Úžasné kúty Európy, ktoré turisti ešte neobjavili. Vyrazte a predbehnite davy

Starý kontinent stále skrýva miesta, ktoré hlučný cestovný ruch zatiaľ obchádza. To im však na ich výnimočnosti a nádhere vôbec neuberá. Naplánujte si nezabudnuteľný výlet ešte skôr, ako sa tieto destinácie dostanú na obálky katalógov cestoviek. Niektoré z týchto miest sú ťažko prístupné, iné zasa miestni starostlivo taja.

20.09.2016 07:00
debata

Blagaj

Bosnu a Hercegovinu majú mnohí zafixovanú ako „tú krajinu, cez ktorú sa prechádza na ceste do Chorvátska“. Oplatí sa však zastaviť aj tu a spoznať krásy, ktoré skrýva.

Blagaj v Bosne a Hercegovine Foto: SHUTTERSTOCK
Blagaj, jazero, kláštor, Bosns a Hercegovins Blagaj v Bosne a Hercegovine

Nenápadná dedina Blagaj na juhovýchode krajiny sa môže pochváliť nádherným kláštorom, ktorý slúžil dervišom. Postavili ho okolo roku 1520 s prvkami osmanskej architektúry a stredomorského štýlu a dnes je národnou kultúrnou pamiatkou.

Blagaj sa nachádza pri prameni rieky Buna, na ktorú je nádherný výhľad aj priamo z kláštorných okien. Návštevníci tu obdivujú tiež historické drevené interiéry a dozvedajú sa o kultúre stúpencov islamskej alternatívnej religiozity.

Kiži

Ruský ostrov Kiži, ktorý leží v severnej časti Onežského jazera, sa môže pochváliť múzeom ruskej drevenej architektúry, ktorého súčasťou sú drevené chrámy, domy a množstvo iných stavieb. Dominuje im nádherný drevený kostol Preobraženský chrám (Chrám Premenenia Pána) ozdobený 22 kupolami.

Фото Владимира Новикова ( vk.com/id314690967 ) #Кижи #Карелия #КижиЛето #Кижи2016 #Kizhi #Karelia

Fotka uverejnená používateľom Музей Кижи (@kizhi_museum),

Niektoré stavby na Kiži previezli z iných miest. Traduje sa však, že všetky boli postavené pomocou jednej jedinej sekery, bez použitia iných nástrojov, ktorú majster nakoniec hodil do jazera.

Ostrov Kiži, ktorý má dĺžku 7 km, šírku 0,5 km, a obklopuje ho 5 000 ďalších ostrovov, je súčasťou Svetového dedičstva a dostal sa pod ochranu UNESCO.

Procida

Ak milujete Taliansko, ale nemáte chuť na spoločnosť ďalších tisícok turistov, namierte si to na ostrov Procida, ktorý sa nachádza v Neapolskom zálive.

Popri preplnených vedľajších ostrovoch Capri a Ischia vás desaťtisícová Procida očarí pokojnou atmosférou, malebnými citrónovníkovými poliami naokolo, pestrými domčekmi, pohodlnými plážami, ale ponúkne aj dobré bary a vynikajúce reštaurácie s pravou talianskou kuchyňou.

Relaxujte cez deň na najznámejšej pláži v zátoke Chiaiolella, podvečer sa vyberte do mesta prezrieť si pevnosť a komplex budov historického centra s námestím Piazza delle Armi.

La Roque-Gageac

Hovorí sa, že La Roque-Gageac patrí medzi najkrajšie v krajine. Na opísanie tejto juhofrancúzskej dediny sa najlepšie hodí „zabudovaná do skaly“.

#Francia #dordogna #roquegageac #hombrecromañon

Fotka uverejnená používateľom Camilo González Garzòn (@camilo_gonzalezg),

Zlato-žlté domy tamojšej päťstovky obyvateľov sú doslova učupené pod obrovskou horou a zároveň lemujú breh rieky Dordogne. Niektoré sú skromnejšie, no nachádza sa tam aj niekoľko honosných sídel, napríklad renesančný dom Chateau de la Malartrie z 19. storočia, ktorý však pôsobí staršie, ako v skutočnosti je.

Na útese, vo výške 40 metrov nad obcou, sa kedysi vypínala pevnosť, dnes sú zo stavby z 12. storočia pozostatky, ktoré dokumentujú dôležité strategické obranné postavenie osady.

Albarracín

Ak milujete dobrodružstvo, zamierte do pitoreskného španielskeho mestečka Albarracín. Nájdete ho zasadené vysoko na vrchole hory nad Río Guadalaviar vo východnej provincii Teruel.

Prechádzka pomedzi hrazdené domy a staroveké hradby je zážitkom, no ľahko sa môže stať, že úzke hadiace sa uličky vám popletú hlavu a vy sa v ich bludisku stratíte. Z bývalej nemocnice a väznice z čias španielskej občianskej vojny je dnes múzeum, ktoré vystavuje umenie, a miestne artefakty.

Zdroj: Wikipedia.org; Visitmycountry­.net; Kamkam.eu; Northofthedor­dogne.com; Huffingtonpos­t.com; Businessinsider­.com

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #Európa #cestovný ruch