Gerulata láka aj na Rímsku škôlku

Už po 19. raz sa v sobotu 10. septembra budú v múzeu Antická Gerulata v Rusovciach konať Rímske hry, teraz aj s prídavkom Limes day. Obľúbené podujatie vyzdvihuje historickú hodnotu kastela Gerulata a potrvá od 10. do 18. hodiny.

09.09.2016 17:15
Gerulata, Rusovce, starí Rimania, Foto:
Gerulata láka tento rok aj na Rímsku škôlku.
debata

Najväčším ťahákom je „Rímska škôlka“, ktorá ponúkne primeraný program pre deti od troch do šiestich rokov. Najmladší návštevníci tu zistia, že veľmi dávno žili v staroveku ľudia nazývaní Rimania.

Aj najmenšie deti za pomoci dospelých môžu súťažiť na piatich stanoviskách: kolky – zhadzovanie štýlových postavičiek v podobe Rimanov, pexeso – spájanie obrázkov zbierkových predmetov zo starovekého Ríma a predmetov, ktoré používame v súčasnosti.

Deti čaká aj hra na archeológov, skladanie veľkorozmerných puzzle a dozvedia sa, ako sa obliekali Rimania. Na všetkých stanoviskách môžu návštevníci zbierať cenné body a súťažiť o zaujímavé ceny.

Pripravené sú zaujímavé prednášky, nové hracie lístky. Hlavný program v Gerulate sa slávnostne začne o 10. hodine. O 11.00 je naplánovaný nástup legionárov, 12.20 prednáška o rímskom stravovaní a stolovaní nazvaná Ab ovo ad malo, o 14.00 je čas na podujatie Rímske múdrosti, o 15. 00 Rytmy starovekého Ríma, o 16.00 gladi­átorské zápasy na život a na smrť.

Na rodinné tímy čakajú rôzne súťaže s úlohami, ktoré potešia deti i rodičov. Rímske vynálezy priblížia návštevníkom technické vynálezy, ktoré dodnes používame v staviteľstve a aj v iných praktických rovinách súčasného života. Organizátori sľubujú tiež, že objasnia význam slov GROMA, LIBELLA.

Kto príde do Gerulaty, môže si vyskúšať prácu so starovekým katapultom a šípometom. Rímske fórum opráši niektoré známe výroky v latinčine, ktoré sú chronicky známe v slovenčine. V latinčine ich používame príležitostne, keď chceme niečo zdôrazniť alebo oživiť vedomosti z latinčiny.

Zopakovať si ich budú môcť všetci, ktorí sa prihlásia do súťaže. Rímske chute budú zaujímavé najmä preto, že návštevníci sa budú snažiť uhádnuť prísady v každej chuti a nielen to, na vlastnej koži si vyskúšajú aj rímske stolovanie. Budú sa môcť obliecť aj do rímskych odevov.

V Gerulate sa bude pohybovať doteraz najväčší počet účinkujúcich v dobových kostýmoch – vyše 30 osôb. Okrem pracovníkov Múzea mesta Bratislavy sa návštevníkom bude venovať aj Tovarišstvo starých bojových umení a remesiel a študenti pedagogickej a sociálnej akadémie. V Ateliéri Gerulata budú traja remeselníci učiť deti raziť mince, vyrábať mešce z kože a vytočiť si na kruhu hlinené predmety.

Návštevníci sa môžu tešiť aj na bojový voz, ktorý bude premávať na trase Rímsky parčík – Gerulata. Zviezť sa môžu malí aj veľkí. Pre tých, ktorí zatúžia ísť do hlavného mesta severnej Panónie – do Carnunta, je pripravený Archeobus. Ten vypravia zo zastávky MHD Most SNP o 11.00 a z Rusoviec Gerulaty o 11.45.

Súčasťou cesty bude odborný výklad o rímskych pamiatkach (trasa: Most SNP – Rusovce Gerulata – Jarovce – Kittsee – Berg – Edelestal – Prellenkirchen – Archeologický park Petronell Carnuntum a späť).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Gerulata #Rusovce #starí Rimania