Dáni – najšťastnejší národ. Čo robia inak ako my? Tajomstvom je mutácia aj hygge

Za posledné štyri roky sa Dánske kráľovstvo umiestnilo na vrchole rebríčka najšťastnejších krajín celkovo tri razy. Čo robí obyvateľov tejto najmenšej škandinávskej krajiny takých spokojných so svojimi životmi a čo robia inak ako my ostatní?

10.11.2016 07:00
Dánsko, Kodaň, selfie, mobil, tri dievčatá,... Foto:
Dánky v Kodani
debata (3)

Správa o spokojnosti národov World Happiness Report, ktorú na základe výskumu každoročne vypracováva Sustainable Development Solutions Network (SDSN) a newyorská Kolumbijská univerzita, aj v roku 2016 potvrdila, že horúce letá strávené v plavkách na plážach a ľadové koktaily zrejme nebudú jediným kritériom šťastia, aj keď odborníci odhalili významný vplyv slnka a svetla na náladu ľudí.

Tento fakt potvrdzuje aj umiestnenie ďalších severských krajín v prvej päťke najšťastnejších – tretí je Island, štvrté Nórsko a veľa tepla a slnečných lúčov si neužijú ani v piatom Fínsku. (Napríklad slnečné Španielsko je na 37. a Taliansko až na 50. mieste.)

Susedné Rakúsko sa dostalo na 12. priečku, Američania sú štrnásti, Nemcom patrí 16. miesto, Česi obsadili 27. a Slováci 45. priečku zo 157-miestneho rebríčka. Aj keď Slovensko patrí medzi štáty s posunom nahor (od roku 2012 si zlepšilo postavenie o 10 priečok), stále je ďaleko za jednotkou.

Štúdia brala do úvahy rôzne aspekty kvality života, od HDP, sociálnej oblasti, zdravia a zdravotnej starostlivosti, cez spoločenské oblasti ako miera korupcie, až po psychologické faktory, napríklad možnosť slobodnej voľby, rozhodovania sa.

Radi platia dane

Spočítané, zanalyzované, vyhodnotené – najlepšie obstál štát s vysokými daňami a dlhými zimami, ktorý sa rozprestiera na Jutskom polostrove a ďalších 474 väčších či menších ostrovoch.

Čo teda robí Dánov takými spokojnými? Šťastie sa dá definovať viacerými spôsobmi a niektoré výskumy tvrdia, že viac ako s veľkosťou domu a početnosťou šatníka súvisí s celkovou sociálnou rovnosťou a komunitným duchom.

A práve vyššie dane pomáhajú Dánsku vytvoriť relatívne rovnaké podmienky pre každého a náklady na zdravotnú starostlivosť, vysokoškolské vzdelanie či starostlivosť o deti sa zdieľajú. Dánsko je krajinou, kde len zopár ľudí vlastní priveľký majetok, ale ešte menej Dánov trie núdzu.

Morská víla v Kodani Foto: SITA/AP, Finn Frandsen
Morská víla, Kodaň, Dánsko Morská víla v Kodani

Správa tiež konštatuje, že obyvatelia tohto štátu majú veľkú dôveru vo svoju vládu, aj keď v parlamente sedí až deväť politických strán. Zároveň si užívajú nízku mieru korupcie vo verejnom aj súkromnom sektore.

Významným faktorom je tiež výrazná rodová rovnosť. Dánsko sa pravidelne radí medzi 10 najlepších krajín, kde sa dodržiava egalita medzi mužmi a ženami,

Hygge aj gény

Dánske slovo hygge je ťažké preložiť a ešte ťažšie vysvetliť. Keď je vonku nevľúdne a vlády sa ujmú dlhé tmavé škandinávske zimy, Dáni si svoju náladu, domovy aj mestá prispôsobia a zariadia útulne a užívajú si teplé, mäkké, príjemné a upokojujúce veci.

Počas Vianoc ulice zaplavia blikajúce svetielka a známe kodanské záhrady Tivoli sa premenia na zimnú rozprávkovú krajinu.

Dánom vraj k pocitu pohody aj pod ťažkými mrakmi pomáha podľa vedcov tiež zmutovaný gén, ktorý ovplyvňuje vstrebávanie serotonínu ovplyvňujúceho náladu.

Zdroj: Wikipedia.org; Bbc.co.uk; Visitdenmark.com; Elleuk.com; Dailymail.co.uk

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Dánsko #šťastie #génová mutácia