Nedotknuteľní? Ktoré národy sa radi objímajú a kde by ste si tak vyrobili trapas?

Vybozkávate nového známeho pri zoznamovaní na líca alebo si vystačíte len s podaním ruky? Viete, v ktorých krajinách od vás čakajú vrúcnosť a odstup ich môže nepríjemne zaskočiť, a kde, naopak, by ste si viac ako rýchle potrasenie pravicami nemali dovoliť?

11.10.2016 07:00
objatie, láska, pár, milenci Foto:
Ilustračné foto.
debata (5)

V doposiaľ najväčšej štúdii na tému fyzického kontaktu, ktorú viedli odborníci z britskej Oxfordovej univerzity a fínskej univerzity Aalto, odpovedalo vyše 1300 respondentov z rôznych krajín, mužov aj žien, na otázku, aké dotyky a od koho sú im príjemné a s ktorými by mali problém.

Účastníci prieskumu z Fínska, Francúzska, Talianska, Ruska a Veľkej Británie mali špecifikovať, na ktorých častiach tela sa ich smú dotýkať cudzinci, rodinní príslušníci, priatelia a romantickí partneri.

Výsledky naznačujú, že pri pozdrave väčšina preferuje podanie ruky. Nie je ani prekvapením, že pre takmer všetkých respondentov oboch pohlaví by boli dotyky na genitáliách od ich príbuzných nepríjemné.

Ďalej vedci zistili, že bez ohľadu na krajinu, z ktorej odpovedajúci pochádzajú, platí, že čím bližší vzťah majú s inými osobami, tým viacerých oblastí tela im dovolia sa pri rozhovore dotýkať.

Rozdiel bol však medzi pohlaviami. Podľa Robina Dunbara z Oxfordu, ktorého cituje portál Theatlantic.com, boli vedci trocha prekvapení, do akej miery sa muži vyhýbajú dotykom v porovnaní so ženami. Chlapom nie je po vôli ani dotyk iných mužov na zadnej časti hlavy (u kaderníka musia prežívať muky).

Štúdia konštatuje, že význam dotykov pri komunikácii pozitívnych emócií je veľmi veľký. Ľudia, podobne ako opice a ľudoopi, si takto pomáhajú pri vytváraní a udržiavaní sociálnych väzieb.

Vedci nezaznamenali veľké kultúrne odlišnosti vo vnímaní (ne)príjemnosti dotykov od partnerov, priateľov, rodiny a neznámych. Niektoré národy sú však vo všeobecnosti z dotykov menej nadšené. Verní svojmu stereotypu ostali britskí účastníci prieskumu, ktorí odstup preferovali najviac.

Zaujímavé bolo, že Taliani mali s dotykmi väčší problém ako Rusi. Dunbar tiež podotkol, že výskumný tím prekvapili Fíni, ktorí sa stali národom najviac obľubujúcim maznanie. Naopak, Taliani vyšli z prieskumu spolu s Britmi ako po nežnostiach najmenej túžiaci národ.

Zdroj: Pnas.org

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #dotyky #zoznámenie #objatie