Náš tip: Na Bibliotéke ponúkne 203 vydavateľstiev knihy od výmyslu sveta

Tohtoročný knižný veľtrh Bibliotéka má bohatý program pre všetky generácie. A všetci sa stretnú s dobrými knihami, ich autormi, prekladateľmi a vydavateľmi.

11.11.2016 06:00
Biblioteka, Incheba Foto: ,
Bibliotéka
debata

Tento víkend v bratislavskej Inchebe pokračuje predajná výstava kníh Bibliotéka. Pri ponuke 203 vydavateľstiev si na svoje prídu milovníci rôznych žánrov a všetky vekové kategórie. Program je po oba dni nabitý od rána až do večera.

Pre deti je pripravená rozprávková dielňa, kde sa napríklad v sobotu o desiatej ocitnú v chalúpke slimáka Maťa a škriatka Klinčeka, potom stretnú Toma a Bena, drobcov z Večerníčka, a spoznajú ich autorku.

Po obede o jednej nazrú do továrne Williho Wonku a uvidia Snehovú kráľovnú v literárno-divadelnej rozprávke. V nedeľu pred obedom si tí najmenší ohmatajú svoju možno prvú knihu ako hračku v divadle pre maličkých a ešte menších.

Väčší sa zas dozvedia, aké príbehy vznikli v záhradnom domčeku Roalda Dahla a budú sami tvoriť. Nedeľnými hosťami rozprávkovej dielne budú tiež cirkusoví umelci a pri spoločnom čítaní sa deti prejdú po tajuplných kútoch starej Bratislavy.

Dospelým sa v sobotu predstaví vydavateľstvo Spolku slovenských spisovateľov s Odklínaním Vajanského či s novým románom Antona Hykischa. Slovenská spoločnosť prekladateľov umeleckej literatúry uvedie novinky zo svetovej literatúry.

Cestovatelia si môžu vyberať medzi knižnými sprievodcami a vydať sa do Vietnamu, na Island či do Provensalska. Na inom pódiu sa budú sa prezentovať knihy venované histórii, ale aj Najkrajšie slovenské rozprávky podľa Pavla Dobšinského v novom vydaní.

V nedeľu predstavia svoje nové diela Daniel Pastirčák, Michal Havran ml. aj Katarína Kerekesová a jej tím, tvorcovia príbehu o Mimi a Líze. Dôležitým nedeľným hosťom bude jubilant Ľubomír Feldek.

Literárne informačné centrum uvedie knihu, ktorá vlani získala cenu Jána Hollého za najlepší umelecký preklad – Magda Takáčová prekladala do slovenčiny román Vydedenci maďarského autora Szilárda Borbélyho.

Život v krajinách postihnutých vojnou či inými katastrofami priblíži reportér a fotograf Andrej Bán. Ženským čitateľkám je určená napríklad novinka Čo nám muži natárali. S ďalšími autormi a ich dielami sa stretnete v Literárnej kaviarni.

V susedstve tohtoročnej Bibliotéky je interaktívna výstava Veda netradične, kde v sobotu vedci predvedú najnovšie technológie v oblasti robotiky, energetiky či archeológie, aj prezentácia mladých bádateľov, žiakov a študentov.

Martin príde na chodúľoch

Mesto Senica má svätého Martina v erbe a obyvatelia si ho každý rok pripomínajú „naživo“. Tento rok príde na chodúľoch a povedie lampiónový sprievod.

V piatok 11. novembra zavíta svätý Martin aj do mesta, ktorého je patrónom, do Senice. Obyvatelia už ôsmy rok na Martina usporadúvajú Martinské svetlonosenie s programom.

„Každý rok sa na námestí odohráva martinský príbeh, keď roztína svoj plášť a delí sa oň so žobrákom. Zároveň si v tento deň pripomíname niektorú časť histórie mesta,“ hovorí Lucia Vajdová z mestského úradu v Senici.

Ako vysvetľuje, celé podujatie je spojené so symbolom svetla, vnútorného svetla v človeku, vďaka ktorému sa stáva lepším. Preto sviatok sv. Martina slávia ako sviatok svetiel – lampiónovým sprievodom.

Sprievod prejde od budovy DAV cez park a na  námestie ho povedie Martin a žobrák, ktorí budú chodiť  na chodúľoch. Cestu im budú ukazovať anjeli a aj tí budú tento rok na chodúľoch. Diváci si v programe pripomenú okolnosti premeny Martina vojaka na Martina dobrodinca, ktorý viac ako bojovať túžil pomáhať chudobným.

V ďalšej časti programu si Seničania pripomenú dejiny mesta na konci 19. storočia, časy maďarizácie, ale aj veľkých osobností, ktoré sa významne zapísali do dejín celého národa.

Režisérom programu je režisér ochotníckeho Záhoráckeho divadla Ivan Fodor. Na záver programu celé námestie vypustí balóniky  s rozsvieteným martinským svetielkom k nočnej oblohe a koniec Martinského svetlonosenia patrí svetelnej šou.

Kam za zábavou

11. novembra, piatok

  • Bratislava: Staromestské Martinské hody, do 13. 11.
  • Košice: Okrídlení pútnici/Tajomstvo vtáčej migrácie, výstava, Východoslovenské múzeum, Nám. Maratónu mieru
  • Liptovský Mikuláš: Mestské Vianoce, výstava, múzeum Čierny Orol
  • Martin: Svätomartinské hody, program, remeselné trhy, Divadelné nám., od 15. h
  • Vieska nad Žitavou: Deň otvorených dverí v Arboréte Mlyňany
  • Nitra: Nitriansky vínny festival v uličkách historického podhradia, hudba
  • Senica: Martinské svetlonosenie, sprievod na čele s Martinom a žobrákom na chodúľoch, program., zraz DAV, 16. h

12. novembra, sobota

  • Bratislava: Zatváranie lesa, hubárska vychádzka SNM – Prírodovedného múzea a Slovenskej mykologickej spoločnosti pri SAV, Kačín, 12. h
  • Holíč: Martinský jarmok
  • Nitra: Nitriansky vínny festival v uličkách historického podhradia, hudba
  • Stupava: Svätomartinský jarmok

18. novembra, piatok

  • Trnava: DIV – Divadelné inšpiratívne vystúpenia, do 20. 11.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #čítanie #knihy #Bibliotéka