Hon na tajomný nacistický vlak plný zlata už má plán. Uspeje?

Pátranie po tajomnom vlaku, ktorý je údajne plný nacistami ukoristeného zlata, sa začne pri poľskom meste Walbrzych, neďaleko hraníc s Českom, 16. augusta. Na internete to oznámili hľadači pokladov Piotr Koper a Andreas Richter.

06.08.2016 11:00
debata (5)

Správa o nájdení „zlatého vlaku“ z čias druhej svetovej vojny vyvolala vlani v Poľsku aj v zahraničí senzáciu.

Okrem termínu začiatku výkopových prác Koper a Richter na internete zverejnili tiež predbežný plán postupu pri hľadaní vlaku. Práce začnú na 65. kilometri železničnej trate medzi Vroclavom a Walbrzychom.

Vlak, údajne naložený drahocenným nákladom, vraj koncom druhej svetovej vojny vyviezli nacisti z vtedy nemeckého Vroclavu a na úteku pred Červenou armádou ho vraj ukryli v podzemnom tuneli pri Walbrzychu.

Po záhade počas uplynulých 70 rokov pátrali tajné služby Spojených štátov, do hľadania sa zapojili aj Rusi a Poliaci, ale bezvýsledne. Hľadači – Poliak Koper a Nemec Richter – sa ale domnievajú, že oni, na rozdiel od svojich predchodcov, uspeli.

K prebudeniu „zlatej horúčky“ v okolí Walbrzychu prispel aj šéf poľských pamiatkarov, námestník ministra kultúry Piotr Żuchowski, ktorý na konci minulého augusta vyhlásil, že si je „istý na 99 percent, že vlak existuje“.

Avšak podľa niektorých odborníkov ide len o legendu, ktorá sa drží pri živote už desiatky rokov.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #vlak #pátranie #zlato #Nacisti