Ktorú reč sa učiť? Čínština je rodným jazykom vyše miliardy, angličtina 335 miliónov

Vznik, vývoj a šírenie jazykov po zemeguli ovplyvňuje široká paleta kultúrnych, ekonomických, náboženských a ďalších účinkov. Pohyb rečí kopíruje zákonitosti ľudskej migrácie, kolonizácie...

01.12.2016 07:00
reč, jazyk, cudzia reč, cudzí jazyk, ahoj,... Foto:
Populárna angličtina len tak hneď nevymizne.
debata (15)

Napríklad Rimania rozšírili latinčinu po celej Európe a oblasti Stredozemného mora, a napriek tomu, že tento jazyk je dnes už mŕtvy, stal sa základom pre mnohé v súčasnosti najpoužívanejšie. A z angličtiny spravilo globálnu reč zasa Britské impérium a jeho niekdajšia rozpínavosť.

Angličtina je rodnou rečou 335 miliónov ľudí po celom svete, z nich 225 miliónov je Američanov. Anglicky sa ako úradným jazykom hovorí v 110 krajinách, čo je viac ako ktorýmkoľvek iným jazykom na svete, píše portál Weforum.org.

Silnú stopu v rôznych častiach planéty zanechala aj španielska koloniálna éra. Španielčina je rodným jazykom obyvateľov 35 krajín a hovorí ňou dohromady 399 miliónov ľudí, pre ktorých je prvým jazykom.

Ďalším jazykom, ktorý sa roztiahol široko-ďaleko, je arabčina. Hovorí ňou 242 miliónov ľudí v 60 krajinách planéty. Jazyk sa rozšíril v 7. storočí pred naším letopočtom počas dobývania krajín moslimskými armádami.

Najbežnejšie používaným jazykom sveta je však čínština, ktorá je rodnou rečou najviac ľudí – až 1 152 000 000­. Čínštinou a jej rôznymi dialektami sa nerozpráva len v obrovskej Číne, ale aj naprieč najrôznejšími krajinami v Ázii.

A vzhľadom na trend masového pohybu osôb vedci predpokladajú, že táto reč sa bude ďalej šíriť svetom.

Populárna angličtina však len tak hneď nevymizne. Podľa prieskumov sa práve tento anglosaský jazyk učí 1,5 miliardy študentov a ďalších 126 miliónov študuje francúzštinu, čínštinu alebo španielčinu.

Zdroj: World Economic Forum

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #jazyk #angličtina #cudzí jazyk #Číňan #španielčina