Do Indie ako trpaslík, späť žirafa? Turisti cestujú za bolestivým predlžovaním nôh

Komal nikdy svojim priateľom nepovedala, kde vlani strávila šesť mesiacov. Táto dvadsaťštyriročná mladá žena zo západnej Indie navštívila doktora Amara Sarina, ortopedického chirurga z Dillí, ktorý ju spravil o osem centimetrov vyššou.

23.05.2016 07:00
nohy, päty, piesok, pláž Foto:
Ilustračné foto.
debata

Procedúra spočíva v tom, že sa pacientovi zlomia kosti v nohách, takže potom musí nosiť špeciálnu ortézu. A to až dovtedy, kým nemôže znovu chodiť.

Jej rodičia museli predať pôdu po predkoch, aby mohli operáciu zaplatiť. Centimetre navyše vraj ale za to stáli. „Cítim sa teraz naozaj sebaisto,“ cituje dievča britský denník The Guardian. „Predtým som merala len 137 centimetrov, ľudia sa mi smiali a nemohla som si nájsť prácu. Operáciu teraz podstupuje aj moja mladšia sestra,“ dodáva Komal.

V Indii je výška považovaná za atraktívnu vlastnosť. Komal patrí k stále väčšiemu počtu mladých Indov a Indiek, ktorí využívajú svoj rastúci blahobyt na to, aby si zlepšili vyhliadky na sobáš a kariéru. Kozmetická chirurgia tak v Indii zažíva boom.

Avšak predlžovanie končatín v Indii nie je nijako regulované a mnohým chirurgom, ktorí sa mu venujú, chýbajú skúsenosti. Operácia znamená tiež určitú stigmu, aj preto Komal neuvádza svoje pravé meno, keď rozpráva svoj príbeh.

„Ide o jeden z najťažších výkonov kozmetickej chirurgie a pacienti ho podstupujú po jednom až dvoch mesiacoch spolupráce s doktorom, ktorý pravdepodobne sám experimentuje. Nie sú pri tom kolegovia, neexistuje správny výcvik, nič,“ hovorí lekár Amar Sarin.

Ani zahraničných pacientov nič neodradí

Zdá sa, že potenciálnych pacientov, ani tých zo zahraničia, nič z toho neodrádza. Povesť Indie, ako krajiny s lacnými a kvalifikovanými lekármi, sem priťahuje ľudí z celého sveta. Hodnota zdravotníckej turistiky sa odhaduje asi na tri miliardy dolárov (2,6 miliardy eur).

Veľký podiel z tejto sumy pripadá práve na kozmetickú chirurgiu, za ktorou cestujú do Indie ľudia z Európy aj z Ameriky, pretože v ich domovských krajinách sú operácie až štvornásobne drahšie.

Doktor Sarin začal ponúkať predlžovanie končatín pred piatimi rokmi a už takto „vylepšil“ asi 300 pacientov. Iba tretina z nich zatiaľ bola z Indie. „V Indii je to teraz trend. Denne mám asi 20 telefonátov – ľudia mi hovoria ‚chcem byť vyššia, musím byť vyššia‘“.

Jeden muž, ktorý operáciu absolvoval vlani, predtým navštívil 20 doktorov. „Niektorí z nich to robili len raz alebo dvakrát a jeden nikdy. Hľadal som rok, kým som našiel tú správnu osobu,“ povedal.

Zákrok rozdeľuje indických ortopédov, z ktorých mnohí tvrdia, že operácia je veľmi náročná a môže ľudí na celý život zmrzačiť. „Túto operáciu ľuďom neodporúčame, s výnimkou vzácnych prípadov. Zákrok sa nevykonáva rutinne a riziko komplikácií je príliš vysoké,“ povedal predseda združenia indických ortopédov Sudhir Kapur.

Nápad Poliaka na pomoc po úrazoch

Zákrok sa prvýkrát vykonal v 50. rokoch v malom sovietskom meste Kurgan na Sibíri. Jeho vynálezca, Poliak Gawriil Ilizarov, sa preslávil ako „kúzelník z Kurganu“, keď takto operoval niekoľko ľudí, vrátane olympijského šampióna v skoku do výšky.

Ilizarov však nikdy neplánoval, že by túto metódu použil v kozmetickej chirurgii. Operoval ľudí po úrazoch alebo tých, ktorí mali rôzne dlhé nohy.

Kontroverznú Ilizarovovu techniku ​​teraz používajú lekári v Indii, aj keď majú k dispozícii niektoré moderné zlepšováky, aby operácia bola rýchlejšia a menej bolestivá.

Sarin, ktorý v predlžovaní končatín dosiahol medzinárodnú reputáciu, vraj mal pred prvou operáciou morálnu dilemu. „Premýšľal som, či to, čo robím, je správne. Ale keď som videl, ako sa pacientom zdvihlo sebavedomie, rozhodol som sa pokračovať.“

Zákrok by však podľa neho mal byť až tou poslednou možnosťou. „Často ľudí odmietame,“ hovorí s tým, že mnoho jeho pacientov trpí vážnymi psychickými problémami.

„Najprv sa snažíme radiť, ale mali sme pacientov, ktorí sa vyhrážali, že spáchajú samovraždu, ak ich nebudem operovať. Už dvakrát som v takej situácii musel volať políciu.“

debata chyba
Viac na túto tému: #turisti #nohy #India #kosti #predĺženie