Hrad Ľubovňa predstaví prvý hradný komiks

Muzikál Lietajúci Cyprián, prvý hradný komiks i koncert Márie Čírovej ponúkne svojim návštevníkom hrad Ľubovňa počas prvého prázdninového mesiaca. Ľubovnianske múzeum, pod ktoré hrad patrí, si práve tento rok pripomína nielen 60. výročie svojho založenia, ale aj výročie existencie hradných rozprávok, v rámci ktorých ponúkne spomínaný muzikál.

09.07.2016 15:00
debata

„Počas slávnostnej premiéry 10. ročníka hradných divadiel s pesničkami na hrade Ľubovňa sa uskutoční aj prezentácia historicky prvého hradného komiksu s názvom Diablova skala. Komiks rozpráva legendu o postavení hradu Ľubovňa, o boji dobra so zlom a o ľudskom šťastí. Autorom textu je Peter Karpinský, ktorý režíruje všetky hradné muzikály a autorom kresieb je Jozef Spáčil,“ informoval riaditeľ múzea Dalibor Mikulík.

Komiks bude návštevníkom predstavený 13. júla o 17:00, k dispozícii bude následne na hrade i v skanzene pod ním.

Muzikál Lietajúci Cyprián si bude môcť verejnosť pozrieť v dňoch od 11. do 17. júla na hrade. „Mních Cyprián sa teší z toho, ako jeho umelé krídla pomôžu ľuďom, ušetria im čas a skrátia vzdialenosti. Vždy sa však nájde niekto, kto aj dobré veci dokáže použiť na páchanie zla. Gróf z Ľubovnianskeho hradu chce Cypriánove krídla využiť vo vojne. Lietajúca armáda by totiž bola nepremožiteľná, a však to, ako sa to všetko skončí, sa návštevníci dozvedia až na mieste,” uviedol Mikulík.

Rozprávkový muzikál bude hrad ponúkať denne o 10:30, 12:30, 14:30 a 16:30. Spoluorganizátormi rozprávkového muzikálu sú mesto Stará Ľubovňa a Základná umelecká škola Jána Melkoviča v Starej Ľubovni.

V čarovnej atmosfére večerného hradu Ľubovňa vystúpi v piatok 22. júla o 20:00 slovenská speváčka Mária Čírová. „Svoj koncert so sláčikovým kvartetom prednesie na nádvorí hradu Ľubovňa za svetiel faklí a pri jedinečnej atmosfére nočných hradných múrov,“ informoval riaditeľ múzea.

Na návštevníkov hradu čakajú okrem osobitného letného programu aj expozície. Tohtoročnou novinkou je expozícia venovaná princeznám z rodu de Bourbon. Hrad ponúka jedinečnú možnosť pozrieť si osobné predmety španielskych princezien Izabely a Karolíny de Bourbon.

„Pripravili sme novú expozíciu s jedinečnými osobnými predmetmi týchto princezien, ktoré kedysi obývali ľubovnianske hradné panstvo. Perličkou tejto expozície sú svadobné šaty princeznej Karolíny de Bourbon Zamoyskej, detské perinky a iné osobné predmety,“ doplnil Mikulík.

V ponuke je aj sezónna výstava Chartula pictoria, ktorá predstavuje podoby mesta Stará Ľubovňa, Ľubovnianskeho hradu i Novoľubovni­anskych kúpeľov na starých pohľadniciach. Hlavnou myšlienkou je prezentácia dokumentačnej hodnoty tohto historického pokladu, ktorý sa nachádza v zbierkovom fonde Ľubovnianskeho múzea a zároveň prestavuje najsilnejší artikel turistického ruchu.

Pred viac ako týždňom bola otvorená aj sezónna výstava s názvom Maľované truhlice. Truhlice z vlastných zbierok spolu s výbavou nevesty a prezentáciou svadobných odevov si návštevníci Ľubovnianskeho múzea môžu pozrieť do 30. septembra v Hájovni skanzenu pod hradom Ľubovňa.

debata chyba
Viac na túto tému: #hrad #Stará Ľubovňa