Burger a saunu, prosím! Fíni sa potia aj verejne a turisti ich radi nasledujú

Vyzliecť sa a potiť sa spoločne s rodinou alebo priateľmi je vo Fínsku, kde pripadá jedna súkromná sauna na troch obyvateľov, starou tradíciou. Posledným trendom je však sauna verejná.

20.08.2016 07:00
debata

V metropole Helsinky priťahuje budova s dokonalým dizajnom na brehu mora Fínov každého veku, ktorí prichádzajú, aby v prostredí s teplotou 80 stupňov Celzia či ešte viac vypotili všetkými pórmi kože stres.

Löyly, luxusné zariadenie, ktoré otvorilo svoje brány tento rok v máji, je také navštevované, že keď je vonku pekne, treba si rezervovať miesto cez internet.

Oslava v pote tváre

Linnea Remesová tam oslávila svoje dvadsiate siedme narodeniny v súlade so zavedenou tradíciou, podľa ktorej sa môže všetko oslavovať v saune. Doma chodí do sauny až štyrikrát týždenne. „Myslela som si, že bude sympatické, keď tu spoločne trávime čas a zabavíme sa,“ hovorí na terase klenúcej sa nad Fínskym zálivom.

Fíni chodia do domácich sáun vždy nahí, preto sú verejné sauny rozdelené na dámske a pánske – alebo si oblečú plavky. Fíni v saunách relaxujú v každom ročnom období. Medzi jednotlivým saunovaním sa sprchujú alebo sa ponárajú do jazera či mora. Keď je vonku sneh, vyvaľkajú sa v ňom.

Politika aj spolupatričnosť

Po stáročia chodili Fíni do sauny, aby sa očistili a uvoľnili. Spolu s rastúcim komfortom bývania však chceli mať saunu doma.

Sauna zohrala svoju úlohu aj v histórii, keď napríklad fínsky prezident Urho Kekkonen rokoval počas studenej vojny so sovietskymi diplomatmi v saune svojej oficiálnej rezidencie.

Dnes má väčšina bytov a všetky domy vlastnú saunu. Podľa fínskeho štatistického úradu je v krajine viac ako dva milióny sáun na 5,5 milióna obyvateľov. Takmer každý piaty Fín však žije samostatne, a chýba mu teda ona nevtieravá spoločnosť na vykúrených drevených laviciach.

„Mnohí ľudia dnes žijú sami, ale potrebujú pocit spolupatričnosti. Sauna je na to ideálnym intímnym miestom, kde sa môžete porozprávať s osobou sediacou vedľa vás, nech je to ktokoľvek,“ povedal agentúre AFP riaditeľ podniku Allas Sea Pool Raoul Grunstein.

Medzi top atrakciami

Do tohto zariadenia, situovaného na hlavnom helsinskom námestí naproti prezidentskému palácu, ktoré má tri sauny a tri bazény, investoval Grunstein a jeho priatelia desať miliónov eur. Rozhodli sa pre typicky severskú architektúru ako je Löyly.

Majitelia Löyly, poslanec Antero Vartia a herec Jasper Pääkkönen, zase vložili 6,3 milióna eur do odvážneho komplexu z dreva, podľa tradície vykurovaného takisto drevom. Zariadenie by sa malo páčiť turistom, ktorí vyhľadávajú niečo typicky fínske.

„Mestskí predstavitelia zodpovední za turistiku nám oznámili, že sa náš komplex čoskoro stane jednou z najlákavejších helsinských atrakcií,“ hovorí Pääkkönen.

Rastúcu obľubu verejných sáun sa snažia využiť aj zahraničné reťazce. Napríklad americký fastfood Burger King už neponúka v jednej zo svojich reštaurácií v Helsinkách menu burger, hranolky a kolu, ale burger, hranolky a saunu. Tá je k dispozícii skupinám, ktoré si ju vopred rezervovali.

Svojpomocná a poriadne šteklivá

Už v roku 2011 sa niekoľko Fínov odvážilo bez povolenia postaviť uprostred rozostavaných dokov v Helsinkách Sompasaunu z recyklovaného materiálu. Keď však nastala zima, radnica ju dala zbúrať.

Duch sauny, ktorá je zadarmo a do ktorej chodia muži aj ženy spoločne bez plaviek, podnietil niekoľko Fínov, ktorí sa nedali odradiť, k tomu, aby ju vždy na jar znova postavili. Radnica Sompasaunu ocenila ako „kultúrny počin roka 2016“.

debata chyba
Viac na túto tému: #Fínsko #Helsinki #saunovanie #sauna