Top destinácie 2017 podľa Lonely Planet: Odporúča aj neďalekú Pistoiu či Ochrid

Známy cestovateľský webový portál Lonely Planet, ktorý patrí najväčšiemu rovnomennému vydavateľstvu cestovných sprievodcov, každoročne vyhlasuje rebríček najlepších miest a štátov sveta Best in Travel. V roku 2017 by ste podľa neho určite mali navštíviť francúzske Bordeaux.

27.10.2016 07:00
debata (3)

Bordeaux

Portál je známy tým, že sa len málokedy pomýli, a tak sa určite oplatí poslúchnuť jeho odporúčanie navštíviť prístavné sídlo na juhozápade krajiny galského kohúta. Lonely Planet vyzdvihla úžasné vinárske zážitky, ktoré ponúka Cité du Vin, gastronomické nebíčko, aké dokážu vyčarovať miestni kuchári, ale aj ohlásenú vysokorýchlostnú železničnú trať LGV, ktorá od polovice roka skráti cestu z Paríža len na dve hodiny.

Bordeaux, Francúzsko Foto: SHUTTERSTOCK
Bordeaux, Francúzsko, Place de la Bourse Bordeaux, Francúzsko

Kapské mesto

Na druhom mieste rebríčka top miest, ktoré by ste v budúcom roku mali navštíviť, je podľa portálu juhoafrické Kapské mesto, a to vďaka novým kultúrnym atrakciám ako Múzeum súčasného afrického umenia Zeitz, ktoré majú v septembri otvoriť a bude najväčším svojho druhu na svete.

Mesto sa tiež môže pochváliť kuchyňou rovnako úžasnou ako pohľad na blízku Stolovú horu, historickými vinárskymi osadami všade dookola.

Kapské mesto, Juhoafrická republika Foto: SHUTTERSTOCK
Kapské mesto, Juhoafrická republika, JAR Kapské mesto, Juhoafrická republika

Los Angeles

Tretie miesto patrí kalifornskému Los Angeles, ktoré napriek svojej povesti mesta celebrít má čo ponúknuť aj v oblasti kultúry. V poslednom čase zažilo tiež expanziu liniek metra, v roku 2016 spojili Downtown (centrum) s plážami Santa Moniky a turistov privíta v Meste anjelov zanedlho aj takmer 50 nových hotelov.

Los Angeles, Kalifornia, USA Foto: SHUTTERSTOCK
Los Angeles, USA, Kalifornia, California, Griffith park observatory Los Angeles, Kalifornia, USA

Top 10 miest, ktoré by cestovatelia mali podľa Lonely Planet v roku 2017 navštíviť:

  1. Bordeaux, Francúzsko
  2. Kapské mesto, Juhoafrická republika
  3. Los Angeles, Kalifornia, USA
  4. Mérida, Mexiko
  5. Ochrid, Macedónsko
  6. Pistoia, Taliansko
  7. Soul, Južné Kórea
  8. Lisabon, Portugalsko
  9. Moskva, Rusko
  10. Portland (Oregon), USA

Mérida

Mexická Mérida sa podľa Lonely Planet môže pochváliť najbohatšou kultúrnou nádielkou z celého Yucatánskeho polostrova. Každodenná ponuka živých hudobných, tanečných či divatelných predstavení a skvelé kulinárske zážitky robia z mesta ideálnu destináciu pre milovníkov umenia.

Méridu navyše na tento rok určili za Americké hlavné mesto kultúry, takže program a predstavenia budú ešte zaujímavejšie ako zvyčajne. A jeden bonus navyše: Mérida patrí medzi najbezpečnejšie mexické mestá, takže turisti sa nemusia cesty obávať.

Mérida, Mexiko Foto: SHUTTERSTOCK
Mérida, Mexiko, most, Mexico Mérida, Mexiko

Ochrid

Na piatom mieste je macedónsky Ochrid, v ktorom sa nachádza 365 kostolov. Mesto i rovnomenné jazero sú od roku 1980 zapísané na zoznam svetové dedičstva UNESCO.

Lonely Planet odporúča výlet loďou, z ktorej je úchvatný výhľad na terakotové strechy domov a týčiace sa veže početných chrámov, nad ktorými sa vypína hrad cára Samoila.

Ochrid sa premenil z macedónskeho náboženského centra na medzinárodnú turistickú destináciu a krásnymi plážami a možnosťami výletov po okolí. A mesto svoju transformáciu neukončilo, o čom svedčí aj ďalší plánovaný rozvoj okolia jedinečného jazera.

Ochrid, Macedónsko Foto: SHUTTERSTOCK
Ochrid, Macedónsko, jazero Ochrid, Ochrid, Macedónsko

Pistoia

Talianska Pistoia dostala prezývku malá Florencia vďaka svojej jedinečnej koncentrácii umenia a architektúry. Výhodou toskánskeho mestečka oproti jeho väčšej sestre je menej turistov, čo sa však zmení v roku 2017, keď Pistoia preberie žezlo a stane sa Talianskym hlavným mestom kultúry.

Pistoia, Taliansko Foto: SHUTTERSTOCK
Pistoia, Taliansko Pistoia, Taliansko

Soul

Už vyše desať rokov sa juhokórejský Soul usiluje premeniť na zelené mesto lákavé pre cestovateľov a príjemné pre domácich.

V nadväznosti na úspešné projekty, ako bolo napríklad zbúranie starnúcej estakády a jej nahradenie s parkom a vodnými plochami, predstaví Soul v druhej polovici roka 2017 Soul Skygarden.

Tentoraz sa prerodu dočká takmer kilometer dlhý a 17 metrov vysoký nadjazd pri tamojšej stanici. Na jeho mieste vyrastú kríky a kvety a chýbať nebude ani arborétum tamojších druhov stromov.

Finally got myself to let it go after an excruciatingly long year #cheonggyecheon

Fotka uverejnená používateľom #ShotByWu (@davejawu),

Lisabon

Lisabon má nádherné prostredie a výhľady, rozmanitú kultúru a skvelú kuchyňu, no napriek tomu sa mu podľa Lonely Planet popri iných známych juhoeurópskych velikánoch ako Rím či Barcelona nedostáva dostatok zaslúženej pozornosti. Na druhej strane je výhodou, že vďaka menšiemu počtu turistov je Lisabon relatívne lacným mestom.

Portugalská metropola ponúka širokú paletu múzeí s rôznorodou ponukou od egyptských artefaktov v Museu Calouste Gulbenkian cez expozície moderného umenia a pop kultúry v Museu Colecção Berardo až po múzeum venované histórii židovstva v Portugalsku, ktoré otvoria vo štvrti Alfama v roku 2017.

Palácio Nacional da Pena , Photo by @manuelo_bo #mylisbonhistory #lisboa #lisbon

Fotka uverejnená používateľom MY LISBON HISTORY (@mylisbonhistory),

Moskva

Moskva si na budúci rok pripomenie 100. výročie boľševicekej revolúcie z roku 1917. Do polovice deväťdesiatych rokov sa oslavy konali ako výročie Veľkej októbrovej socialistickej revolúcie, ale vtedajší prezident Boris Jeľcin zmenil sviatok na Deň porozumenia a zmierenia.

Ruská metropola bude navyše v budúcom roku hostiť futbalové stretnutia Pohára konfederácií a v roku 2018 ju čakajú majstrovstvá sveta vo futbale. Nové štvrté letisko Ramenskoje, ktoré otvorili v roku 2016, aj ďalšia linka metra spraví Moskvu ešte prístupnejšiu turistom.

Moskva, Rusko Foto: SHUTTERSTOCK
Moskva Moskva, Rusko

Portland

Oregonský Portland je skromne pôsobivý, čo je na ňom podľa Lonely Planet mimoriadne sympatické. Je to mesto akoby vystrihnuté z budúcnosti: priateľské, ktoré vytváranie príjemného a zdravého prostredia na život a trávenie voľného času kladie pred hrabivosť a finančné ambície.

Mesto pretína rieka Willamette a obklopujú vrchy a podľa cestovateľského portálu je ideálnym miestom na pozorovanie zatmenie slnka, ktoré sa odohrá 21. augusta 2017.

A keďže v Portlande bude zatmenie len čiastočné, web odporúča výlet na juh do údolia Willamette alebo na vrch Hood, kde bude medzi 9:06 a 11:38 miestneho času nebeské divadlo omnoho zaujímavejšie.

Portland is in the top 10 cities to visit according to @lonelyplanet --uh-oh it's going mainstream LOL "Portland doesn’t try to impress anyone and so impresses everyone. It’s America’s city of the future: a friendly, sustainable, ethical place that values good living and leisure over acquisitiveness and ambition. Bisected by the Willamette River and surrounded by peaks, it is also a preternaturally attractive place." Photo Credit: Getty Images for Lonely Planet ・・・ . . . . #pdx #pdxnow #portlandpdx #portlandia #pdxpipeline #pnw #travelportland #traveloregon #oregon #portlandoregon #upperleftusa #instapdx #igers_portland #instagood #goodday #travel #pnwonderland #oregonexplored #wanderlust #travelblog #youroregon #travelawesome #portlandnw

Fotka uverejnená používateľom Wannabe Portlandy (@wannabeportlandy),

Cestovateľský portál Lonely Planet vydal aj rebríček top krajín, ktoré by v roku 2017 turistickí fajnšmekri nemali obísť:

  1. Kanada
  2. Kolumbia
  3. Fínsko
  4. Dominikánska republika
  5. Nepál
  6. Bermudské ostrovy
  7. Mongolsko
  8. Omán
  9. Mjanmarsko
  10. Etiópia

Zdroj: Lonelyplanet.com; Independent.co.uk

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #Lisabon #Los Angeles #Soul #Portland #Lonely Planet #Bordeaux #Kapské mesto