Krymské jazero Kojaš: Ružová slaná nádhera plná bujných rias

Jazero sa rozprestiera na pobreží Kerčského polostrova na Kryme, od Čierneho mora ho delí iba úzky pás zeme. Paradoxne, čím sa viac vysuší, tým je krajšie a tým sýtejší odtieň ružovej nadobudne. Oproti modrým morským vodám tak tvorí krásny kontrast.

10.12.2016 07:00
debata

Fotka uverejnená používateľom @agenciatagawa,

Charakteristickú ružovú až šarlátovú farbu získalo jazero vďaka mikroskopickým riasam s červeným pigmentom, ktorým sa tu mimoriadne darí a keď začnú bujnieť, Kojaš prechádza od jemných k bordovým odtieňom.

Pri odparovaní vody stúpa v jazere zároveň koncentrácia soli a s poklesom hladiny sa na skalách zjavujú soľné kryštály, ktoré sa na slnku nádherné lesknú. Na brehoch Kojašu sa vtedy objaví biely okraj, ktorý sa čím ďalej, tým viac rozširuje, až celá oblasť pripomína pustý povrch Marsu.

Kojašské jazero, ktoré je súčasťou Prírodnej rezervácie Opukske, má 8 kilometrov štvorcových a je hlboké v priemere len meter. Jeho voda obsahuje 350 gramov soli na liter. Dnom jazera je vyhasnutá bahenná sopka a domáci tvrdia, že toto blato má blahodarné a liečivé účinky.

Okrem prírodných krás sa Kojašské jazero môže pochváliť aj ďalšími pokladmi v okolí. V stredoveku sa v blízkosti nachádzalo mesto Kimmerik, z ktorého sa zachovalo mnoho artefaktov.

Dodnes sa na tomto území dajú nájsť ostatky hradieb a citadel, oltárov, svätýň, studní či starých akvaduktov, ktoré nesú historické svedectvo zašlých čias.

Zdroj: Atlasobscura.com; Krasysveta.sk; Discover-ukraine.info

debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #jazero #Krym