Brexit rovná sa turistický exodus? Ako návštevníkov ovplyvní odchod Britov z EÚ?

Británia spravila historický krok, ktorý ovplyvní všetky sféry života. Ako sa dotkne medzinárodných turistov? Môžeme čakať zmeny v cenách leteniek či cestovné obmedzenia? Odchod Spojeného kráľovstva z EÚ sa naplno prejaví až o niekoľko rokov, avšak je tu niekoľko vecí, ktoré môžu turisti pocítiť okamžite.

25.06.2016 07:00
Veľká Británia, Londýn, Big Ben, parlament,... Foto: ,
Fotografovanie na Westminsterskom moste, v pozadí britský parlament a Big Ben.
debata (1)

Letecké tarify môžu zdražieť

Nízkonákladové letecké spoločnosti ako napríklad Easy Jet pomáhali britskému cestovnému ruchu, keď kráľovstva zvážali návštevníkov za prijateľné ceny z celej Európy. Teraz, po brexite, sa však budú prepravné podmienky dohadovať nanovo a cestovné by sa mohlo zvýšiť, píše magazín Cntraveler.com.

Doposiaľ platila dohoda o „otvorenom nebi“, ktorá umožňovala viacerým spoločnostiam lietať bez problémov na mnohých trasách a s výhodnými podmienkami pre obyvateľov členských štátov Únie.

Vďaka dohode sa ceny leteniek znížili v priemere o 40 % a počet trás vzrástol o 180 %, povedal pre Telegraph hovorca spoločnosti Easy Jet. Tieto výhody by po Brexite mohli zmiznúť.

Služby sa môžu zhoršiť

Podľa Asociácie britských cestovných kancelárií pracuje v Londýne v segmente cestovného ruchu asi 70 % imigrantov. Vzhľadom na to, že jedným z dôvodov Brexitu bola aj snaha vytlačiť z krajiny pracujúcich prisťahovalcov, ich eventuálny odchod by znamenal uvoľnenie asi 63 000 pracovných miest, ktoré by okamžite museli obsadiť Briti.

Slabá libra skomplikuje Britom život Hneď po vyhlásení výsledkov referenda začala libra prudko padať. To pre Britov znamená zvýšenie nákladov na cestovanie za hranice, avšak pre iných bude Spojené kráľovstvo, naopak, lacnejšie.

Prázdno pod Big Benom

Avšak napriek tomu, že Londýn je jedným z najnavštevo­vanejších miest, mnoho Európanov nemá po brexite chuť stráviť svoju dovolenku práve vo Veľkej Británii. Podľa medzinárodnej spoločnosti Travelzoo sa až tretina turistov z Nemecka, Talianska a Španielska a štvrtina Francúzov vyjadrila, že by v prípade brexitu bola menej naklonená dovolenke v Spojenom kráľovstve. V prieskume sa rovnako vyjadrilo 10 % cestujúcich z Kanady a 12 % z USA.

Odhaduje sa, že brexit spôsobí v cestovnom ruchu Británie ročný výpadok až 4,1 miliardy libier, teda v prepočte 5,1 miliardy eur.

Vyššie ceny za roaming

Tlak zo strany EÚ viedol v posledných rokoch k znižovaniu poplatkov za používanie mobilných služieb v zahraničí a v roku 2017 sa má roaming v EÚ zrušiť úplne. Po brexite je možné, že v Británii pre zahraničných turistov tieto úľavy platiť nebudú, a ani opačne.

Zdroj: Telegraph.co.uk; Abta.com; Businesswire.com; Cntraveler.com

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #cestovný ruch #turizmus #Brexit