Prieskum: Slováci v lete nesedia doma, milujú jednodňové výlety a hľadajú zábavu

Začali sa letné prázdniny, ktoré so sebou prinesú množstvo voľného času a príležitostí, ako ho využiť čo najefektívnejšie. Stráviť leto doma v obývačke pred televízorom nie je pre Slovákov typickou voľbou, oveľa radšej sa vyberú na výlet do prírody, i keď len na jeden deň.

02.07.2016 15:00
cyklistika, bicykel, cyklista, hory, prilba,... Foto:
Muži častejšie siahnu po bicykli (buď samostatne, alebo v kombinácii s hromadnou dopravou).
debata

Slováci obľubujú výlety, potvrdil nový prieskum – po Slovensku alebo Českej republike cestuje na výlety až 86 % domácich turistov.

Najradšej chodíme do prírody

Naša krajina ponúka mnoho zaujímavých destinácií pre rôzne druhy aktivít. Nové miesta Slováci radi objavujú nielen doma, ale aj u susedov, napríklad na výlety do Česka cestujú až dve pätiny Slovákov. Všeobecne podnikajú výlety častejšie muži a mladšie, vzdelanejšie a bohatšie kategórie ľudí.

Slováci si najradšej volia prírodu (34 %), ale veľkej obľube sa tešia aj kultúrne pamiatky, ako sú hrady a zámky (31 %).

Motiváciou na výlet je väčšinou vidina zábavy (24 %), za dobrodružstvom a športom sa vydávajú len 3 % Slovákov.

Keď sa Slováci vyberú niekam na výlet, väčšinou je to na jeden deň. Celodenné výlety preferuje 50 % ľudí, častejšie sú to ľudia z domácností s príjmom do 600 €. Druhým najobľúbenejším variantom je výlet na dva až viac dní, ale menej ako na týždeň.

Drvivá väčšina Slovákov preferuje pešiu turistiku – až 92 %. Viac ako tretina turistov vyráža na výlety na bicykli. Sú to hlavne muži a mladšie vekové kategórie.

Takmer tri štvrtiny (71 %) tých, ktorí cestujú na výlety, uprednostňujú pri nich dopravu autom. Auto si vyberajú hlavne ženy, muži, naopak, častejšie siahnu po bicykli (buď samostatne, alebo v kombinácii s hromadnou dopravou). Študenti a vysokoškoláci, ktorí nemajú vlastné auto, radi využívajú vlaky.

Z batôžka aj na tanieri

Či sa vyberiete na výlet na jeden alebo dva dni, či použijete bicykel, alebo nohy, pred výletom i počas neho je dôležité nezabúdať na pravidelné dopĺňanie energie a tekutín. Veľká časť Slovákov (68 %) si síce berie na výlety jedlo z domu, ale súčasťou takmer každého výletu (93 %) je aj návšteva reštaurácie.

Najčastejším zdrojom na získavanie tipov na... Foto: SHUTTERSTOCK
kliešť, príroda, výlet, strom, turistika Najčastejším zdrojom na získavanie tipov na výlety je internet, ktorý využíva viac než polovica cestovateľov

Tí, ktorí si nosia na výlety vlastné jedlo, si najčastejšie zabalia obložený chlieb (58 %). Keďže sladkosti predstavujú nielen okamžitý prísun energie, ale aj chutnú odmenu, v slovenských ruksakoch nájdeme najmä ovocie (21 %) a oplátky (17 %).

Tipy na výlety hľadáme najmä na internete

Najčastejším zdrojom na získavanie tipov na výlety je internet, ktorý využíva viac než polovica cestovateľov (52 %). Zaujímavé miesta ponúkajú najmä špeciálne internetové servery. Ak Slováci nehľadajú práve destinácie online, nechajú si poradiť od priateľov (39 %).

To, že na cestách nie sme samotári, dokazuje aj 97 % Slovákov, ktorí preferujú na výletoch spoločnosť. Až 50 % cestuje na výlety s rodinou, 31 % s partnerom alebo partnerkou a 16 % s priateľmi.

Prieskum o letnom cestovaní realizovala agentúra NMS Market Research pre Opavia Zlaté. Zúčastnilo sa na ňom 1 241 respondentov vo veku 18–65 rokov s rovnomerným zastúpením pohlaví.

debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #turisti #výlety