Náš tip: Zažite mágiu Vianoc na dedine

Mágia stridžích dní, Mikuláš s anjelom a čertom aj vianoční koledníci. K tomu vôňa kapustnice a v ústach chrumkavé čerstvo upečené oblátky. Krásne ozdoby zo slamy. Ľudové piesne znejúce dedinou a duchovné skladby v drevenom kostole. Tradičné slovenské Vianoce môžete nasať všetkými zmyslami už túto nedeľu v Múzeu slovenskej dediny.

09.12.2016 07:00
vianoce, koledy, betlehem Foto:
Vianoce na dedine.
debata

Ak sa chcete nadýchať Vianoc už počas tretej adventnej nedele, vyberte sa do Martina. Čaro vianočných sviatkov zažijete v unikátnom prostredí skanzenu v Jahodníckych hájoch, kde je na jednom mieste sústredená ľudová architektúra z rôznych kútov Slovenska. Priamo v starých chalupách či v drevenom kostolíku z konca 18. storočia uvidíte, ako kedysi vyzerali Vianoce na dedine.

„Uvidíte vystúpenia folklórneho súboru aj interpretov duchovnej hudby, prípravu tradičných vianočných jedál s ochutnávkou, obchôdzky Mikuláša s družinou aj obchôdzky Lucií, výrobu vianočných ozdôb, ich predaj aj tvorivé dielne, kde si ich môžu deti vyrobiť,“ pozýva Tatiana Kadlecová z Múzea slovenskej dediny. Do Múzea slovenskej dediny hostí privedie polhodinová prechádzka zo zastávky MHD Ľadoveň. O 10.30 hodine sa začne prvá obchôdzka koledníkov z Folklórneho súboru Lysec z Belej-Dulíc. Zopakuje sa ešte o 12. a o 14.30 hodine.

Drevený kostol z Rudna, pochádzajúci z roku 1792, rozoznejú duchovné skladby zo 16. – 18. storočia v podaní hudobného zoskupenia Musica Temporis zo Žiliny o 11. a o 12.30 hodine. A po celý deň v dedinských uličkách skanzenu stretnete Mikuláša s anjelom a čertom aj maskované Lucie, ktoré z hostí husím krídlom pozmetajú všetko zlé.

Od Lucie do Vianoc, každá noc má svoju moc, predvianočný čas bol v ľudovej kultúre plný mágie. Ľudia si veštili budúcnosť, zdravie, šťastie aj úrodu, dievčatá ženícha. Niektoré dni sa nazývali „stridžie“ a tak k Vianociam na dedine patrí aj ondrejské veštenie z liateho olova či vosku. Deň Ondreja bol bohatý hlavne na veštby o vydaji, varili sa halušky s lístočkami, triaslo sa plotmi a budúci ženích sa veštil aj pomocou polienok dreva. V múzeu slovenskej dediny si môže vyveštiť každý – deti napríklad svoje budúce povolanie.

V rímskokatolíckej elementárnej škole z Petrovíc uvidíte, ako vznikajú slamené ozdoby či ozdoby zo slaného cesta, vianočné holubičky zo štiepaného dreva, aj drevené betlehemy. V starých oravských chalupách a škole sa budú piecť vianočné oblátky a ďalšie dobroty, aj zdobiť medovníky. Po celý deň od 10. do 16. hodiny bude pre túto príležitosť otvorený vianočný jarmok s ľudovoumeleckými výrobkami a tvorivá dielňa. Pôvodná krčma prenesená do múzea z Oravskej Polhory ponúka hriate, kapustnicu, fazuľu s údeným, zabíjačkové jedlá či makovníky s orechovníkmi. Počas podujatia sa dá absolvovať aj prehliadka skanzenu s výkladom sprievodcu, každú celú hodinu.

Mikuláš, anjel a čert Foto: Foto SNM - Múzeum slovenskej dediny
Vianoce, Mikuláš, anjel, čert Mikuláš, anjel a čert

V Múzeu slovenskej dediny tak môžu návštevníci stráviť hoci celý deň a vychutnať si atmosféru blížiacich sa sviatkov. Hoci múzeum je otvorené aj počas zimy, Vianoce na dedine sú posledným tohtoročným podujatím. Návštevníkov Múzea slovenskej dediny privíta Mikuláš s anjelom a čertom. Vianočný program detského folklórneho súboru Cipovička zo Žiliny, ktorý vystúpil v Múzeu slovenskej dediny v minulom období.

K tradičným slovenským Vianociam patria koledníci s betlehemom – na snímke v podaní detského folklórneho súboru Kelčovan. Tento rok v programe Vianoce na dedine vystúpi folklórny súbor Lysec z Belej – Dulíc a návštevníkom prinesie aj tento vianočný vinš:

Vinšujem Vám v tieto slávne sviatky,
aby Vám dal Pán Boh šťastia,
zdravia do širokého dožitia.
S menšíma hriechami,
s väčšou radosťou s Božou milosťou.
Na poli úrod, vo dvore príchod,
na statečku rozmnoženia a na dietkach potešenia.
A to Vám všetkým vinšujem  dobrého zdravia.

Vianočný vinš z Belej-Dulíc

Kam za zábavou

8. decembra, štvrtok

  • Bojnice: Svätý Mikuláš a Vianoce na zámku, do 8. 1. 2017
  • Myjava: Vianoce v divadle, festival v KD Samka Dudíka, do 11. 12.

9. decembra, piatok

  • Banská Štiavnica: Štjavnycký vjanočný jarmok
  • Bratislava: Vianočný bazár chalaňov, charitatívne podujatie, zbieranie darov, 10. h – 21. h, Nám. SNP – V-klub
  • Liptovský Mikuláš: Vianoce v Liptove, ukážky zdobenia perníkov, zhotovovania ozdôb rôznymi technikami, Múzeum Čierny orol, 8. h – 15. h
  • Žilina: Big Jump – Otvorenie zimnej sezóny OOCR Malá Fatra, 12. h – 22. h, Námestie Andreja Hlinku

10. decembra, sobota

  • Banská Štiavnica: Štjavnycký vjanočný jarmok
  • Bratislava: Vianočný bazár chalaňov, charitatívne podujatie, predaj darov, 10. h – 21. h, Nám. SNP – V-klub, aj 11. 12.
  • Bratislava: Advent na Hrade, živý betlehem, hudba, program
  • Bojnice: Svätý Mikuláš a Vianoce na zámku, do 8. 1. 2017
  • Červený Kláštor: Zabíjačkové hody v kúpeľoch Smerdžonka, 13. h
  • Košice: Adventný benefičný koncert, Kostol najsvätejšej trojice, 16. h, Krajina rozprávkovo – tvorivé dielne, hry, park medzi Immaculatou a divadlom, 16. h
  • Levice: Vianoce v Tekovskom múzeu, jarmok, ukážky tradícií, kapustnica, 9. h – 15. h
  • Ľubovňa: Vianoce pod hradom, tradičné pečenie oblátok, aj 11. 12.
  • Modrý Kameň: Vianoce na hrade, folklórne predstavenie Kračún na Honte, betlehem, divadlo
  • Myjava: Vianoce v divadle, festival v KD Samka Dudíka, do 11. 12.
  • Trenčín: Stridžie dni, večerné prehliadky hradu s tematikou predvianočnej ľudovej mágie, 18. h – 22. h, vstupy vždy v celú hodinu
  • Vychylovka: Čarovné dni vianočné, predvianočné zvyky na Kysuciach v múzeu kysuckej dediny

11. decembra, nedeľa

  • Bratislava: Summit Mikulášov a rozsvietenie stromčekov, Mestské divadlo DPOH, 17. h
  • Bratislava: Doma dobre, 3. ročník koncertu, Nocľaháreň sv. Vincenta De Paul, Ivanská cesta, pri letisku
  • Košice: Rozprávkové Vianoce – živý betlehem, Dolná brána, 16. h, Maďarské Vianoce, Dolná brána 16.30 h, Košické historické Vianoce – sviatky v stredoveku, Urbanova veža, 17. h
  • Nitra: Strieborný večer v synagóge
  • Liptovský Mikuláš: Vôňa Vianoc v Múzeu Čierny orol

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Vianoce #skanzen