Najviac alkoholu sa ročne vypije v Bielorusku, Slováci sú na 10. mieste

Prípitky na oslavách, „jeden zdravotný“ na raňajky, pivo k obedu a ďalšie krígle večer v pohostinstve. Slovensko podľa nedávneho prieskumu obsadilo 10. priečku medzi všetkými krajinami sveta v množstve ročne vypitého čistého alkoholu na osobu vo veku od 15 rokov.

04.06.2016 08:30
alkohol Foto:
Ilustračné foto.
debata (10)

Podľa dát z roku 2014, ktoré použila Svetová zdravotnícka organizácia, sa napríklad v Rusku vypije na jednu osobu až 15 litrov čistého alkoholu ročne, píše Telegraph. Pre lepšiu predstavu, priemerný Rus skonzumuje za 12 mesiacov približne 155 fliaš vína alebo 1 500 poldecá­kov vodky.

Aj keď s témou alkoholizmu najčastejšie rezonujú práve Rusi, v skutočnosti sú na 4. priečke rebríčka. Prvé miesto patrí Bielorusom, na jedného pripadá až 17,5 litrov čistého alkoholu. Nasleduje Moldavsko a Litva; deviate miesto si vyslúžilo Česko a desiatku uzatvára Slovensko o 13 litrami alkoholu na osobu.

Na porovnanie, na jedného Američana pripadá len 9,2 litra na osobu – toto množstvo je adekvátne 920 pohárikom whiskey alebo 558 fľašiam piva.

Na opačnej strane spektra sú najstriedmejšie národy, neprekvapivo ide o moslimské krajiny, kde je predaj a konzumácia alkoholu obmedzená. V Pakistane, Mauritánii, Líbyi a Kuvajte je priemerná spotreba čistého alkoholu iba 100 ml ročne, teda asi jedna fľaša vína.

Desiatka krajín, kde sa vypije najviac:

  1. Bielorusko
  2. Moldavsko
  3. Litva
  4. Rusko
  5. Rumunsko
  6. Ukrajina
  7. Andorra
  8. Maďarsko
  9. Česká republika
  10. Slovensko

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #alkohol