'Travelhackerka' vám poradí, ako sa dá precestovať svet aj bez miliónov

Tri týždne v Brazílii 700 eur, mesiac na Seychelách 1 300 eur, dva týždne na Maldivách aj s víkendom stráveným v Mníchove 910 eur. To sú ceny vrátane leteniek, ubytovania, stravy aj vreckového.

02.11.2016 07:00
Janka Schweighoferová, Travel hacker,... Foto:
Maledivy alebo Seychely? Skúste uhádnuť!
debata (2)

„Učím sa aj na vlastných chybách,“ pripúšťa usmievavá 25-ročná vyštudovaná právnička Janka Schweighoferová. Namiesto advokátskej kancelárie ju zlákalo vábenie diaľok. Nepredáva zájazdy, neponúka letenky. Neživí sa ako sprievodkyňa. Na svojom blogu, webovej i facebookovej stránke ponúka rady a tipy, ako cestovať čo najlacnejšie. Vlastne je profesionálna cestovateľka.

Janka Schweighoferová sa nedávno vrátila z Nórska a okamžite vydala článok Štyri chyby, ktoré sme v Nórsku spravili a 10 odporúčaní, ako sa im vyhnúť.

„Chystali sme sa v Nórsku na nízkonákladový výlet v podobe stanovačky, ale podcenili sme počasie,“ pripúšťa. Až neskôr zistila, že v letnej sezóne tam paradoxne prší častejšie a počas dvoch mesiacov majú v nórskych horách možno päť slnečných dní.

Na letisku ako doma Foto: Archív Janky Schweighoferovej
Janka Schweighoferová, Travel hacker, cestovanie, cestovateľka Na letisku ako doma

„Ubytovanie sme si museli rezervovať na poslednú chvíľu a za malú chatku sme dali 100 eur na noc. Napokon sme v stane spali len jednu noc a zvyšok zaplatili za airbnb (krátkodobé ubytovanie cez internet v súkromných bytoch a domoch) a hostel. Najlacnejšie potraviny tam majú v REMA 1000, ale v Spare si možno dať kávu a čaj zadarmo.“

Janka napríklad radí, že v Nórsku sa oplatí prenajať si auto – a dostatočne vopred. Píše o priemerných cenách za prenájom vozidla na deň a na rovinu o tom, kde sa „obabrala“.

Cestovateľská hackerka

S prívlastkom „profesionálna cestovateľka“ Janka Schweighoferová veľmi nesúhlasí. Posledných päť mesiacov sa však venuje priamo týmto aktivitám „full time“, čiže na plný úväzok. Nepredpokladala, že to raz bude takto.

„Začalo sa to tým, že sme boli v Taliansku, kde sme bývali v štandardnom, nie príliš vábnom hoteli asi 300 metrov od pláže a za tú dovolenku sme zaplatili horibilnú sumu. Bol to síce fajn oddych, ale náklady boli vzhľadom na úroveň privysoké. Niekedy v tom období som začala sledovať stránky lovcov leteniek a zaujímať sa o to, ako takéto cestovateľské náklady znížiť. Už o päť mesiacov sme boli v Brazílii, španielskej Malage a v Paríži a všetko dohromady nás vyšlo na 800 eur. Áno, hovorím aj vrátane leteniek Bratislava-Malaga, Malaga-Madrid a Madrid-Sao Paulo. Keď som v brazílskom Riu vyliezla na lešenie, ktoré bolo práve postavené pri soche 30-metrového Krista Spasiteľa a hľadela som nadol na mesto pri konci jednej z jeho rozpažených rúk, povedala som si: Áno, toto chcem robiť. A pôjdem ďalej.“

V Iráne sú na ulici takéto fitneszariadenia. Foto: Archív Janky Schweighoferovej
Janka Schweighoferová, Travel hacker, cestovanie, cestovateľka V Iráne sú na ulici takéto fitneszariadenia.

A išla. Už o pár týždňov mala zarezervované letenky na Seychely, kde plánovala stráviť mesiac. Dala výpoveď z predošlej práce, kde pracovala ako líderka tímu v medzinárodnom projekte, ktorý pomáhal cudzincom na Slovensku. Získala tak slobodu a nezávislosť, ktorú vždy chcela.

„Mala som na účte tri tisícky eur ako poistku. Netušila som, koľko ma vyjde mesiac strávený na Seychelských ostrovoch. Nakoniec to bolo 1 300 eur aj s letenkou. Výlety, lode, suveníry, ubytovanie. Práve tam som dostala nutkanie napísať, ako sa mi toto všetko tak lacno podarilo a založila som si blog. Bol to jeden z najčítanejších článkov, ktorý videlo 70-tisíc ľudí a pochopila som, že asi ich to zaujíma. Tak sme s kamarátom založili webstránku travelhack.me, pretože sme chceli byť niečo ako cestovateľskí hackeri. Hľadáme spôsoby, kľučky, riešenia, ako počas cestovania vybabrať s cenami v tom dobrom zmysle slova a za čo najmenej dostať čo najviac.“

Šetria nielen študenti

Janka „brnká na strunku“ mnohým. Kto by nechcel na dovolenkách ušetriť? A vôbec nemusí ísť výlučne o študentov. Radí, ako cestovať bez cestoviek, na vlastnú päsť, pretože to prináša celkom inú zážitkovú dimenziu.

Kto by na Maledivách od radosti neurobil stojku? Foto: Archív Janky Schweighoferovej
Janka Schweighoferová, Travel hacker, cestovanie, cestovateľka Kto by na Maledivách od radosti neurobil stojku?

Samozrejme, predpokladom cestovania na vlastnú päsť je aspoň základná znalosť jazyka, najlepšie angličtiny. Radí, ako striehnuť na akciovú letenku, ako používať vyhľadávače leteniek (napr. skyscanner.com, na nízkonákladové letenky azair.eu).

Ďalej, ako si nastaviť agregátor, ktorý zbiera ponuky lovcov leteniek a bude posielať cenové upozornenia na letenky do konkrétnej destinácie v určenom termíne a podobne. Treba takisto vedieť, že jestvujú stránky ponúkajúce podozrivo lacné, imaginárne letenky (tzv. ghost fares), ktoré môžu ľudí obrať o peniaze.

Optimálne je, ak človek nemá na odlet a prílet fixne stanovený termín, ale dokáže flexibilne zareagovať podľa cenovej ponuky. Pre mnohých zamestnaných ľudí to môže byť problém.

Pod známou sochou Krista v Riu Foto: Archív Janky Schweighoferovej
Janka Schweighoferová, Travel hacker, cestovanie, cestovateľka Pod známou sochou Krista v Riu

„Ak však niekto vie, že na dovolenku v nejakej destinácii je preňho z hľadiska práce najlepší hoci január, môže začať ponuky sledovať už od leta, napr. na flightor.com sa zaregistrovať v časti Hlídací pes. Niekedy aj jazyková verzia vyhľadávača (napr. odporúča porovnať ceny na kayak.com, kayak.es a kayak.de) zníži cenu letenky o 10–20 percent.“

Všetky svoje doterajšie skúsenosti Janka zhrnula a odporúčania aktualizovala aj v knihe s priliehavým názvom Precestuj svet bez miliónov na účte. „Keď sa sústredíš na problémy, budeš mať viac problémov. Keď sa sústredíš na nové možnosti, do života ti prídu nové príležitosti. A tak to funguje nielen s cestovaním,“ dodáva blogerka a čerstvá autorka knihy o svojom cestovateľskom know-how.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #cestovanie #lacné