'Turistika' minulosti: Pred 120 rokmi zažil Klondike poslednú veľkú zlatú horúčku

Státisíce ľudí bez rozdielu veku, rasy či náboženstva sa v minulosti vydávali do ďalekých a nebezpečných končín s vidinou nájdenia zlata. História zažila mnoho zlatých horúčok, tá najznámejšia a posledná veľká zlatá horúčka v histórii vypukla pred 120 rokmi, 16. augusta 1896, v kanadskom Yukone, v okolí rieky Klondike.

16.08.2016 07:00
zlato, zlatokop, rieka, ryžovanie zlata, Foto:
Zlatokop (ilustračné foto).
debata (4)

Príbehy zlatokopov sa do širšieho povedomia zapísali najmä vďaka románom a poviedkam Jacka Londona, ktorý sa v tej oblasti v čase zlatej horúčky zdržiaval, alebo postave zlatokopa v podaní Charlieho Chaplina vo filme Zlaté opojenie.

Zlato na Yukonskom teritóriu v mieste, kde Králičí potok (neskôr nazvaný Bonanza) ústi do Klondiku, objavil zlatokop George Carmack spoločne so svojou indiánskou manželkou a s Indiánmi Tagishom Charliem a Jime Skookumom.

Carmack pri rybolove stretol ďalšieho lovca a zlatokopa Roberta Hendersona, ktorý sa rozhovoril o údajných náleziskách zlata. Obaja muži sa však rozišli v zlom, pretože Henderson nemal v láske Indiánov.

Carmack sa preto vydal hľadať zlato so svojou družinou. Správa o náleze sa hneď rozšírila medzi ostatnými zlatokopmi, ktorí sa okamžite vydali po Klondiku za bohatstvom.

Zlato, zlato, zlato

Naozajstná zlatá horúčka vypukla kvôli izolácii Klondiku až v lete 1897. Najprv 15. júla 1897 pristál v San Franciscu parník Excelsior, ktorý priviezol prvé správy o náleze zlata na Klondiku.

Pravá senzácia však vypukla o dva dni neskôr, keď v Seattli zakotvil parník Portland. Na jeho palube bolo 89 nepredstaviteľne bohatých mužov. Títo šťastlivci začali s ťažbou krátko po objavení pokladu a do mesta priviezli podľa niektorých správ vyše dve tony rýdzeho zlata.

Na nábreží ich vítalo 5 000 žasnúcich ľudí, ktorých tam prilákal článok v tlači. Akonáhle sa ľudia v prístave presvedčili o pravdivosti zdanlivo neuveriteľných riadkov, nič ich už nemohlo zastaviť.

V novinách sa začali objavovať bombastické titulky „Zlato, zlato, zlato“ a počas dvoch rokov sa do oblasti vypravilo až 100 000 dobro­druhov. „Hor sa na Klondike!“ znelo heslo vtedajších dní.

Strastiplná cesta, náročná práca

Život hľadačov bohatstva však nebol vôbec ľahký. Len zlomok zlata ležal vo vodách riek v podobe pevných okruhliakov. Zlatokopovia museli pri sčasti arktických teplotách prekopávať trvalo zamrznutú pôdu až do hĺbky desiatich metrov, kde sa skrývala zlatá ruda. Z tej sa po jej roztopení musel drahý kov vyryžovať.

Už len dostať sa do oblasti si vyžadovalo poriadnu dávku odvahy. Najprv plavba loďou k brehom Aljašky; k zlatým žilám potom viedlo niekoľko ciest. Najviac sa využívala trasa cez Chilkootský priesmyk. Fotografie dlhých radov ľudí, ktorí sa snažia dostať cez priesmyk, sa stali jedným zo symbolov zlatej horúčky.

Stúpanie k Chilkootskému priesmyku museli zlatokopovia absolvovať niekoľkokrát, polícia totiž kontrolovala, či majú dobrodruhovia dostatočné zásoby jedla.

Ale ani po zdolaní hôr ešte nemali vyhrané – bolo treba zostúpiť k Bennettovmu jazeru a čakať, kým sa roztopí ľad. Až potom sa na lodiach vydali ku Klondiku.

Väčšina z nich však prišla príliš neskoro. Od objavenia zlata ubehla dlhá doba, najvýnosnejšie pozemky už boli zabrané a zlata bolo stále menej. Po správach o nových náleziskách na Aljaške sa zlatá horúčka na Klondiku po dvoch rokoch skončila.

Dawsonov svet

Zlatokopi založili kultovú osadu Dawson City, kde sa nejaký čas zdržiaval aj spisovateľ Jack London. Ten si však namiesto zlata priviezol námety na svoje knižky Volanie divočiny a Biely tesák.

V čase najväčšieho rozkvetu v meste bývalo podľa niektorých odhadov až 40 000 ľudí. Dawson City, kde teraz žije asi 1 300 obyvateľov, dostalo meno po kanadskom geológovi Georgovi Dawsonovi a v rokoch 1898 až 1952 bolo hlavným mestom kanadského teritória Yukon. Teraz je hlavným mestom tejto oblasti Whitehorse.

Druhá najslávnejšia zlatá horúčka v Spojených štátoch zachvátila na prelome 40. a 50. rokov 19. storočia Kaliforniu. Zlato sa tu objavilo v roku 1848 a do roku 1855 prišlo do Kalifornie v súvislosti so zlatou horúčkou podľa odhadov až 300 000 hľadačov.

Honba za zlatom sa nevyhla napríklad ani Austrálii (1851), kanadskej Britskej Kolumbii (1858) alebo Južnej Afrike (1886), ktorá bola v uplynulých dekádach najväčším producentom zlata na svete. Teraz patrí prvenstvo Číne, ktorú nasledujú Austrália, Rusko a Spojené štáty.

Najznámejšie zlaté horúčky (chronologicky):

Kalifornia (USA)

  • Objavenie zlata: 24. január 1848
  • Miesto: Okolie mesta a rieky Sacramento, pohorie Sierra Nevada
  • Zlato objavil v Americkej rieke tesár James Marshall, ktorého si najal švajčiarsky emigrant John Sutter na výstavbu píly na mieste s indiánskym menom Coloma. Do roku 1855 prišlo do Kalifornie v súvislosti so zlatou horúčkou podľa odhadov až 300 000 ľudí.

Austrália

  • Objavenie zlata: február 1851
  • Miesto: štáty Nový Južný Wales a Viktória
  • Prvú zlatú horúčku odštartoval nález zlata zlatokopa Edwarda Hargravesa v Novom Južnom Walese. V júli potom objavili zlato vo Viktórii, kde sa zlatá horúčka zaslúžila o rozmach mesta Melbourne.

Colorado (USA)

  • Objavenie zlata: júl 1858
  • Miesto: Colorado, pohorie Rocky Mountains
  • Zlato objavil na mieste dnešného predmestia Denveru Englewood zlatokop Green Russell vďaka tomu, že si vzal za ženu príslušníčku kmeňa Čerokézov, ktorí mu rozprávali o zlate v oblasti South Platte River.

Britská Kolumbia (Kanada)

  • Začiatok: 1858, 1862
  • Miesto: kaňon Fraser na rovnomennej rieke (1858) a oblasť Cariboo (1862)
  • Do oboch oblastí sa vtedy vypravili desiatky tisíc neuspokojených zlatokopov z Kalifornie.

Južná Afrika

  • Začiatok: marec 1886
  • Miesto: horský chrbát Witwatersrand, provincia Gauteng, ktorá sa nachádza na území historickej provincie Transvaal
  • Vďaka zlatej horúčke bolo založené najväčšie juhoafrické mesto Johannesburg. Príliv zlatokopov do oblasti bol jedným z dôvodov (druhej) anglicko-búrskej vojny (1899–1902), pretože zvýšené napätie medzi Búrmi (potomkami holandských prisťahovalcov) a novoprichádzajúcimi osadníkmi využila Británia na posilnenie svojej vojenskej prítomnosti v oblasti, čo nakoniec viedlo k vojne. V oblasti sa v súčasnosti nachádzajú najväčšie zlaté bane na svete.

Klondike (Kanada)

  • Objavenie zlata: 16. august 1896
  • Miesto: Yukonské teritórium
  • Najznámejšia a posledná veľká zlatá horúčka v histórii. Zlato sa v oblasti objavilo už skôr, ale zlatá horúčka prepukla až v 90. rokoch 19. storočia.
4 debata chyba
Viac na túto tému: #zlato #Kanada