Jeden, dva, tri, štyri dni radosti, muziky a zážitkov u Jánošíka

Začal sa veľký letný sviatok všetkých tých, ktorí milujú muziku, folklór, zábavu a Terchovú. Jedinečná oslava terchovskej muziky zapísanej v UNESCO - Jánošíkove dni, ktoré píšu už 54. ročník.

05.08.2016 07:00
debata
Terchová je plná muzikantov, tanečníkov,... Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
Terchová, Jánošíkove dni, Terchovská muzika Terchová je plná muzikantov, tanečníkov, spevákov. Jánošíkove dni sú oslavou terchovskej muziky, zapísanej v UNESCO. (Foto z minulého ročníka.)

Festival má novinku, v sobotu pokus o rekordný počet spoločne hrajúcich heligonkárov. A nechýbajú ani tradičné folklórne programy, tri galavečery a v nedeľu pred záverom divácky príťažlivý konský vozový sprievod uličkami Terchovej.

Šéfdramaturg medzinárodného festivalu Jánošíkove dni Peter Cabadaj 54. ročník zhrnul rečou čísel: „Počas štyroch festivalových dní sa na piatich festivalových pódiách v rámci 28 samostatných blokov programu predstaví takmer 1 200 účinkujúcich zo Slovenska, Slovinska, z Českej republiky a Ruska.“

Programu budú podľa Cabadaja dominovať tri tradičné galaprogramy. „V piatok večer oslava Terchovej, v sobotu medzinárodný galaprogram a v nedeľu krajský program, so silným presahom na celoslovenskú úroveň,“ povedal.

Metropola heligónky

Jánošíkove dni si opäť budú pripomínať významné osobnosti, udalosti, jubileá. Prispel k založeniu folklórneho súboru Považan, neskôr zakladal súbory v Bytči a vo Veľkom Rovnom, prispel aj k vzniku žilinských súborov Stavbár a Rozsutec.

Rodák z Terchovej, muzikant, tanečník, choreograf – Miroslav Vallo, ktorému je venovaný piatkový program v šapitó pod amfiteátrom (od 17. do 18. h), nazvaný Dudali dudánky, keď išli od Hanky. Spolu s ďalším programom Zbojstory (od 18. 30 do 19.30) v podaní Nebeskej muziky pripravujú pôdu pre piatkový galaprogram – Hrajže mi, muzička, nebesky andele (od 20.30 h).

„Piatkový galaprogram v amfiteátri Nad bôrami má vždy pečať domova, kde dostávajú priestor Terchovčania a účinkujúci muzikanti, speváci, tanečníci z okolia Terchovej a celej Terchovskej doliny,“ hovorí predseda programovej rady festivalu Rudo Patrnčiak.

Dopĺňa, že terchovská muzika nebude znieť len na sklonku piatkového dňa, ale presiahne aj do ďalšieho. „Po galaprograme tesne pred polnocou každý, kto chce, kto môže a kto vie, môže prísť do šapitó pod amfiteátrom a zahrať si a zaspievať terchovskú muziku, čo potrvá do 4. hodiny ráno,“ pozýva. Napĺňa sa tak predstava, aby terchovská muzika – zapísaná v decembri 2013 do UNESCO – znela nielen na javiskách, ale aj pri každej vhodnej príležitosti.

Medzinárodné zastúpenie na sobotňajšom večernom galaprograme (od 20.30 h) bude mať súbor Žerotín z juhovýchodnej Moravy. Z Ruska prídu Babkiny vnuki, ktorých verejnosť pozná z vystúpenia na úvodnom ceremoniáli Letných olympijských hier v Londýne pred štyrmi rokmi.

„Je to špičkové teleso, v ktorom účinkujú až traja ruskí národní umelci. Hrajú a spievajú klasické ruské ľudové piesne a robia to spôsobom úplne jedinečným,“ naznačuje šéfdramaturg festivalu Cabadaj. Ako sólista vystúpi v sobotu večer aj majster sveta v hre na štajerskej heligónke Slovinec Robert Goter. „Bude zapojený aj do snahy vytvoriť rekord v počte spoločne hrajúcich heligonkárov,“ pripomína Cabadaj.

Terchová sa teda v sobotu stane akousi metropolou heligónky, uskutoční sa nielen škola hry na heligónke, ale aj pokus o rekord. Súťažnou piesňou bude pieseň V pondelok doma nebudem, zúčastniť na rekorde sa môže každý, kto pieseň zvládne zahrať.

Defilé konských záprahov bude v nedeľu

Finále festivalu bude v nedeľu, keď je už jeho neodmysliteľnou súčasťou konský vozový sprievod. Kone ťahajú vyzdobené rebrinové vozy s krojovanými furmanmi, muzikantmi a spevákmi. A ako vyžaduje tradícia – v žiadnom prípade sa v sprievode nemôže objaviť voz s gumenými kolesami.

Jedinečný a krásny, taký je konský vozový... Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
Terchová, Jánošíkove dni, Terchovská muzika Jedinečný a krásny, taký je konský vozový sprievod vždy v posledný deň festivalu v uličkách Terchovej. (Snímka je z minulého ročníka.)

Tie tradičné sú obité železným pásom, ráfom. Vtedy hrkocú po ceste a do toho zvonia zvonce a hrajú muzikanti. Tento rok prejde takýto parádny sprievod Terchovou už po 49. raz. Terchovčania sa zároveň snažia o jeho zápis do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenskej republiky.

Finále 54. ročníka Jánošíkových dní má v nedeľu pod palcom Žilinský samosprávny kraj. „Vždy sa snažíme odprezentovať z celého kraja tých, ktorí sa venujú nášmu kultúrnemu dedičstvu, a nebude to ani ináč v tomto roku,“ naznačuje župan Juraj Blanár. Okrem folklórnych súborov zo Žilinského kraja uvidia diváci aj vystúpenie hosťa z Detvy – folklórneho súboru Podpoľanec.

Festival má aj množstvo sprievodných podujatí. „Sme si vedomí, že folklór je fenomén, ktorý síce je autonómny, ale na tento fenomén sa nabaľuje množstvo rôznych aspektov, množstvo rôznych umeleckých žánrov a prejavov. A my chceme, aby folklór zaznel nielen v tej klasickej podobe, ale aj v podobe atraktívnej, umeleckej, reflexívnej, sprievodnej, aby to bola oslava folklóru vo všetkých súvislostiach,“ hovorí Cabadaj, a preto nebudú chýbať výstavy výtvarného umenia, fotografie či ľudového odievania.

Spomenúť môžeme tiež sobotňajšie premietnutie kresleného filmu Viktora Kubala Zbojník Jurko, ktorý slávi 40. výročie vzniku. "Budeme si pripomínať aj toto výročie, pretože významne spropagovalo jánošíkovský fenomén cez úplne iný typ média, prostredníctvom animovaného filmu,“ dodal šéfdramaturg.

Festival pre ľudí dobrej vôle

Tohtoročné prípravy Jánošíkových dní výrazne skomplikovalo prerozdeľovanie dotácií z Fondu na podporu umenia. Pôvodne obec žiadala vyše 100-tisíc. Príspevok dostala po druhom kole v sume 11-tisíc eur, čo však nezohľadnilo potreby a prestíž festivalu.

A vždy v sobotu na záver galaprogramu v... Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
Terchová, Jánošíkove dni, Terchovská muzika A vždy v sobotu na záver galaprogramu v amfiteátri vystupuje monumentálny Terchovský symfonický orchester.

Situáciu zachránili sponzori, no šéfdramaturg upozorňuje, že to tak nemôže byť stále. Dominantným prvkom festivalu je terchovská muzika, ktorá je už takmer tri roky zapísaná vo svetovom zozname UNESCO a všade vo svete si krajiny svoje prvky, zapísané v UNESCO, vážia, starostlivo propagujú aj podporujú.

Jánošíkove dni každoročne navštívia desaťtisíce ľudí. „Jánošíkove dni sú festival, ktorý je prioritne určený všetkým ľuďom dobrej vôle, ktorí si ctia tradíciu, ale aj princípy humanizmu, tolerancie, porozumenia, ľudskej spolupatričnosti. Máme pripravené programy tak, aby uspokojili každého, aj toho najnáročnejšieho návštevníka a veľmi si želáme, aby nás v našom úsilí podržalo aj počasie, bez toho všetko naše úsilie vyjde navnivoč,“ želá si Peter Cabadaj.

Svadba, nevesta a jej výbava

Jánošíkove dni sa začali vo štvrtok v Žiline vernisážou výstavy Môj vienok zelený, dolu vodou padá v Makovického dome, odkiaľ sa následne presúvajú do svojho rodiska v Terchovej. Výstavu v Žiline si môžu návštevníci pozrieť do 19. augusta.

Výstava Môj vienok zelený

Jej nosnou témou je výbava nevesty a svadobné dary. „Zachytáva svadobné tradície obcí zo žilinského regiónu. Svadobný voz, truhlice, odevné súčiastky či svadobné dary v podobe naturálií, spolu s odbornými textami a zapísanými spomienkami starších ľudí pomôžu návštevníkom výstavy spoznať zvyky viažuce sa k tradičnej ľudovej svadbe. Výstavu dopĺňajú svadobné fotografie a svadobné dary z polovice 20. storočia,“ uviedla riaditeľka Krajského kultúrneho strediska v Žiline Soňa Řeháková.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Terchová #Terchovská muzika #Jánošíkove dni