Top 10 najšťastnejších krajín: peniaze nie sú všetko (ale sú dôležité)

Komisia OSN pre trvalo udržateľný rozvoj nedávno zverejnila Svetový index šťastia – štúdiu, ktorá sa zaoberá spojením medzi šťastím a rozvojom.

29.06.2016 07:00
debata (21)

Opýtaní obyvatelia zo všetkých štátov mali zhodnotiť kvalitu svojho života na škále od 0 do 10, pričom výskumníci zbierali dáta zo šiestich oblastí – HDP na obyvateľa, strednej dĺžky života, sociálnej podpory, dôvery v systém, vnímanej slobody vykonávať životné rozhodnutia bez obmedzení a pomoci.

10. Švédsko

Severská krajina si oproti vlaňajšku v rebríčku pohoršila o dve priečky, stále sa však nachádza v top desiatke najšťastnejších. Vysoké HDP na obyvateľa, ktorým sa Švédsko môže pochváliť spolu so svojimi susedmi, nie je jediným dôvodom. Prispelo aj zavedenie šesťhodinového pracovného dňa, platenej materskej a rodičovskej dovolenky, bezplatnej starostlivosti o deti.

Mliečna farma, Švédsko Foto: SHUTTERSTOCK
mliečna farma, Švédsko Mliečna farma, Švédsko

9. Austrália

Okrem zdravo vyváženého pracovného a súkromného života a nízkeho stresu sa Austrálčania môžu pochváliť aj jednou z najvyšších mier dožitia – v priemere bežne oslavujú 83. narodeniny. Od detstva sú totiž tamojší obyvatelia aktívne vední k fyzickej aktivite.

Sydney, Austrália Foto: SHUTTERSTOCK
Austrália, leto, teplo, voda, Sydney, Austrália

8. Nový Zéland

O jednu priečku vyššie sa nachádza ďalší z oceánskych štátov. Novozélanďania sú vraj milý a pokojný národ, čo podľa štúdie vyplýva z pocitu istoty, teda sociálneho zabezpečenia, na ktoré sa môžu v čase núdze plne spoľahnúť. Nádherná zelená krajina plná viníc, hôr, pláží len pridáva na šťastnom živote domácich.

Nový Zéland Foto: SHUTTERSTOCK
Nový Zéland, Tekapo, jazero, hory, pleso Nový Zéland

7. Holandsko

Kombinácia faktorov vyniesla krajine tulipánov pekné siedme miesto, no v kategórii „štandardná odchýlka šťastia“ je Holandsko na prvom mieste. Znamená to, že rozdiel medzi najviac a najmenej šťastnými je v tejto krajine najmenší. V priemere je tu každý teda veľmi spokojný.

Keukenhof, Holandsko Foto: SITA/AP, Peter Dejong
Holandsko, pole, tulipán Keukenhof, Holandsko

6. Kanada

Za šiestym miestom sa musíme presunúť na americký kontinent. Kanada je jedinou krajinou z tejto časti sveta, ktorá sa do top 10 prebojovala a dokazuje, že peniaze nie sú všetko. Oproti USA má totiž Kanada o 10 000 dolárov nižšie HDP na obyvateľa.

Záliv sv. Vavrinca, Kanada Foto: SHUTTERSTOCK
Gaspe, Kanada, záliv Záliv sv. Vavrinca, Kanada

5. Fínsko

Táto severská krajina sa pravidelne umiestňuje medzi štátmi s najlepším vzdelávacím systémom – spolu s Južnou Kóreou, Japonskom a Singapurom. Veľká časť tohto úspechu pochádza zo všeobecnej úcty k učiteľskému povolaniu a z dobre prepracovaného pedagogického systému, ktorý sa zameriava na zážitkové učenie a poskytnutie rovnakých príležitostí.

Rauma, Fínsko Foto: SHUTTERSTOCK
Kostol sv. Kríža, Fínsko, Rauma, Rauma, Fínsko

4. Nórsko

Zo všetkých krajín v rebríčku má Nórsko najvyššie HDP na jedného obyvateľa. Ako však potvrdzuje štúdia OSN, je toho omnoho viac, čo robí z tohto štátu spokojnú a šťastnú krajinu. Kombinácia efektívnej štátnej podpory a fungujúcej ekonomiky postavenej na zodpovednom riadení svojich prírodných zdrojov sú základom istoty obyvateľstva, dôvery vo vládu a ekonomický blahobyt, z čoho vyplýva celkový pocit šťastia.

Lofoty, Nórsko Foto: Pravda, Robert Hüttner
Nórsko, Lofoty, dom Lofoty, Nórsko

3. Island

Zdá sa, že dlhé zimy a chladné letá neuberajú nič na šťastí ľudí. A ani finančné problémy, ktoré Island postihli pred takmer desiatimi rokmi. Ostrov sa však obdivuhodne z krízy vymanil a opäť poskytuje svojim obyvateľom vysokú sociálnu úroveň. Väčšina Islanďanov v prieskume deklarovala, že počas ekonomických problémov pociťovala podporu rodiny a priateľov.

Lagúna Jökulsárlón, Island Foto: SHUTTERSTOCK
Jökulsárlón, zátoka, lagúna, aurora, polárna žiara, Island, ľad, ľadovce, jazero, Lagúna Jökulsárlón, Island

2. Švajčiarsko

Alpská krajina sa pravidelne umiestňuje v rôznych rebríčkoch na popredných miestach. Švajčiari majú kontrolu nad svojím štátom a sami držia opraty – v ľudových hlasovaniach, ktoré sa tu konajú niekoľkokrát ročne, rozhodujú o otázkach, ako množstvo imigrantov, ktoré sa môže prisťahovať, či počet dní dovolenky v roku. Navyše dve veľké švajčiarske mestá Zürich a Ženeva sa v hodnotení miest vždy zjavujú medzi mestami s najvyššou kvalitou života.

Grosser Muristalden, Švajčiarsko Foto: SHUTTERSTOCK
Grosser Muristalden, Bern, Švajčiarsko, kanál, rieka, mesto Grosser Muristalden, Švajčiarsko

1. Dánsko

Napokon fanfáry pre poslednú a najvyššie umiestnenú z nordických krajín, ktoré sú v top svetovej desiatke. Dánsko získalo vysoké skóre vo všetkých kategóriách, ktoré dokážu „spôsobiť“ šťastie – príjem, vzdelanie či vek dožitia. Ekonomický blahobyt v kombinácii s krásnou krajinou má svoje hmatateľné výsledky.

Kodaň, Dánsko Foto: SHUTTERSTOCK
Dánsko Kodaň, Dánsko

Zdroj: Worldhappines­s.report; Cntraveler.com

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #šťastie #krajiny #Top 10