Daj si pivo, medveď, a zapózuj na fotku! Život pod psa v albánskych reštauráciách

V Albánsku slúžia na pobavenie turistov alebo hostí v reštauráciách desiatky medveďov hnedých zavretých v klietkach či uväznených v reťaziach. Tamojšia vláda sa však teraz rozhodla proti tejto praxi zabojovať. Podľa združenia na ochranu zvierat Four Paws žije v albánskych horách viac ako 250 medveďov. Niekoľko desiatok, medzi 50 až 80, ich je v zajatí.

09.10.2016 07:00
medveď, Albánsko, uväznený Foto: ,
Uväznený medveď Pashuk opúšťa svoj výbeh v Kosove.
debata

Od augusta sú päťroční Pashuk a Tomi v tiranskej zoologickej záhrade. Odobrali ich reštauratérom, ktorí ich vystavovali, aby prilákali hostí. Jeden medveď má dokonca ešte na krku stopy od príliš tesnej reťaze. Aby ho zachránili, povolali veterinára, ktorý ho operoval, až z Nemecka.

Tomi je agresívny a v klietke chodí sem a tam. „Je to alkoholik,“ podotýka Sajmir Shehu z Four Paws. Jeho bývalý žalárnik, majiteľ reštaurácie Uji aj ftohte ležiacej pri štátnej ceste približne 80 kilometrov severne od Tirany, mu na pobavenie hostí dával piť pivo a národnú pálenku raki. „Alkohol a káva ho najlepšie povzbudili,“ hovorí tento podnikateľ, ktorý odmieta prezradiť svoje meno.

Iné medvede, ktoré po narodení odchytili v horách, vodia ich majitelia po plážach pripútané za kruh v ňufáku. Pokuta vo výške v prepočte 20 až 30 eur za nelegálne vlastnenie zvierat nie je nijako odstrašujúca. Turisti sa môžu s medveďmi vyfotografovať v prepočte za asi jedno euro.

Albánsko má síce záujem lákať turistov, ale nepraje si, aby ho obviňovali zo zlého zaobchádzania so zvieratami. Minister životného prostredia Lefter Koka tvrdí, že doba beztrestnosti sa skončila. „Krutosť voči zvieratám nemôže byť lákadlom pre turistov,“ citovala ho agentúra AFP.

V marci sa teda vláda s Four Paws dohodla na oslobodení všetkých medveďov a prijala zákon, podľa ktorého je nelegálne držanie voľne žijúcich zvierat zločinom proti životnému prostrediu a trestá sa väzením.

Tomi a Pashuk odcestujú so samicou Xhinou do susedného Kosova, ktoré čelilo podobnému problému, ale teraz je rajom medveďov. Okrem nich už 13 medveďov previezli do Nemecka, Grécka a do Talianska.

Čo však s desiatkami ďalších medveďov, ktorí nie sú schopní vrátiť sa k životu v prírode? „Tieto zvieratá sú stresované, pasívne, hryzú sami seba, stratili všetky reflexy potrebné na to, aby si obstarávali potravu, a sú smutné,“ uvádza riaditeľ Albánskej agentúry pre ochranu životného prostredia Zamir Dedej.

„Máme obmedzené priestory a nemôžeme ich u nás nechávať dlho,“ vysvetľuje riaditeľka malej zoologickej záhrady v Tirane Mirjam Kastratiová.

Prírodná rezervácia pre medvede by vyšla v prepočte na viac ako 3,7 milióna eur, a to je pre túto chudobnú krajinu obrovská čiastka. Lefter Koka je napriek tomu odhodlaný realizovať svoj projekt „lesa medveďov“, ktorý by sa mal nachádzať na hore Dajti, asi desať kilometrov východne od Tirany.

Tradícia medveďov na reťaziach, ktorí tancovali na trhoviskách, bola na Balkáne dlho hlboko zakorenená. Ale v Albánsku ju za diktátora Envera Hodžu zakázali a znovu sa objavila až v dobe anarchie, ktorá nasledovala po páde komunizmu v 90. rokoch.

Továrne aj príroda vtedy drancovali a bažanty a orly rovnako ako oficiálne chránené medvede takmer vymizli, bez toho aby sa nad tým niekto pohoršoval. Zmena potrvá dlhší čas.

Medzitým sa v elegantnej tiranskej reštaurácii, kde večerala Laura Bushová, tlačia význační hostia. Skôr ako pristúpia k stolu, je nepísaným pravidlom, že sa vyfotografujú s dvadsaťsvaročnými medveďmi Markom a Lizou, ktorí už 20 rokov poznajú svet len ​​zo svojej klietky s rozmermi 50 metrov štvorcových…

debata chyba
Viac na túto tému: #Albánsko #medvede #zajatie