Podivné veci na nepravdepodobných miestach: Nemecké trópy či púštna Prada

Čakali by ste uprostred pieskových dún luxusný butik značky Prada s vysvieteným výkladom? Alebo mesto na štýl amerického stredozápadu v hustej zeleni amazonského pralesa? Nuž, aj takéto destinácie sa na svete nachádzajú.

21.09.2016 07:00
debata

Butik Prada uprostred púšte

Predstavte si situáciu: Prechádzate cez vyprahnutú pustatinu chihuahuanskej púšte v západnom Texase. Naokolo nič, len vyschnutá tráva, po prašnej ceste občas prebleskne smädná jašterica.

PRADA MARFA 0MI #ElmgreenandDragset #PRADAMARFA #contemporaryart

Fotka uverejnená používateľom Asami KAWADA (@asami_kawada),

Zrazu si všimnete budovu. Prídete bližšie a zistíte, že to nie je nič iné ako obchod slávneho milánskeho módneho domu, ktorý predáva luxusný kožený tovar a doplnky.

Chvíľu uvažujete, či vám slnko pridlho nepražilo a hlavu, no potom sa presvedčíte, že Prada zásobená jesennou kolekciou z roku 2005 tam skutočne stojí. V skutočnosti ide o permanentnú exhibíciu krajinného diela „Prada Marfa“ umeleckej dvojice Elmgreen & Dragset.

Pilátova duna v Európe

Najvyššia piesková duna v Európe sa nevysvetliteľne vypína do výšky 110 metrov nad inak zelenú zalesnenú krajinu na pobreží zálivu Arcachon. Nájdete ju asi 60 kilometrov od Bordeaux.

Nevznikla ani tak dávno a stále rastie – v roku 1855 bola vraj vysoká len 35 metrov, no odvtedy sa zvyšuje a tiež sa zväčšuje smerom do vnútrozemia rýchlosťou 4 metre za rok. Legenda hovorí, že duna vznikla v dôsledku vyrúbania borovicového lesa, ktoré nariadil Napoleon, keď tadiaľ tiahol s vojskom.

Dnes je Pilátova duna veľká atrakcia, ročne sa na ňu príde pozrieť až milión turistov.

Nemecký tropický ostrov

Nudné polia 50 kilometrov južne od Berlína nedávajú tušiť, že neďaleko sa môže skrývať pravá exotická pláž so slanou vodou, ležadlami a palmami.

What a #view from #27 #meters #waterslide #tower #Tropicalislands #fromabove #havefun #pictureoftheday

Fotka uverejnená používateľom Tropical Islands (@tropicalislandsresort),

Pri Brandenburskom letisku sa totiž pod veľkou kupolou nachádza Tropical Islands Resort s vlastným dažďovým pralesom s 50 000 rastli­nami, 140-metrovým bazénom, balijským pavilónom, lagúnou, fontánami, toboganmi a 200-metrovou plážou.

Dubajská Záhrada divov

Dubaj je plný extrémov a paradoxov. Okrem obrovských fontán, vysočizných mrakodrapov, krytého lyžiarskeho svahu sa jeho obyvatelia a návštevníci môžu poprechádzať aj po nádhernej farebnej záhrade. Je to najväčšia prírodná kvetinová záhrada – ako inak – obklopená púšťou.

#Repost @hautetimeuae ・・・ Seriously blown away by the Dubai @miraclegarden exhibitions. #HauteLiving #UAE #MyDubai #Dubai #HauteTimeUAE

Fotka uverejnená používateľom Miracle Garden - Dubai (@miraclegarden),

Mesto duchov uprostred Amazónie

Henry Ford svojho času minul obrovské peniaze, aby v amazonskej džungli vytvoril kaučukové plantáže a továrne na jeho spracovanie.

Mesto na štýl amerického stredozápadu vybudoval na brehu rieky Tapajos a neskromne nazval Fordlândia. Idea sa veľmi neujala a pozostatky umelého mestečka medzi stromami nemo svedčia o jeho plánoch podnes.

Zdroj: Telegraph.co.uk; Francie.orbion­.cz; Dailymail.co.uk; Wikipedia.org

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Francúzsko #Henry Ford #Duna du Pilat #amazónia #Prada