Na Oravskom hrade ožijú strašidlá, čarodejnice a prízraky

Tajomné bytosti, čarodejnice a prízraky, ktoré historici našli v starých spisoch, ožijú na Oravskom hrade počas nočnej prehliadky.

21.07.2016 19:15
bosorka, čarodejnica, ježibaba, čary,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

„Návštevníci sa môžu tešiť na strašidlá, muzikálne i divadelné scénky s humorným podtónom, akrobatické kúsky, či kaukliarske umenie. Nebudú chýbať ani orientálne tance a špeciálne efekty,“ uviedol Martin Farbák z oddelenia marketingu Oravského múzea P. O. Hviezdoslava v Dolnom Kubíne. Podujatie Keď sa zotmie sa na Oravskom hrade začína v piatok 22. júla od 21:00.

Hradných duchov stretnú už aj dvanásťroční, keďže múzeum posunulo vekovú hranicu návštevnosti.

„Doteraz sme mali všetky nočné prehliadky s vekovým limitom od 15 rokov a jednu detskú prehliadku vhodnú pre menšie deti. Nemali sme zahrnutú kategóriu tínedžerov, ktorí o návštevu našich nočných prehliadok mali veľký záujem. Preto sme sa rozhodli znížiť vekovú hranicu na tejto nočnej prehliadke a program prispôsobiť tak, aby vyhovoval tínedžerom i dospelým,“ doplnil Farbák.

Záujem o nočné prehliadky Oravského hradu má rastúcu tendenciu. Keďže do hradu je možné počas nich pustiť najviac 50 ľudí v skupine každých 15 minút, čakanie na vstup do hradu sa môže predĺžiť aj na dve hodiny. Návštevníci môžu preto využiť telefonickú rezerváciu.

Každoročne sa na Oravskom hrade uskutočňuje päť hlavných nočných prehliadok. „Na začiatku letných prázdnin máme podujatie Noc krvavej grófky, ktoré sa venuje Alžbete Báthoryovej zapísanej v Guinnessovej knihe rekordov. V druhej polovici júla máme nočnú prehliadku, ktorej téma sa pravidelne obmieňa. V prvej polovici augusta mávame detskú nočnú prehliadku s názvom Tajomný hrad pre deti,“ vymenúva Farbák.

Vyvrcholením letných podujatí na Oravskom hrade je nočná prehliadka Dracula. Sezónu nočných prehliadok uzatvára prehliadka na konci októbra s názvom Bojíte sa tmy? Minulý rok ju absolvovalo 834 návštevníkov a v roku 2014 ich bolo 545.

debata chyba
Viac na túto tému: #Oravský hrad