Šesť chýb, ktoré robia turisti v Taliansku. Vyhnite sa im

Taliansko je nádherné v lete, keď sa lenivo usalašíte na piesčitej pláži a vychutnávate si vlnky mora. Je však úchvatné aj na jeseň, keď je ideálne počasie na návštevy stáročných pamiatok, aké nenájdete nikde inde na svete. A je očarujúce v zime, keď si nasadíte lyžiarky a vychutnávate si nekonečné zasnežené svahy Álp. Taliansko berie dych tiež na jar, keď zakvitne jeho azda najkrajšia oblasť Toskánsko.

10.09.2016 07:00
Taliansko, Rím, fontána di Trevi Foto: ,
Rímska fontána di Trevi.
debata

Taliansko stojí za návštevu kedykoľvek. Aby však vaša cesta dopadla na jednotku, vyvarujte sa týchto najčastejších omylov.

Prílišné plánovanie a presný časový harmonogram

Taliani sa na hodinky nejako mimoriadne nespoliehajú, nevyhnutné presso môže niekedy dostať prednosť pred presnosťou, a tak sa ani vy príliš nefixujte na svoj akurátny časový rozvrh.

Ďalším dobrý dôvodom, prečo necestovať do Talianska s presným harmonogramom, sú nečakané objavy a stretnutia. Posaďte sa na okraj fontány na námestí a vychutnajte si osviežujúce gelatto, vydajte sa po neznámej úzkej cestičke a odhaľte zašitú kaviarničku v tieni figovníkov, pustite sa do reči so zhovorčivým mladíkom, ktorý vám miestne zaujímavosti poukazuje detailnejšie ako akýkoľvek sprievodca…

Dlhé státie v radoch na vstupenky

V sezóne nie je nič zriedkavé, že rady pred najvychýrenejšími pamiatkami sa vinú desiatky metrov a vy potrebujete hodiny, aby ste sa dostali dnu. Do mnohých talianskych múzeí či chrámov sa však dnes už dajú rezervovať lístky vopred cez internet.

Vstup do chrámov v šortkách

Taliansko oplýva historickými bazilikami, katedrálami a inými posvätnými miestami, ktoré sú bohato zásobené skvostnými umeleckými dielami. Všade však platia prísne pravidlá, ktoré nepovoľujú domácim ani návštevníkom vstup v minisukniach, tielkach s odhalenými ramenami a v príliš krátkych šortkách. V horúcom lete dobre poslúži šatka, ktorú si pred prehliadkou prehodíte cez plecia.

Spoliehanie sa len na kreditky

V Taliansku je stále mnoho obchodíkov, stánkov, rodinných penziónov a kaviarničiek, ktoré neakceptujú platby kartami. Vždy je preto dobré mať poruke aj nejakú hotovosť.

Jazda v ZTL

Značky, kam vozidlá nesmú, teda taliansky zona traffico limitato (ZTL), treba rešpektovať. Tieto pešie zóny sa nachádzajú vo väčšine talianskych miest, najmä v historických centrách (centro storico). Ak zákaz porušíte, polícia vaše vozidlo zvyčajne hneď neodtiahne, ale vo vašej schránke môže pristáť pokuta aj pol roka po návšteve krajiny na Apeninskom polostrove.

Nástup do regionálneho vlaku bez označenia lístka

Cestovný lístok do regionálnych vlakov alebo iných dopravných prostriedkov, ktorý je bez časového údaju a čísla sedadla, treba po nástupe označiť v označovači. Lístky v Taliansku zvyknú platiť aj dva mesiace od zakúpenia, a tak je ich validácia nevyhnutná, v opačnom prípade hrozí pokuta.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #dovolenka #Rím