Slanický ostrov na Oravskej priehrade počas sezóny navštívilo 48-tisíc ľudí

Slanický ostrov umenia na Oravskej priehrade navštívilo počas letnej turistickej sezóny 47 628 ľudí, čo je takmer o 11-tisíc viac ako v predchádzajúcom roku. Sezónu 2016 hodnotí Oravská galéria v Dolnom Kubíne, ktorá spravuje expozície na ostrove, pozitívne.

13.10.2016 14:30
Oravská priehrada Foto:
Oravská priehrada v roku 1953 zatopila úplne päť obcí, ďalšie dve čiastočne.
debata (1)

„Vďaka dvom kapitánom, lektorom a všetkým zamestnancom bola zabezpečená kvalitne, čo sa odrazilo v počte návštevníkov z rôznych kútov sveta,“ uviedla galéria.

Návštevníci ostrova mohli už 43. sezónu obdivovať trvalú expozíciu tradičného ľudového umenia – polychrómovaná drevená a kamenná plastika a podmaľby na skle z obdobia 18. až 20. storočia.

Na ostrov premávala loď galérie Slanica z prístavu na Slanickej Osade. Plavba a zároveň prehliadka ostrova trvá 90 minút.

V priestore kostola v júli usporiadal Dom kultúry v Námestove 40. ročník Hudobného leta s tromi koncertmi vážnej hudby – Fórum Mladých umelcov, Z klenotnice Starej hudby s husľovým virtuózom Petrom Michalicom a recitál Miroslava Dvorského s klavírnym sprievodom Daniela Buranovského a umeleckým prednesom Jozefa Šimonoviča.

Desiatky kamenných stĺpov s dielami kamenárov a... Foto: orava.blog.pravda.sk
Oravská priehrada Desiatky kamenných stĺpov s dielami kamenárov a ich maľbami ponúkajú úchvatný zážitok.

Myšlienka usporadúvať každoročne v poslednú augustovú nedeľu na ostrove sväté omše pre Slaničanov, ktorí boli vysťahovaní z rodnej obce pred napustením Oravskej priehrady, sa zrodila v roku 1990.

Prvé dve omše boli celebrované pod holým nebom, ostatné až do súčasných dní sa konajú v kostole.

„Po viac ako šesťdesiatich rokoch od napustenia priehrady je pôvodných Slaničanov z roka na rok menej, ale tradíciu zatiaľ udržiavajú a posolstvo postupne odovzdávajú svojim potomkom,“ dodala galéria.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Oravská priehrada