Turistom v okolí Bardejova pribudla kyslíková cesta aj singletrack

Hneď dve turisticko-relaxačné atrakcie sú od začiatku decembra prístupné širokej verejnosti v okolí Bardejova a Bardejovských Kúpeľov. Pribudla tu kyslíková cesta Mihaľov – Bardejov a dokončená bola druhá etapa singletracku v Bardejovských Kúpeľoch. Obe sú k dispozícii zdarma.

06.12.2016 14:30
debata

Ako informoval riaditeľ Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Šariš – Bardejov Radomír Jančošek, kyslíková cesta, spájajúca pohyb, relax a pobyt na čerstvom vzduchu, bola obnovená v priebehu októbra a novembra. Na takmer tri kilometre dlhom turisticko-relaxačnom chodníku obnovili 19 zastávok, na ktorých osadili prvky na cvičenie.

„Na každom stanovišti sú drevené prvky na cvičenie s tabuľkami s vysvetlením, ako postupovať. Vzniká aj nový altánok s kapacitou 20 miest na sedenie pod strieškou a 10 miest pri ohnisku. K tomu pribudne aj ohnisko z kameňa a studnička,“ prezradil Jančošek.

Súčasťou cesty sú aj dva informačné stojany a v priebehu decembra pribudne turistická mapa a informačná tabuľa. V lokalite Bardejova ide už o druhú zrekonštruovanú kyslíkovú dráhu.

Ako prvá prešla obnovou kilometer dlhá kyslíková dráha so 14 stanovišťami v Bardejovských Kúpeľoch, ktorá verejnosti slúži od konca roka 2014.

Obe financovali KOCR Severovýchod Slovenska a OOCR Šariš – Bardejov s podporou dotácie Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR.

Druhá etapa novej turistickej trate pre cyklistov a peších – tzv. singletrack, nadväzuje na prvú etapu nazvanú Čerešenka. Tá bola dokončená pred rokom v decembri 2015 a prepojila kyslíkovú dráhu v Bardejovských Kúpeľoch so sedlom Čerešňa nachádzajúcom sa v lokalite Mníchovského potoka. Má dĺžku 1 650 metrov a prevýšenie 140 metrov.

„Má odvodnenie, drenáže, mostíky, tabuľky a smerové šípky. Je doplnená navigačnými tabuľami so smerovníkom na Čerešňu, kde je aj funkčná studnička,“ doplnil Jančošek.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bardejov