Dovolenkové dozvuky v domácich končinách. Kam vyraziť?

S nástupom školského roka sa dovolenková sezóna oficiálne skončila. Neznamená to však, že by sme hodili flintu do žita a čakali ďalších desať mesiacov, kým znovu prídu prázdniny.

04.10.2016 07:00
cestovanie, turistika, turisti, hory, príroda,... Foto:
V lete sme počas dovolenky často celý deň na pláži či kúpalisku a trávime voľné chvíle leňošením, počas zvyšku roka bezmála polovica Slovákov prežíva dovolenku aktívne.
debata

Leto si v rámci roka mnohí z nás vyhradia ako obdobie na oddych. Vyhľadávame síce prímorské destinácie, ale čoraz častejšie sa Slováci pozerajú aj smerom k vlastným „pokladom“. Jeseň nás k nim nasmeruje ešte viac. Hlavné slovo dostáva práve domáca ponuka.

Jeseň v znamení vína aj pamiatok

„Už počas leta sme zaznamenali zvýšený záujem Slovákov o dovolenku na Slovensku. Na jeseň by tento záujem mal pretrvať, pričom sa menia len preferencie,“ hovorí Zuzana Onufer z komunikačného odboru Slovenskej agentúry pre cestovný ruch (SACR).

„V jesennom období sa do centra pozornosti dostávajú rôzne jarmoky a vinobrania, návšteva hradov a zámkov, pamiatok UNESCO alebo kultúrno-historických pamiatok,“ vymenúva. Prím však hrajú slovenské hory a zariadenia, ktoré sú vhodne lokalizované vzhľadom na možnosti turistiky.

Podľa prieskumu, ktorý realizoval začiatkom roka portál Zlavadna.sk, sa až 64 percent obyvateľov krajiny vydáva na cestu za oddychom po Slovensku dva- a viackrát ročne. Vzhľadom na to, že väčšina Slovákov si značnú časť dovolenky vyčerpala práve v letných mesiacoch a rodičov zväzujú aj povinnosti detí v škole, pobyty sú výrazne kratšie.

„Dĺžka je v priemere 2,9 nocí,“ hovorí zástupkyňa SACR. Práve to je však trend, ktorý sa presadzuje v posledných rokoch celoplošne. Túžime si užiť oddych viackrát do roka, pričom sme ochotní akceptovať kratšiu dĺžku dovolenky. Zážitky sú intenzívnejšie, pretože dovolenkári si vyberajú miesta, kde nájdu atraktivity rôzneho charakteru. A chcú ich stihnúť čo najviac!

Aktívne a potom… šup do vírivky!

V lete sme počas dovolenky často celý deň na pláži či kúpalisku a trávime voľné chvíle leňošením, počas zvyšku roka bezmála polovica Slovákov prežíva dovolenku aktívne. V zime je to najmä lyžovačka, jar a jeseň sa nesú v znamení prechádzok, túr a pohybu.

Foto: SHUTTERSTOCK
cyklistika, bicykel, bicyklovanie, šport, športovanie, cestovanie, turistika, hory príroda, jeseň

„Domáci turisti preferujú najmä aktívne strávený oddych, popri horskej turistike oslovuje v jesenných termínoch aj cykloturistika. Obľúbený je však tiež relax v kúpeľoch alebo v akvaparkoch. Veľakrát tieto činnosti dovolenkujúci kombinujú, po náročnej túre si doprajú oddych vo wellness centre hotela,“ prezrádza Zuzana Onufer.

Práve wellness je veľkým lákadlom, pričom jeho atraktivitu dokáže ešte umocniť cena. Vďaka ponuke na zľavových portáloch, kde sa rozličné víkendové pobyty s prístupom do sauny, spa-zóny hotela či vodného sveta dajú kúpiť za „pár eur“, zaznamenali domáce turistické zariadenia nárast tržieb. Mnohé z nich v posledných rokoch podnikli rekonštrukciu časti či celých komplexov a do ponuky k „obyčajnému“ nocľahu zaradili aj možnosti na wellness vyžitie.

Ako pre Pravdu pred pár mesiacmi uviedol Zdenko Hoschek, generálny riaditeľ portálu Zlavadna.sk, vzrast záujmu o relaxačné pobyty ovplyvnil aj zmeny v liečebných kúpeľoch. Zariadenia si už uvedomujú, že musia mať viac „prozákaznícky“ a menej „pacientsky“ prístup ku klientom.

Na ceste za zdravím

V uznaných liečebných kúpeľoch s licenciou Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky stále ešte prevládajú pacienti, ktorí prichádzajú so záujmom o liečebné pobyty a pobyty zamerané na prevenciu chorôb. Pre tých, ktorí sú ochotní priplatiť si, ruka v ruke s liečebnými procedúrami kráčajú aj špičkové benefity.

„Služby pre najnáročnejších klientov sú dostupné aj v slovenských kúpeľoch, zabezpečujú ich päť- a štvorhviezdičkové kúpeľné hotely,“ uviedla pre magazín MiA MUDr. Janka Zálešáková, predsedníčka Asociácie slovenských kúpeľov (ASK).

Foto: SHUTTERSTOCK
wellness, masáž, relax, kúpele, dvojica, pár, muž a žena

Záujem o wellness však rozširuje aj služby liečebných kúpeľných zariadení. „Konkurencia v oblasti liečebného wellness je v rámci Európy veľmi silná. Najúspešnejšia je však ponuka kvalitného liečebného kúpeľníctva,“ hovorí Zálešáková.

Wellness ponuka je v kúpeľoch skôr doplnková. „Jej výhodou však je, že jednotlivé procedúry vykonáva odborne erudovaný personál, ktorý dokáže klientom poradiť pri zostavovaní programu. Wellness v liečebných kúpeľoch na Slovensku má jednoznačne vyššiu kvalitu ako ponuka podobných služieb v bežných hoteloch,“ tvrdí odborníčka.

Na druhej strane, pokryť záujem tých, ktorí bažia po relaxe, je v liečebných zariadeniach kapacitne náročné. Našťastie, nároky jednotlivcov sú rôzne. Hoci vo vírivke asi len sotva môžete očakávať liečivú vodu, príjemný bezprostredný pocit po hodinách strávených podobnými aktivitami splní účel. A to niekedy pre pár dní oddychu celkom stačí. Dôležité je, že vyberať si môžete z naozaj pestrého portfólia možností.

Po čom túžia Slováci na domácej dovolenke

Začiatkom roka prebehol veľký prieskum, na ktorom sa zúčastnilo vyše sedemtisíc respondentov zo Slovenska a Česka, 100 hotelových zariadení a 700 študentov hotelových škôl. Anketu organizoval portál Zlavadna.sk a jeho výsledky priniesla v rubrike Cestovanie aj webová stránka Pravda.sk. Jednou zo skúmaných oblastí boli tiež preferencie a želania dovolenkárov na domácej pôde.

  • 71 % turistov by uvítalo ochotný personál
  • 51 % domácich dovolenkárov si želá kvalitnú gastronomickú po­nuku
  • 37 % by ocenilo bohaté doplnkové služby
  • 58 % návštevníkov by uvítalo nepretržité pripojenie na internet
  • 73 % zákazníkov by ocenilo možnosť rezervácie a platby cez internet

Článok vyšiel v prílohe Pravdy – magazíne Mia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #wellness #jeseň