Po desiatich rokoch znova otvorili Budatínsky hrad, ponúka novinky

Brány Budatínskeho hradu v Žiline otvorili pre verejnosť po desiatich rokoch. Hrad bol od roku 2006 pre verejnosť uzavretý.

03.08.2016 14:30
Budatínsky hrad Foto: ,
Ilustračné foto.
debata

„Obnovu sme začali revitalizáciou jeho parku v roku 2009, pokračovali sme sprístupnením kompletne obnovenej veže a tento rok konečne otvárame aj samotný hrad a jeho kaplnku. Vďaka eurofondom a financiám z nórskych fondov sme mohli uskutočniť túto vzácnu premenu našej národnej kultúrnej pamiatky,“ informoval predseda Žilinského samosprávneho kraja Juraj Blanár s tým, že tretia etapa rekonštrukcie si vyžiadala viac ako 1,5 milióna eur.

Súčasťou nových expozícií sú miestnosti s historickými exponátmi, zariadením a jedinečnými časťami pôvodných omietok, ktoré sa podarilo zachovať. Ako doplnila riaditeľka Považského múzea v Žiline Zuzana Kmeťová, kaplnka z polovice 18. storočia, ktorá umožňuje prístup aj pre imobilných návštevníkov, ponúka i sakrálne umenie.

Vo vstupnej miestnosti hradu sa nachádza multifunkčný informačný pult, priestor na sedenie a informačné stolíky, kde turisti začnú prehliadku prechodom po historickom schodisku do rozsiahlej expozície drotárstva.

V ďalších obnovených priestoroch čaká na milovníkov histórie kabinet kuriozít s vystavenými raritami z fondov Považského múzea v Žiline, artefakty spojené s dejinami mesta Žilina, dobový nábytok, exponáty viažuce sa na rekonštrukciu hradu a obrazy.

Počas rekonštrukcie obnovili takmer tisíc metrov štvorcových, ktoré návštevníkom odhalia príbeh jednej z najstarších architektonických pamiatok na území Žiliny.

Novú tvár získala rovnako baroková kaplnka z roku 1745. „Rekonštrukcia dverí podľa zachovaných originálov, vybudovanie bezbariérového vstupu, nová dlažba z prírodného kameňa a dreva i zreštaurované pôvodné maľby na stenách vytvárajú z kaplnky klenot Budatínskeho hradu. Kraj spolu s nórskymi fondmi investoval do rekonštrukcie kaplnky 522 tisíc eur,“ dodala hovorkyňa ŽSK Lenka Záteková.

debata chyba
Viac na túto tému: #Žilina #Budatínsky hrad