalová hudba, od 9.30 h
  • Slovenská Ľupča: Turíčny jarmok
  • Strečno: Hody
  • Vlkanová: Stretnutie veteránov a ostatných motoriek, spoločná jazda na Nám. SNP v Banskej Bystrici, hudba

15. mája, nedeľa

  • Martin: TE PRINDŽARAS AMEN / SPOZNAJME SA, folklór, zvyky a tradičná i súčasná umelecká a remeselná výroba Rómov, Slovenské národné múzeum
  • Radoľa: Rytierske dni v kaštieli
  • Trnava: Trnavský piknik, Na kalvárii, 13. h – 19. h
  • Vychylovka/Nová Bystrica: Deň železnice v skanzene kysuckej dediny, ukážky pôvodnej funkcie železnice, galbovanie dreva

20. mája, piatok

  • Žilina: Štvorylka, asi 30 000 mladých ľudí vo viac ako 50 mestách Európy sa pokúsi o prekonanie svetového rekordu v synchronizovanom tancovaní štvorylky, Nám. A. Hlinku, 12. h.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Noc múzeí