Obnovili ďalšiu časť Holíčskeho zámku

Juhovýchodný bastión holíčskeho zámku bude po náročnej rekonštrukcii slúžiť verejnosti. Mesto Holíč, vlastník zámku, ho plánuje využívať pre potreby mestského múzea a galérie s vonkajšou muzeálnou expozíciou.

28.05.2016 14:00
debata

Obnova bastiónu bola financovaná z nórskych fondov, výška grantu dosiahla 640-tisíc eur, slávnostné otvorenie sa uskutočnilo v piatok. Informoval o tom tlačový odbor Úradu vlády SR.

Juhovýchodný bastión bol v dezolátnom stave od roku 2010, keď sa jedna jeho časť zrútila. Rekonštrukciou dosiahlo mesto bezbariérové sprístupnenie ďalšej časti zámku pre širokú verejnosť.

Obnova bola rozdelená na štyri etapy. Prvé dve boli zamerané na statické zabezpečenie stien opevnenia, v tretej sa vykonal archeologicko-historický výskum a štvrtá bola venovaná parkovej úprave, výsadbe stromoradia a vytvoreniu podmienok pre výstavnú expozíciu.

Už počas tohtoročnej turistickej sezóny je v bastióne nainštalovaná výstava Holíčski panovníci, ktorá mapuje panovníkov na Holíčskom panstve od 13. storočia.

Projekt nadväzoval na už dokončenú rekultiváciu a obnovu zámockej vodnej priekopy, ktorá slúži na člnkovanie návštevníkov okolo Holíčskeho zámku. Revitalizáciou juhovýchodného bastiónu sa spriechodnia zámocké valy bez obmedzenia.

Samotný zámok má nielen bohatú históriu spojenú s Máriou Teréziou, ktorej slúžil ako letné sídlo, ale aj pestrú súčasnosť. Mesto Holíč (okres Skalica) získalo rozsiahlu národnú kultúrnu pamiatku od štátu v roku 1991 do svojho majetku.

O pár rokov neskôr mestské zastupiteľstvo Holíčsky zámok predalo súkromnej firme, ktorá sa mala postarať o jeho rekonštrukciu. V roku 2007 mesto Holíč kúpilo svoj klenot späť a odvtedy ho po malých krôčikoch vďaka grantom obnovuje.

debata chyba
Viac na túto tému: #hrad #Holič