Precestujú kilometre, minú tisíce: Španielsko je destináciou umelého oplodnenia

Spravíme z našich pacientov rodičov. Takéto heslo si zvolili španielske kliniky, ktoré vďaka jedným z najflexibilnejších zákonov v Európe prijímajú s otvorenou náručou heterosexuálne aj homosexuálne páry a osamelé ženy túžiace po potomkoch.

10.07.2016 07:00
embry, plod, dieťa, tehotenstvo, ultrazvuk Foto:
Ilustračné foto.
debata

Prah kliniky IVI v Madride tak ročne prekročí viac ako 5 000 ľudí. V tejto ultramodernej sklenenej budove páry trpezlivo čakajú, kým na ne príde rad. Je počuť angličtinu, španielčinu i francúzštinu; okolo 20 percent pacientov sú cudzinci.

V Španielsku zákony povoľujú prax, ktorá je v mnohých krajinách zakázaná, vysvetľuje riaditeľ kliniky doktor Juan António García Velasco. Od roku 2006 tam totiž ženy staršie ako osemnásť rokov, či už osamelé alebo v heterosexuálnom či homosexuálnom páre, majú prístup k technikám umelého oplodnenia.

Darcovstvo spermií a vajíčok je anonymné a zadarmo, hoci zákon v skutočnosti stanovuje finančnú kompenzáciu vo výške od 800 eur do 1000 eur pre darcu.

Španielsko, Česko, Británia aj Belgicko

Španielky patria v Európe k tým ženám, ktoré darúvajú vajíčka najviac: v roku 2011 sa tak mohlo podľa Európskej spoločnosti ľudskej reprodukcie a embryológie realizovať 15 600 umelých oplodnení.

Za Španielskom nasleduje Česká republika s počtom 3 300, Veľká Británia s 2 100 a Belgicko s 1 100 umelými oplodneniami.

Francúzka Emmanuelle patrí k šťastným klientkám takéhoto typu kliniky. V štyridsiatich piatich rokoch porodila chlapčeka počatého z darovaného vajíčka v Barcelone. Táto vydatá žena sa vo Francúzsku neúspešne pokúsila o oplodnenie v skúmavke. Tomuto oplodneniu sa nemohla už druhýkrát podrobiť, pretože prekročila vek stanovený pre tento zákrok ako maximálny.

Najprv mala v úmysle vycestovať do Belgicka, ďalšej destinácie, kam sa uchyľujú ženy, ktoré majú problémy s otehotnením. „Povedali mi však, že by som musela veľmi dlho čakať,“ hovorí.

Väčšina zahraničných pacientok španielskych kliník je podobne ako Emmanuelle vo veku okolo štyridsať rokov, žijú s partnerom a prichádzajú, aby sa podrobili metóde darovania vajíčok. Ďalšie požadujú zmrazenie vajíčok, čo umožňuje odložiť počatie dieťaťa a čiastočne obmedzuje riziká spojené s tehotenstvom vo vyššom veku.

Vychádzajú im v ústrety

Ako poznamenala agentúra AFP, súkromné ​​kliniky v Španielsku sa idú pretrhnúť, aby získali zahraničných klientov. „Vyplnila som kontaktný formulár na internete a už na druhý deň mi telefonovali a hovorili so mnou nemecky,“ dosvedčuje Silke Khrauseová.

Táto slobodná štyridsaťšesťročná sekretárka z nemeckého Düsseldorfu chcela pôvodne navštíviť Dánsko, ale všetka komunikácia tam bola iba v angličtine. „Od príchodu pacientky až do jej odchodu sa všetko vybavuje v jej materinskom jazyku,“ hovorí doktorka Amelia Rodriguezová.

Španielske kliniky majú aj priaznivejšie ceny. Štyridsaťšesťročná Maria Smithová tak mohla získať vajíčka za 7 000 eur, zatiaľ čo v Londýne by za ne dala 13 000 eur. Napriek tomu sa nakoniec rozhodla pre Britániu, pretože tam mohla zistiť aj totožnosť darkyne, čo v Španielsku nie je možné.

Peniaze + šťastie

V Španielsku je teraz asi 200 gynekologických centier, čo je najviac v Európe. Naviac sa krajina snaží rozvíjať súkromnú turistiku za zdravím, ktorá je lukratívnejšia ako tá klasická.

„Je tu však aj riziko sklamania. Je potrebné, aby si ženy uvedomili, že nemôžu dostať stopercentnú záruku otehotnenia,“ upozorňuje francúzska gynekologička Joëlle Belaïschová-Allartová.

Španielske kliniky prijímajú klientky až do 50 rokov veku, ale gynekologička varuje pred nebezpečenstvom spojeným s tehotenstvom vo vyššom veku: cukrovkou, predčasným pôrodom i potratom.

debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #umelé oplodnenie