Trať Devínske Jazero-Stupava by mohla nahradiť cyklotrasa

Zrušenú železničnú trať Devínske Jazero - Stupava by mohla nahradiť cyklotrasa. Ako ďalej informovala hovorkyňa Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) Martina Pavliková, železnice hľadajú možnosti, ako využiť zrušené železničné trate a územie v ich okolí.

16.05.2016 16:30
cyklistka, cyklotrasa, cyklochodník, bicyklovanie, Foto: ,
Ilustračné foto.
debata

„Zo zoznamu zrušených tratí sme ako pilotný projekt v okolí hlavného mesta vybrali odbočku Devínske Jazero – Stupava a oslovili sme vedenie Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) o jej ďalšom využití v podobe cyklotrasy. Kraj na túto ponuku zareagoval pozitívne, dohodli sme sa na vytvorení expertnej skupiny, ktorá v krátkom čase posúdi legislatívne, technické a ďalšie možnosti tohto zámeru,“ uviedol generálny riaditeľ ŽSR Tibor Šimoni s tým, že železnice sú správcom majetku pod bývalou železničnou traťou a aby proces úspešne dotiahli, potrebujú ešte vyriešiť viaceré otázky.

Podľa predsedu BSK Pavla Freša je rozvoj cykloturistiky jednou z priorít kraja. „Každý rok sprístupňujeme desiatky kilometrov cyklotrás, preto verím, že sa tej svojej dočkajú aj obyvatelia Stupavy. Našou skúsenosťou totiž je, že z cyklotrasy a jej blízkosti sa postupne stáva centrum športového života v mestách. K cyklistike to potom dotiahne aj športovcov, ktorí by aj chceli čosi pre seba urobiť, ale boja sa vyraziť s bicyklom či s korčuľami na frekventovanú cestu, akou spojnica Stupava – Devínska Nová Ves určite je,“ pripomenul Frešo.

Železničná trať do Stupavy, v tej dobe nazývaná Stupava – Mást, bola posledným veľkým projektom Rakúskej spoločnosti štátnych železníc na území Slovenska. Projektovali ju ako odbočku hlavnej trate z Devínskej Novej Vsi do Kútov a následne do Skalice.

Koncesiu dostala ministerským nariadením v roku 1890, prevádzku otvorili 27. októbra 1891. Jazdili tu osobné aj nákladné vlaky až do konca sedemdesiatych rokov 20.storočia, keď osobnú dopravu zastavili a trať zmizla z cestovných poriadkov. Po úplnom zastavení dopravy na tomto úseku trať administratívne zrušili v roku 2008.

Úspešnosť tohto projektu podľa Pavlíkovej ukáže, či ŽSR pôjdu touto cestou aj v prípade ďalších zrušených železničných tratí.

debata chyba
Viac na túto tému: #Devín #Stupava #BSK #cyklotrasy #cyklotrasa