Pančuchový či slaný s mliekom jaka: Takto vyzerá šálka čaju v rôznych krajinách

Čaj, jeden zo svetovo najobľúbenejších nápojov, nie je len ovocný, zelený a bylinkový. V Anglicku, Japonsko, Indii, na Srí Sanke... - v mnohých krajinách si pod týmto slovom predstavia úplne rozdielne pripravené a naservírované kvapaliny, mnohé z nich sa na seba navzájom ponášajú len veľmi vzdialene.

07.12.2016 07:00
biely čaj, pitie čaju Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Veľká Británia

Azda ani jeden diel seriálu o svojskom belgickom detektívovi Poirotovi žijúcom v Anglicku sa nezaobíde bez pozvania na šálku čaju. Čaj sa tu pije ráno, o piatej, na znak priateľstva, s kvapkou sherry alebo sa naservíruje obeti „dochutený“ jedom.

V Británii sa podáva čierny čaj silnejší ako u nás. Kvalitou sa mu približujú čaje označené ako English Breakfast, teda raňajkové. Väčšina Britov si do čaju pridáva trocha nízkotučného mlieka a ak si ho chcú osladiť, nasypú štipku bieleho cukru (vraj v čaji chutí lepšie ako tmavý). Med je v súvislosti s čajom na ostrovoch úplné tabu.

Rusko

Čaj v celulózových vrecúškach? V najväčšom štáte sveta ani náhodou. Rusi zvyknú posmešne hovoriť, že je to len čaj poštárov, pretože je zabalený v obálkach. Rusi pripravujú čas na dve fázy, najprv pripravia esenciu, potom prilejú vodu. Lístky čajovníka čínskeho sa nesmú variť, s vodou by sa mali stretnúť až po tom, ako prešla varom samotná.

Do kanvice najprv nasypú čaj, prelejú ho horúcou vodou (v pomere asi jedna šálka vody na štyri až päť lyžičiek čaju). Táto esencia sa ešte nesmie piť, je príliš silná. Až keď lístky klesnú na dno, vezmú Rusi šálku, nalejú trocha odvaru a doplnia sa horúcou vodou podľa chuti. Ruský čaj by mal mať krásnu gaštanovú farbu.

Čína

Tento ázijský štát je synonymom čaju, na jeho prípravu tu existuje viacero návodov a receptov. Najpopulárnejším druhom je pu-erh, niekedy vytvarovaný do kocky alebo guľôčky, ktorá sa rozvinie vo vode.

Číňania najprv čajovú kanvicu predhrejú tak, že ju naplnia vriacou vodou a počkajú niekoľko sekúnd. Vodu vylejú, nasypú odvážené množstvo čaju a počkajú, kým zmäkne v pare. Zatiaľ ohrejú vodu na zodpovedajúcu teplotu podľa druhu čaju, nechajú vylúhovať a prelejú cez nylonové sitko.

Japonsko

Kultúra pitia čaju je tu veľmi silno zakorenená, bez gejší, čaju a čerešní by Japonsko ani nebolo Japonskom. V obľube je tu jemne zomletý svetlozelený čaj matcha. Prášok sa nenecháva lúhovať v kanvičke, ale vyšľahá sa do speneného nápoja a rýchlo sa vypije. Ale nie je to len pochúťka, matcha obsahuje nepreberné množstvá potrebných látok ako antioxidanty či betakarotén. Dodáva energiu, znižuje stres, podporuje trávenie a mnoho ďalšieho.

Fotka uverejnená používateľom Annemieke (@annafitmiek),

Turecko

Európsko-ázijská krajina je známa najmä vďaka svojej káve. Nemenej populárny je však aj jej čaj. Turecký čaj (çay) je obľúbený aj v celej tureckej diaspóre, ale aj na severe Cypru a v niektorých balkánskych krajinách. Robí sa z drveného druhu čierneho čaju Rize, ktorý sa pestuje v rovnomennej provincii na južnom brehu Čierneho mora.

Turecký čaj sa pripravuje v dvojitej kanvici, çaydanlık, v dne ktorej je voda, navrchu v menšej nádobe suchý čaj. Ten sa najprv preleje vriacou vodou a následne sa zaleje vodou zo spodku kanvice. Tmavohnedý koncentrát sa potom riedi vodou podľa nálady. Silný sa turecky nazýva koyu, slabší tavsan kani znamená doslova zajačia krv, slabý je acik. Čaj sa v Turecku pije z malých pohárikov, sladí sa repným cukrom, kyslí citrónom, no nikdy sa neprilieva mlieko.

India

Ani túto krajinu si bez čaju nevieme predstaviť, Briti sa hrdia, že čajovú kultúru tam upevnili najmä oni v koloniálnych časoch. V Indii, ale aj v Nepále, je obľúbený čaj so zmesou korenín masala, ktorá obsahuje najmä kardamon, škoricu, klinčeky, zázvor, ale aj čierne korenie a iné.

Mongolsko

Keď je zima, poteší teplý a poriadne mastný nápoj. Mongoli na prípravu čaju používajú lisované listy, mlieko, maslo, múku a soľ. Čaj rozdrvia na prášok a zalejú studenou vodou. Zohrejú a potom prilejú kravské, ovčie alebo ťavie mlieko (Tibeťania prilievajú mlieko jaka) a rozpustené maslo a na tuku vopred opraženú múku, prípadne aj ryžu či pšeno. Povaria a podľa chuti dosolia.

Hongkong

Studený mliečny čaj, ktorý sa tu pije, dostal priliehavý názov pančuchový. Prečo? Jeho farba sa nápadne a nepopierateľne podobá na telové silonky. Pripravuje sa z čierneho čaju a sušeného alebo kondenzovaného mlieka. V Honkongu sa pije zvyčajne k obedu.

Zdroj: Unitea.cz; Wikipedia.org; Teatrade.sk; Matadornetwor­k.com

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #čaj #čaj matcha