Pamiatky v Prešovskom kraji pritiahli v lete o 30-tisíc turistov viac ako vlani

Múzeá a galérie v zriaďovateľskej pôsobnosti Prešovského samosprávneho kraja videlo počas letných prázdnin spolu 148 251 turistov. Je to o takmer 30-tisíc návštevníkov viac ako v predošlom roku.

12.09.2016 14:00
Ľubovniansky hrad Foto:
Ľubovniansky hrad
debata

Ako informovala hovorkyňa Prešovského samosprávneho kraja Veronika Fitzeková, počty návštevníkov sa zvýšili vo všetkých organizáciách.

Prvú priečku si tradične drží Ľubovnianske múzeum v Starej Ľubovni. Hrad a skanzen si počas júla a augusta prišlo pozrieť 90 800 návštev­níkov. Oproti letným mesiacom roku 2015 sa počet návštevníkov zvýšil o 18 500.

Múzeum počas sezóny pripravilo nové expozície – princezné de Bourbon na hrade Ľubovňa, výstavu historických pohľadníc Chartula Pictoria a v skanzene projekt Maľované truhlice o svadobnej výbave nevesty. „Pred sezónou bol otvorený aj zrekonštruovaný dom správcu v podhradí, ktorý slúži ako regionálne turisticko-informačné centrum,“ dodala Fitzeková.

Druhým najnavštevovanejším bolo Múzeum v Kežmarku, ktoré spravuje druhý hrad v pôsobnosti krajskej samosprávy – Kežmarský. Počas letných prázdnin ho navštívilo takmer 18 200 návštev­níkov, o 3 100 viac ako v minulom roku.

Najväčší záujem bol o nevšedné divadelné predstavenie priamo v expozíciách hradu počas festivalu Európske ľudové remeslo. Krvavé dejiny zamerané na postavy a udalosti z dejín hradu a mesta Kežmarok sa v tomto roku po prvýkrát upriamili na novodobé dejiny – holokaust.

Návštevnosti neuškodila ani rekonštrukcia hradného nádvoria zameraná na odvlhčenie múrov, ktorá sa začala pred letnou sezónou.

Aj v renesančnom kaštieli Drughetovcov v Humennom, ktorý spravuje Vihorlatské múzeum, tento rok prebiehala rozsiahla rekonštrukcia exteriéru v objeme 2,7 mil. eur. Napriek tomu ho spolu so skanzenom v lete navštívilo vyše 15 400 turistov, o 3 100 viac ako v rovnakom období minulého roku.

Šarišské múzeum v Bardejove navštívilo vyše 11 400 návštev­níkov. Päť expozícií v Bardejove a Bardejovských Kúpeľoch tak cez prázdniny videlo o 2 000 turistov viac ako minulý rok.

V tejto sezóne turistov potešila kompletne zrekonštruovaná budova s expozíciou ikon. Múzeum ponúka tiež historickú expozíciu Slobodné kráľovské mesto Bardejov, prírodovednú expozíciu, skanzen v areáli kúpeľov a národopisnú expozíciu vo vile Rákoci.

Aj Múzeum moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach, ktoré 1. septembra oslávilo 25. výročie založenia, si v lete pripísalo o 1 400 návštev­níkov viac ako v minulom roku a ich počet presiahol 5 700.

Krajské múzeum v Prešove zaevidovalo 1 800 turistov, o 700 viac ako v rovnakom období pred rokom. O 600 návštevníkov viac ako minulé leto prekročilo brány Vlastivedného múzea a archeoparku v Hanušovciach nad Topľou. Spolu prišlo vyše 1 600 turistov.

Tatranská galéria v Poprade letné mesiace uzatvorila so štatistikou takmer 1 900 návštevníkov, o 300 viac ako minulé leto.

Podľa štatistiky sa čísla výrazne znížili v Podtatranskom múzeu v Poprade, ktoré je kvôli kompletnej rekonštrukcii uzavreté pre verejnosť.

„Stavebné práce boli ukončené a v prvej polovici roka 2017 ponúkne návštevníkom nielen vynovené priestory, ale aj nové expozície, ktorým bude dominovať špeciálna expozícia vzácneho exponátu – kniežacej hrobky,“ uviedla Fitzeková.

Rovnaká situácia je v Šarišskej galérii v Prešove, kde prebieha rozsiahla rekonštrukcia.

debata chyba
Viac na túto tému: #turisti #Prešovský kraj