Eurostat: Slováci schudli za 8 rokov najviac z EÚ, najobéznejší sú Malťania

Štatistický úrad Európskeho spoločenstva, ktorý má za úlohu poskytovať Európskej únii vysoko kvalitný štatistický informačný servis, nedávno zverejnil zaujímavú štatistiku. Podľa nej sú jednoznačne najtučnejším európskym národom Malťania.

03.11.2016 07:00
tučný muž, tučnota, obezita, brucho, selfie,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (9)

Podľa správy, ktorú Eurostat zverejnil, je viac ako jeden zo štyroch obyvateľov Malty obézny. Podiel príliš objemných obyvateľov ostrova tak tvorí až 26 percent, čo je najviac v celej Únii. Tučných Slovákov je 16,3 percenta. Obezita sa pritom definuje ako index telesnej hmotnosti (anglicky body mass index – BMI) vyšší ako 30.

Report, ktorý vydal vlani Inštitút súčasnej verejnej politiky, zašiel ešte ďalej, keď v súvislosti so zdravým životným štýlom a cvičením označil Malťanov za jeden z najtučnejších, najlenivejších a na autách najviac závislejších národov na planéte.

Po Malte majú najväčšie proporcie obyvatelia Estónska, Lotyšska, Maďarska, Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska – vo všetkých týchto krajinách tvorí podiel obéznych viac ako pätinu dospelých ľudí. Nasledujú Česi, Slovinci, Chorváti a Fíni.

Na opačnom konci tohto nelichotivého rebríčka sa nachádzajú štíhli Rumuni. Sú v najlepšej forme z celej Euroúnie s 9,4 percentami tučných obyvateľov. Nasledujú ich fešní Taliani, Holaďania, Belgičania, Švédi, Cyperčania, Rakúšania, Bulhari, Dáni a Francúzi.

Slovensko si polepšilo najviac

Podobné štatistiky sa zbierajú len od roku 2008, ale zo 17 krajín, pre ktoré existujú tieto dáta, len tri krajiny zaznamenali prírastok obéznych v porovnaní s číslami pre Rumunsko, Lotyšsko a Bulharsko z roku 2014.

Slovensko, spolu s Českom a Cyprom, patrí medzi štáty, ktoré si za posledných osem rokov najviac znížili podiel tučných ľudí.

V krajine pod Tatrami bol v roku 2008 tučný takmer každý štvrtý Slovák, no do roku 2014 sme si polepšili a väčšie konfekčné veľkosti v obchodoch hľadá už len každý šiesty.

Muži verzus ženy

Medzi váhami príslušníkov rozdielnych pohlaví je v Únii len malý rozdiel. Obéznych mužov tu žije 16,1 percenta, žien 15,7.

Podiel obéznych žien je vyšší v 11 krajinách: na Slovensku, v Belgicku, Dánsku, Estónsku, Lotyšsku, Litve, Holandsku, Portugalsku, Rumunsku, vo Švédsku a v Spojenom kráľovstve.

Najväčší nepomer medzi pohlaviami je v rámci EÚ v Litve – obéznych je tam 19,9 percenta mužov oproti 14,1 percentám žien. Naopak, najvyrovnanejšie sú na tom Francúzi a Francúzsky.

Obezita a vzdelanie

Existuje tiež spojitosť medzi obezitou a úrovňou vzdelania. V EÚ je podľa štatistík 11,5 percenta obéznych s vyšším vzdelaním, v porovnaní s 19,9 percentami dospelých tučných, ktorí dosiahli len nižšiu úroveň vzdelania.

Ako sú na tom Európania v porovnaní s Američanmi?

Podľa údajov z roku 2014 je priemer obezity v EÚ 15,9 percenta, inak povedané nadmernú váhu má jeden zo šiestich Európanov.

V USA je najmenej obéznym štátom Colorado – jeho príliš objemní obyvatelia tvoria 20,2 percenta. A štyri štáty majú podiel obéznych dokonca nad 35 percent – Louisiana, Alabama, Mississippi a Západná Virgínia.

Stále však nie sme za vodou. Viac ako polovica dospelých obyvateľov Európskej únie má totiž nadváhu. Len 46,1 percenta ľudí zo starého kontinentu sa môže pochváliť normálnou hmotnosťou, 51,6 percenta trpí miernou nadváhou, nadváhou, obezitou až ťažkou obezitou.

Podváha? Tiež problém

Podváhu možno skonštatovať u 2,3 percent dospelej európskej populácie. Nezdravo nízkou váhou trpí najviac ľudí z EÚ na Cypre – 4,6 percenta dospelých, v Taliansku 3,7 percenta a vo Francúzsku 3,6 percenta dospelých.

BMI

Index telesnej hmotnosti (BMI) sa počíta ako hmotnosť (v kg) delená druhou mocninou výšky (v m). Je to len štatistický nástroj, ignoruje množstvo dôležitých faktorov (stavbu tela, množstvo svalstva…).

  • do 18,5: podvýživa. Čím je číslo menšie, tým viac sa približujete k podvýžive. Týka sa predovšetkým trpiacich anorexiou či bulímiou. Telo nie je dostatočne vyživované, chýbajú mu základné stopové prvky, čo sa prejavuje častými ochoreniami a celkovým oslabením organizmu.
  • 18,5 – 25: ideálna a zdravá váha. Človek s týmto BMI by si mal svoju váhu udržať vyváženou stravou a dostatkom pohybu. Zdravotné komplikácie spojené s hmotnosťou sú v tejto skupine najmenej časté.
  • 25 – 30: mierna nadváha. Riziko vysokého tlaku či srdcových ťažkostí sa tu mierne zvyšuje. Poväčšine ide o nesprávne stravovacie návyky, napríklad nadmerné konzumovanie večer a v noci, alebo nevyvážený podiel tukov a iných zložiek potravy. Takisto je tu častý nedostatok pohybu či sedavé zamestnanie.
  • 30 – 40: obezita. V tomto prípade ide o pomerne vážne zdravotné riziko.
  • 40 a viac: ťažká obezita. V tomto štádiu je potrebná radikálna zmena stravovacieho režimu a návykov.
  • Hranice hodnôt BMI sa líšia pre rôzne rasy. Napr. Aziati používajú o niečo nižšie hranice, za obéznych sa tam považujú už ľudia s BMI nad 27,5, ako ideálny sa ustanovujú BMI v rozmedzí 18,5 – 23.

Zdroj: Ec.europa.eu; Euronews.com; Tppi.org.mt; Wikipedia.org

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #slováci #obezita #podvýživa #tučnota