KVÍZ: Precestovali ste desivé lokality Slovenska? Poznáte ich tajomstvá?

Za záhadami, temnými legendami, nevysvetliteľnými javmi či zimomriavkami nemusíte cestovať za hranice. Čo viete o okolí slovenských tajuplných miest?

31.10.2016 07:00
debata (2)

Cestovateľsko-strašidelný kvíz

Z ponúknutých možností vyberte pri každej otázke jednu.

Čachtický hrad

1. Uhorská grófka Alžbeta Bátoriová sa pokladá za najznámejšiu masovú vrahyňu v slovenských a maďarských dejinách. V ktorom okrese by ste dnes našli jej Čachtický hrad?

Bojnický zámok

2. Bojnický zámok sa preslávil aj záhadnou tekutinou, ktorá istý čas vytekala zo sarkofágu grófa Pálffyho. Pod hradom v 50. rokoch objavili jaskyňu, dnes súčasť prehliadky. Ako sa však volá ďalšia bojnická jaskyňa s Múzeom praveku Slovenska?

hrad Likava

3. Zimomriavky vyvoláva aj Mikulášska mučiareň v Múzeu Janka Kráľa v Liptovskom Mikuláši s dobovými kresbami a mučiacimi nástrojmi z kaštieľa Vranovo, kde väznili Jánošíka. Viete, ktorými pohoriami je obklopený Liptovský Mikuláš?

Levoča

4. Uhorská šľachtičná Juliana Korponaiová-Géciová, známejšia vďaka románu Móra Jókaiho ako Levočská biela pani, sa zamilovala do veliteľa nepriateľskej armády a z lásky zradila svoje mesto. V ktorom roku zapísali Levoču do zoznamu UNESCO?

Trenčiansky hrad, studňa lásky

5. Trenčiansky Katov dom sa spája s výkonom spravodlivosti. V dome zrejme žil v 16. až 17. st. kat, iné zdroje hovoria, že v 19. st. tu býval mestský dráb a načas tu bolo i väzenie. Ako sa volá studňa na Trenčianskom hrade, ktorý sa nad Katovým domom vypína?

smrť, pohreb, úmrtie, cintorín

6. Cintorín vo Važci je najväčším neoficiálnym cintorínom nemeckých vojakov. Masové pohrebisko s jednoduchými granitovými krížmi má zvláštnu atmosféru, na 2,5 hektári odpočíva 6 500 padlých mužov. V doline ktorej rieky sa nachádza blízka Važecká jaskyňa?

kostra, Trnava, karner, kostnica

7. V roku 2008 objavili archeológovia niečo, čo prepísalo dejiny Trnavy – podzemnú časť kostnice z 13. st., ktorá bola súčasťou dvojpodlažnej rotundy. V tejto lokalite bol kedysi aj cintorín. Viete, koľko kostolov sa nachádza v Trnave – Malom Ríme?

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Halloween #duchovia #kvíz #kvízy #strašidlá #záhady