Náš tip: Sedmospáči, prebuďte sa! Noc divadiel ponúka špeciálny program

Sobotnú noc z 19. na 20. novembra jednoducho nesmiete prespať. Desiatky divadiel pripravili pre svojich hostí špeciálny program, v ktorom sa bude spievať, tancovať, čítať, besedovať a predovšetkým hrať. Noc divadiel ovládne vyše dvadsať slovenských miest a obcí.

18.11.2016 07:00
Noc divadiel 2015, divadlo Foto: ,
Predstavenie Klára a dvanásť mesiačikov v rámci podujatia Noc divadiel v Bábkovom divadle ŽŽilina.
debata

Slovenské národné divadlo láka na opernú klasiku Pucciiniho Turandot so stretnutím s hercami po predstavení, činohra do Nonci divadiel prispieva diskusiou a kvízom v Modrom salóne. V historickej budove SND bude otvorená orchestrálna skúška pripravovanej premiéry baletu Giselle.

Mestské divadlo P. O. Hviezdoslava prichádza s Moliérovým Zdravým nemocným a hudobným koncertom. Radošinské naivné divadlo hrá horkú komédiu o spätnom naprávaní starých chýb pod názvom To nemá chybu. Nová scéna odkrýva divadelné zákulisie pred premiérou, ktorá hrozí katastrofou v komédii Pi čaj, miláčik!

Študenti a absolventi konzervatória sa predvedú na Bielej ulici v Arteatre v jeden večer hneď v troch predstaveniach. O 18. hodine to bude absurdná dráma Karol, o 20. hodine Maratón a o 22. hodine Ostrovského Talenty a ctitelia.

Divadlo Jána Palárika v Trnave začína už o 15. hodine hrou Malý princ a večer o 20. hodine pridá one man show Caveman o tom, čo robí muža mužom a ženu ženou. Hostí Divadla Andreja Bagara v Nitre uvíta divadelný happening. Inscenovaná prehliadka divadla odhalí zákulisie, históriu, významné osobnosti a známe inscenácie nitrianskeho divadla, prostredníctvom videozostrihov, inscenovaných ukážok, divadelných rekvizít a kostýmov, ale aj historiek a spomienok.

Staré divadlo Karola Spišáka o 20. hodine poskytne priestor klientom Zariadenia sociálnych služieb DOMUM v Krškanoch a ich rebelsky poňatému biblickému príbehu o Jonášovi a skaze mesta. Nasleduje prehliadka divadla, scénické čítanie a koncert. Nové divadlo pozýva na svetoznámy príbeh o dospievaní a holokauste Anna Franková.

V Trenčíne sa deti môžu tešiť na Popletka v kine Hviezda o 16. hodine a na tvorivé dielne, kde si vyrobia divadelnú masku i na výstavu študentskej scénickej a kostýmovej tvorby. Divadlo Jozefa Gregora Tajovského vo Zvolene ponúka mix hudby a slova o legendách a o polnoci spomínanie pri sviečkach.

V popredí zľava: Herci Marošš Goga (Móric... Foto: SITA, Ivan Fleischer
Muzikál Móric Beňovský, Noc divadiel V popredí zľava: Herci Marošš Goga (Móric Beňovský) a Natália Pukluššová (Afanázia) počas prvej generálnej skúššky pôvodného slovenského muzikálu Móric Beňovský.

Bábkové divadlo Žilina osloví mladých hrou Tracyho tiger. Štátna opera v Banskej Bystrici prinesie operetu Franza Lehára Cigánska láska. V Prešove v Divadle Jonáša Záborského namiešajú hosťom divadelný koktail a nočnú verziu Gogoľovho Revízora.

Košické štátne divadlo reprízuje muzikál Móric Beňovský a divadlo Na peróne chystá hlasový workshop pre nehercov a špeciálny titul Fasbuk.

Podrobný program divadiel v jednotlivých mestách a obciach nájdete na nocdivadiel.sk. Na niektoré podujatia je vstup voľný, iné sú so vstupným.

Kam za zábavou

18. novembra, piatok

  • Bratislava: Otvorenie Vianočných trhov, Hlavné, Primaciálne a Františkánske nám., Vianočný jarmok remeselníkov na nádvorí Starej radnice, do 23. 12.
  • Trnava: DIV – Divadelné inšpiratívne vystúpenia, do 20. 11.

19. novembra, sobota

  • Bratislava: Palácová herňa čítania – Prípad lovca tigrov, pre deti mladšieho školského veku a ich rodičov, Zichyho palác, Ventúrska ul., 16. h
  • Bratislava: Záhady Slovenska, výstava záhad, povestí a legiend v 3D objektoch, Shopping Palace
  • Slovensko: Noc divadiel
  • Košice: ScarpMetalArtFest, nultý ročník festivalu umeleckých kováčov, budú sa vyrábať umelecké predmety zo šrotu, Slovenské technické múzeum
  • Košice: Hravenisko, siedmy ročník Festivalu hier a zábavy, ZŠ Jozefa Urbana, aj 20. 11.
  • Trenčianska Teplá: Električkou so Svetozárom Hurbanom Vajanským do Trenčianskych Teplíc, odchody o 13. h, 15. h a 17. h

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #noc divadiel