Turisti v Turecku: Aká je teraz bezpečnostná situácia v Istanbule?

V utorok večer zasiahol hlavné istanbulské letisko trojnásobný samovražedný bombový útok, ktorý si vyžiadal desiatky mŕtvych a zranených. Mnohí dovolenkári, ktorí majú v lete naplánovaný relax práve v tejto historickej krajine, majú oprávnené obavy. Je Turecko bezpečné? Ako sa majú Slováci správať pri ceste do tejto krajiny?

02.07.2016 07:00
Turecko, turecká vlajka, zástava Foto: ,
Turecká vlajka
debata

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky (MZV) vzhľadom na aktuálnu bezpečnostnú situáciu odporúča občanom SR pri cestách do Istanbulu vyhýbať sa miestam s vysokou koncentráciou ľudí, významným kultúrnym a historickým pamiatkam, vládnym budovám, policajným stanovištiam, demonštráciám a dodržiavať opatrnosť a zároveň rešpektovať pokyny miestnych bezpečnostných zložiek.

Doposiaľ sa väčšina útokov odohrala na juhu a východe krajiny a v Ankare a Istanbule. Prípadné ďalšie údery teroristov sa zrejme zamerajú na ciele tureckého štátu, civilistov a demonštrácie. Avšak je stále pravdepodobnejšie, že niektorí útočníci sa zacielia aj na západných turistov, a to najmä vo veľkých mestách, hrozia tiež ďalšie útoky na letiská, cituje Telegraph britské ministerstvo zahraničných vecí.

Čo robiť v ohrození?

V prípade núdze, či krízovej situácie, treba kontaktovať Generálny konzulát SR v Istanbule (+90 532 263 0598).

Sú lety do Istanbulu obnovené?

Prevádzku na Atatürkovom letisku už čiastočne obnovili, turecké aerolínie však zrušili stovky letov. Cestujúci by sa preto mali pred svojou cestou informovať u svojej leteckej spoločnosti alebo cestovnej kancelárie o aktuálnych zmenách v doprave.

Je Turecko bezpečné ako tranzitná krajina?

Vzhľadom na prísne kontroly MZV nepredpokladá pri preletoch cez Istanbul a tranzitných letoch zvýšené bezpečnostné riziko vo vnútri odletových hál. Pri príletoch a odletoch do a z Istanbulu ministerstvo radí minimalizovať pohyb vo vonkajších častiach letiska. Je tiež vhodné mať neustále pri sebe cestovný doklad.

Treba sa pred cestou registrovať?

MZV SR odporúča slovenským občanom, aby v prípade cestovania do Turecka využili službu dobrovoľnej elektronickej registrácie na webovej stránke Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky.

Čo robí Turecko, aby zabránilo terorizmu?

Medzinárodné Atatürkovo letisko má prísnejší bezpečnostný systém ako bežné letiská vo svete. Cestujúcich kontroluje až dvakrát – prvý raz pred vstupom do medzinárodného terminálu a druhý raz po prechode pasovou kontrolou. V turisticky obľúbenom Istanbule majú všetky múzeá a tiež niektoré nákupné centrá röntgenové skenery na tašky a batožiny. Avšak napríklad najznámejšia Modrá mešita podľa informácií portálu Telegraph neprijala žiadne špeciálne opatrenia.

Mapa s prehľadom bezpečnostnej situácie vo svete:

Ďalšie destinácie, kde hrozia teroristické útoky

  1. Afganistan
  2. Alžírsko
  3. Austrália
  4. Bahrajn
  5. Bangladéš
  6. Belgicko
  7. Barma (Mjanmarsko)
  8. Kamerun
  9. Čad
  10. Kolumbia
  11. Egypt
  12. Etiópia
  13. Francúzsko
  14. Nemecko
  15. India
  16. Indonézia
  17. Irak
  18. Izrael
  19. Pobrežie Slonoviny
  20. Jordánsko
  21. Keňa
  22. Libanon
  23. Líbya
  24. Malajzia
  25. Mali
  26. Mauretánia
  27. Maroko
  28. Niger
  29. Nigéria
  30. Pakistan
  31. Palestínske územia
  32. Filipíny
  33. Rusko
  34. Saudská Arábia
  35. Somálsko
  36. Španielsko
  37. Sýria
  38. Thajsko
  39. Tunisko
  40. Turecko
  41. SAE
  42. Západná Sahara
  43. Jemen

Zdroj: Telegraph.co.uk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #bezpečnosť #Turecko #Istanbul