V Nitrianskom kraji vznikne Cyrilometodská cesta. Má rozvíjať cirkevnú turistiku

V Nitrianskom kraji vznikne Cyrilometodská cesta, ktorá pripomenie pôsobenie svätých Cyrila a Metoda na tomto území. Vyznačenie zastávok spojených s pôsobením vierozvetcov je súčasťou cezhraničného projektu, do ktorého je zapojených niekoľko českých a slovenských krajov.

17.07.2016 15:00
Nitra, Cyrilo-metodská národná púť, kostol Foto: ,
Nitra
debata (2)

Nitrianski krajskí poslanci schválili na svojom poslednom zasadnutí dohodu o spolupráci partnerov a odobrili tiež spolufinancovanie projektu vo výške piatich percent z celkových oprávnených výdavkov.

Gro financií má ísť z európskych peňazí v rámci programu cezhraničnej spolupráce. Cieľom projektu je rozvíjať cirkevnú turistiku, vyznačiť Cyrilometodskú pútnickú cestu v teréne vrátane vybudovania informačných panelov a vydania sprievodcu.

Územie Nitrianskeho kraja je neoddeliteľnou súčasťou trasy Cyrilometodskej cesty, ktorá vedie z Velehradu do Ríma. Naplánované sú dve vetvy. Jedna nadväzuje na cestu vedúcu z územia Trenčianskeho kraja zo známych veľkomoravských hradísk v Pobedime a v Ducovom.

Najvýznamnejšie zastávky tejto cesty sú Nitrianska Blatnica s Rotundou svätého Juraja, Bojná a Nitra ako mocenské centrum Nitrianskeho kniežatstva. Druhá vetva predstavuje prepojenie na Mikulčice a Šaštín cez hradisko Majcichov na územie Trnavského kraja cez obec Močenok, z ktorej podľa tradície pochádzal nástupca Metoda svätý Gorazd.

Pôvodný zámer českej strany vytvoriť túto trasu ako pešiu bol po dohode zúčastnených partnerov na slovenskej strane dohodnutý ako cyklotrasa. Dôvodom je odlišnosť geomorfologického reliéfu a legislatívy.

Jej budovanie je zahrnuté v stratégii rozvoja cyklotrás a cyklodopravy v Nitrianskom samosprávnom kraji na roky 2016 až 2020. Kraj chce pokračovať v značení cyklotrás aj v ďalších rokoch po skončení projektu z vlastných zdrojov. Ročne plánuje na tento účel vyčleniť 60-tisíc eur.

„V budúcnosti plánujeme vybudovať na území Nitrianskeho kraja kompletnú Cyrilometodskú cestu, ktorá povedie od severných hraníc kraja až do Štúrova a Komárna a bude zahŕňať všetky významné lokality a pamiatky,“ informoval Miloš Bača z odboru vzdelávania a kultúry Nitrianskeho samosprávneho kra­ja.

Vedúcim partnerom a predkladateľom žiadosti o poskytnutie nenávratného finančného príspevku je Zlínský kraj. Hlavným cezhraničným partnerom je Trnavský samosprávny kraj a ďalšími partnermi na oboch stranách hranice sú Jihomoravský kraj, Trenčiansky samosprávny kraj a Žilinský samosprávny kraj.

Nitriansky samosprávny kraj napriek tomu, že nemá priamu hranicu s Českou republikou, je tiež oprávneným prijímateľom nenávratného finančného príspevku, pretože je riadnym členom Združenia Európskej kultúrnej cesty svätého Cyrila a Metoda.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Turistika #cyril a metod #nitriansky kraj