Drakulov hrad sa po rokoch vrátil do rodiny, zdedil ho newyorský architekt Habsburg

Drakulov hrad v Rumunsku tento rok počas strašidelného sviatku Halloween vôbec prvýkrát od roku 1948 privíta hostí, ktorí tam zostanú aj cez noc. Na hrade povestného Drakulu budú môcť prespať dvaja vybraní ľudia.

22.10.2016 07:00
debata (1)
Drakulov hrad Bran v Rumunsku. Foto: SITA/AP, Andreea Alexandru
Drakula, hrad, Rumunsko, Dracula, Bran Drakulov hrad Bran v Rumunsku.

Víťazi súťaže dostanú večeru a potom budú sa budú môcť uložiť na spánok do červenej, zamatom vystlanej rakvy – podobne ako to robieval sám gróf v románe Brama Stokera, ktorý túto legendu spopularizoval.

Hrad preslávil práve v súvislosti s princom Vladom III. Drakulom nazývaným Napichovač, ktorý tam býval v 15. storočí a ktorý mal vo zvyku nabodávať svoje obete na kôl. Údajne sa týmto spôsobom tiež pomstil za smrť svojho otca a brata.

Čo by ste povedali upírovi?

Podujatie organizuje server Airbnb, ktorý sprostredkováva prenájmy objektov na krátkodobé pobyty medzi súkromnými osobami.

Súťaž o pobyt na hrade sa začala v pondelok. Účastníci majú použiť svoj „upírsky dôvtip“ a vymyslieť, čo by grófovi Drakulovi povedali, keby ho stretli osobne. Víťazi súťaže poletia do Rumunska, kde navštívia hrad dramaticky umiestnený v rumunských Karpatoch.

Nádvorie Drakulovho hradu Bran v Rumunsku. Foto: SITA/AP, Andreea Alexandru
Drakula, hrad, Rumunsko, Dracula, Bran Nádvorie Drakulovho hradu Bran v Rumunsku.

Pokiaľ budú návštevníci príliš vydesení na to, aby spali v rakve, môžu si ľahnúť aj do postele.

Hrad je jednou z najvýznamnejších turistických atrakcií Rumunska, každoročne do neho zavíta viac ako 630 000 návštev­níkov.

„Buďte u mňa vítaní“

Jedinečnú udalosť organizuje spolu s Airbnb aj potomok slávneho autora Dacre Stoker. „Chcem, aby to pôsobilo realisticky, a zároveň mám v úmysle oživiť legendu v nádhernej krajine, kde sa celý tento príbeh zrodil,“ povedal Stoker v telefonickom rozhovore s agentúrou AP.

On sám si zahrá rolu Jonathana Harkera, postavu z románu, ktorá Drakulu stretne na hrade. Keď víťazi súťaže dorazia k hradu v koči ťahanom koňmi, chce ich Stoker privítať rovnakými slovami ako Drakula v knihe: „Buďte u mňa vítaní. Vojdite slobodne a zanechajte tu niečo zo šťastia, ktoré prinášate.“

Víťazná dvojica si bude môcť prezrieť celý hrad a potom zasadne k stolu, kde sa bude pri sviečkach podávať kura na paprike, pokrm popísaný v Stokerovej knihe.

Žiadne koly, ani strúčiky cesnaku!

Airbnb stanovil pre pobyt na hrade jednoduché pravidlá: žiadny cesnak a strieborné šperky (hovorí sa o nich, že upírov odpudzujú) a pripomienka, že „gróf nie je fanúšikom selfies v zrkadle.“ (Upírov podľa legendy v zrkadle nevidieť).

Hrad Bran bol pôvodne vojenským opevnením, strategicky umiestneným na ceste spájajúcej Transylvániu a južné Rumunsko. Vlad Napichovač hrad nevlastnil, ale údajne ho krátko využíval počas nájazdov na Rumunsko.

Tiež sa hovorí, že uhorský kráľ Matej Korvín Vlada zajal a na tomto hrade v roku 1462 dva mesiace väznil.

Hrad Bran, kde žil obávaný gróf Drakula. Foto: SITA/AP, Andreea Alexandru
Drakula, hrad, Rumunsko, Dracula, Bran Hrad Bran, kde žil obávaný gróf Drakula.

Po prvej svetovej vojne dostala hrad do daru kráľovná Mária ako prejav vďaky za pripojenie Transylvánie ku zvyšku Rumunska. Kráľovná ho odkázala svojej najmladšej dcére princeznej Ileane, no v roku 1948 ho zabavili komunisti.

Do súkromného vlastníctva sa hrad vrátil v roku 2006, niekoľko rokov po skončení komunistickej éry, keď ho získal princeznin syn, newyorský architekt Dominic Habsburg.

Drakula sa vráti…

O budovu sa stará rumunská firma, ktorá ju prenajíma na svadby, večierky a podnikové akcie. Nikto však v objekte nespal od roku 1948, keď Habsburg a jeho rodina museli odísť do exilu.

Hrad je medzi turistami veľmi populárny. „Milujeme Halloween, takže do Rumunska nás prilákala Transylvánia,“ zverila sa Gina Ricciardiová z Floridy, ktorá krajinu navštívila s manželom a priateľmi. „Chceli sme vidieť Drakulov hrad a zažiť celú tú atmosféru okolo neho.“

Objaví sa 31. októbra aj sám gróf Drakula? „Naozaj umrel na konci románu po prebodnutí nožom? Bram necháva koniec otvorený,“ hovorí Stoker. „Ak sa tu však ešte stále niekde pohybuje okolo nás, ukáže sa,“ dodáva tajomne.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #upír #Rumunsko #Dracula #Hotel Transylvania 2