Náš tip na víkend: Zažite mitrovanie na salaši

Viete, ako sa strihajú ovce, odvára žinčica, ako vzniká ovčí syr? Čo všetko sa robilo na salaši a ako sa tancuje po valasky, uvidíte v sobotu 22. októbra pri Rimavskej Sobote. Vitajte na valaských hodoch.

21.10.2016 07:00
valasi, ovce, pradenie, vlna Foto:
Slovenské mitrovanie sa začne programom v obci Veľké Teriakovce od 9.30.
debata

Ovčiarstvo patrí k slovenským tradíciám nielen ako zdroj obživy, ale ovplyvnilo aj našu tradičnú kultúru – remeslá, hudbu, hudobné nástroje, tance, odev. Na Salaši pod Maginhradom v obci Veľké Teriakovce, len pár kilometrov od Rimavskej Soboty, oživili starú tradíciu ukončenia pastierskej sezóny pod názvom Slovenské mitrovanie.

„Ovčiarska sezóna sa končievala vždy 26. októbra na sv. Mitra (Demeter), odtiaľ pochádza výraz mitrovanie,“ vysvetľuje Miroslava Vargová z Miestnej akčnej skupiny Malohont. Bačovia a valasi sa vtedy vracali do dedín vo sviatočných šatách a v kostole obetovali syr a oštiepky.

Potom nasledovalo vyúčtovanie sa s majiteľmi oviec a spoločná hostina, ku ktorej patrila hudba, tanec a spev. Podobný program podľa tradície bude v obci Veľké Teriakovce aj túto sobotu.

„Mitrovanie bola kedysi veľká slávnosť, valaské hody. Naším zámerom bolo obnoviť staré zvyky, spojené so skončením pastierskej sezóny, ktoré už boli zabudnuté, a pripomenúť význam ovčiarstva,“ pripomína Miroslava Vargová.

Slovenské mitrovanie sa začne programom v obci Veľké Teriakovce od 9.30. Okrem folklórnych vystúpení bude v mlyne otvorená výstava zvonkárstva. Na Salaši pod Maginhradom budú ovčiari od 11. hodiny predvádzať strihanie oviec, tkanie gúb z ovčej vlny či výrobu syra a odváranie žinčice.

Deti určite prilákajú živé zvieratá aj drevené atrakcie v areáli. Predstavia sa aj domáci výrobcovia a pestovatelia, na remeselnom a farmárskom jarmoku dostanete med a výrobky z medu, domáce lekváre, mliečne výrobky, košíky, drotárske, rezbárske a tkané výrobky, bačovský riad, keramiku či šúpolienky – tradičné slovenské produkty a výrobky.

Dnes má región Gemer – Malohont svoju vlastnú značku pôvodu, ktorá pomáha odlíšiť miestnych výrobcov a producentov.

Počas mitrovania sa predstavia folklórne súbory z regiónu a niektoré tance sa návštevníci môžu naučiť. Popri tom sa budú variť špeciality z baraniny na tradičný aj moderný spôsob a večer ožiari slávnostný sprievod bačov a valachov s fakľami, ktorí predvedú aj tradičné vyúčtovanie s majiteľom oviec.

Slovenské mitrovanie sa končí tradične zábavou a tancovačkou. Podujatie organizuje Miestna akčná skupina Malohont, Gemersko-malohontské osvetové stredisko v Rimavskej Sobote a Salaš pod Maginhradom.

Kam za zábavou

21. októbra, piatok

  • Bratislava: Sen x skutočnosť, umenia a propaganda 1939 – 1945, výstava, SNG, Esterházyho palác
  • Holíč: Strašidlá na zámku, prehliadky zámku, občerstvenie a suveníry pre deti, prehliadky pre odvážnych, 16. h – 22. h.
  • Levoča: Levočská biela pani, o žene, ktorú čas zmenil na legendu, nová výstava v Múzeu Spiša
  • Stará Turá: Kopaničársky jarmek

22. októbra, sobota

  • Bratislava: Motorákom do Smoleníc, hudba a občerstvenie vo vlaku, animátori, prehliadka zámku a včelárstva Smolenice, odchod z BA – hl. stanica, 10. h
  • Bratislavský kraj: Deň otvorených ateliérov umelcov, Bratislava, Sv. Jur, Pezinok, Viničné, Vinosady, Modra, Častá, Vištuk, Vajnory, Stupava, Malacky, Malokarpatské osvetové stredisko Modra, 10. h – 21. h
  • Ružindol, okr. Trnava: Ružindolská bosorka, hrané scénky o súdoch s bosorkami, interaktívne aktivity, alchymista, bylinkárka, remeselníci, stredoveká hudba, tanečný workshop, Vinárstvo Rosental a vinárstvo Dobrý pocit, od 14. h
  • Spišská Nová Ves: Strašidelná noc v zoo, strašidelná cesta, kúzelník, lampiónový sprievod, 16. h
  • Šenkvice: Veteránska jazda na záver sezóny Malokarpatskej vínnej cesty, štart z námestia, 9.30
  • Tisovec: 120. výročie ozubnicovej železnice Pohronská Polhora – Tisovec, historické vlaky, výstava historických vozidiel, trasa Michalová – Pohronská Polhora – TIsovec – Zbojská, všade kultúrny program, od 7.50
  • Žilina: Budatínsky rínok

23. októbra, nedeľa

  • Červený Kláštor: Deň otvorených dverí v kúpeľoch Smerdžonka, prehliadka areálu s výkladom, meranie tlaku, obsah telesného tuku, odhad biologického veku, bezplatné konzultácie a vyšetrenie s pľúcnym lekárom, liečebné a ozdravno-relaxačné procedúry so zľavou, od 9.30

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rimavská Sobota #Salaš