Tajomné starobylé svätyne sú svedkami čias: chrám Hatšepsut či palác Knóssos

Ľudia sa odnepamäti utiekali k silám, ktoré by im dokázali pomôcť a vypočuť ich prosby. Na svoje modlitby si už pred tisícročiami stavali svätyne, v ktorých vraj božstvá možno buď priamo prebývali, alebo aspoň lepšie počuli svojich zverencov.

03.10.2016 07:00
debata (5)

Najrôznejšími kultmi inšpirované modlitebne tak dodnes nemo svedčia o religiozite národov a etník, ktoré už dávno nechodia po zemi.

Palác Knóssos, Grécko

Knóssos je najznámejšia krétska archeologická lokalita, najzachovalejší minojský palác. Nachádza sa 5 km južne od Heraklionu a postavili ho medzi rokmi 1700 až 1400 pred naším letopočtom, kým ho nezničil veľký požiar.

Zaberal plochu 10 000 m² a tvorili ho obytné priestory, salóniky, dielne, svätyne a skladové priestory, všetky sústredené okolo centrálneho námestia.

Z mytológie je známy ako sídlo kráľa Minoa s povestným labyrintom, z ktorého sa Théseus naháňaný Minotaurom nemohol vymotať inak, ako s pomocou Ariadninej nite.

Na hlavnej úlohe paláca sa odborníci stále nevedia úplne zhodnúť – možno bol v prvom rade administratívnym komplexom, náboženským centrom, prípadne spájal oboje.

Göbekli Tepe, Turecko

Neolitická svätyňa sa vypínala na vrchole kopca v tureckom regióne v juhovýchodnej Anatólii, asi 15 km od mesta Şanlıurfa. Göbekli Tepe, v preklade Pupočný vrch, je najstaršou známou ľudskou náboženskou stavbou a zároveň najstaršou známou stavbou zložitejšou ako chatrč.

Melike Nursultan Üner'in kaleminden: İhtiyar Bir Dünyada Genç Olmak... "Zaman geçer, şehirler kurulur, şehirler yıkılır, bir aydınlanır, bir kararır dünya. Yetişkinliğe adım adım ilerleyen beşer, düşüne düşüne, yaşaya yaşaya pişer, asr-ı saadette kemâlini bulur. Ancak insanlık da insan gibidir, vakti vaktini tutmaz, bildiğini unutur, yetmişinde görmüş geçirmiş bir ihtiyarken bir anda yedisinde şımarık bir çocuğa dönebilir. Bu dalgalanmalar ömürle orantılıdır, yüz senelik insan ömründe günlere denk düşen bu hareket, on binlerce yıllık insanlık tarihinde asırlara tekabül eder. Zaman ilerledikçe dalgalanmanın şiddeti de artar. İşte benim durduğum yer beşerin ihtiyarlığı ve bu ihtiyar zihnin dalgalanmaları da yaşıyla orantılı." Eylül sayımızda... #dergi #gencyorum #dergisi #dünya #alem #gençlik #ihtiyarlık #göbeklitepe

Fotka uverejnená používateľom Genç Yorum Dergisi (@gencyorum),

Vybudovali ju zrejme zberači a lovci pred 11 600 rokmi. Práve preto je fascinujúce, že svätyňu tvorili obrovské kruhy s priemerom 5 až 10 metrov, v ktorých sa nachádzajú opracované kamenné piliere v tvare písmena T ťažké až 50 ton. Na kamenných pilieroch sú nízke aj vysoké reliéfy rôznych zvierat.

Chrám Ggantija, Malta

Vysoko na kopci na ostrove Gozo sa skvie prehistorický kamenný chrámový komplex Ggantija, ktorý postavili v rokoch 3 600 až 3 000 pred naším letopočtom.

Ide o najskoršiu stavbu zo série megalitických chrámov na Malte, starších ako egyptské pyramídy a Stonehenge o približne 1000 rokov, a zároveň je to najstaršia európska stavba.

Komplex tvorili dva chrámy postavené vedľa seba a ohradzoval ich múr. Početné figúrky a sochy, ktoré sa na mieste našli, dokazujú, že svätyne boli pravdepodobne miestom modlitby za plodnosť.

Chrám kráľovnej Hatšepsut, Egypt

Hatšepsut patrila do 18. dynastie, vládla asi medzi rokmi 1479 až 1458 pred Kristom. Počas svojho panovania viedla len jednu menšiu vojnu, no o to viac investovala do rozvoja krajiny.

Najzaujímavejšou stavbou je jej zádušný chrám v Dér el-Bahrí, ktorý je vybudovaný v skale priamo pod obrovským útesom pri Deir el Bahar na západnom brehu Nílu. Rozprestiera sa na troch terasách, na západe sa k nemu pripája kaplnka bohyne Hathor, na východe kaplnka boha Anupa a Slnečný chrám boha Re-Horachteja.

Zdroj: Wikipedia.org; Touropia.com

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #chrám #svätyňa