Tip cestovateľa Aleša Tvrdého: 11 príkladov, ako využiť internet na cestách

Nie je to tak dávno, keď som na každú cestu balil plno papierov a máp. Bolo úplne jedno, či to boli rezervácie leteniek, potvrdenia do hotelov či hostelov, alebo mapy s vyznačenými cestami. Vždy sa ich nazbieralo viac než dosť a niekedy z toho bol celkom slušný fascikel podobný daňovému priznaniu.

18.12.2016 07:00
debata
Doba napreduje a my sa jej mimovoľne... Foto: SHUTTERSTOCK
cestovanie, cestovateľ, dovolenka, turista, internet, aplikácie, tablet, mobil, džungľa, exotika, komunikácia, Doba napreduje a my sa jej mimovoľne prispôsobujeme.

Doba však napreduje a my sa jej mimovoľne prispôsobujeme. Slovo internet už bude čoskoro celosvetovo také známe ako americký čierny nápoj s červeno-bielym logom. Výdobytky dnešnej techniky poznačili aj cestovanie. Nasledujúcich 11 príkladov vás presvedčí o tom, že je to naozaj tak:

1. Mapy

Začnem mapami. Je jedno, či už ide o ostrieľaného dobrodruha, alebo úplného nováčika, ktorý sa vybral na svoju prvú cestu. Každý jeden z nich si istotne pozrie nejedenkrát v mapách tú najrýchlejšiu alebo najzaujímavejšiu cestu do cieľa.

Celkom dozaista sú potrebné vo veľkých mestách, kde je azda toľko ulíc, koľko je všetkých miest na celom svete. A ak sa niekto v takejto spleti vyzná hneď ako pricestuje, tak mu blahoželám.

2. Navigácia

Ďalší bod priamo súvisí s predošlým. Navigácia do cieľa je to, čo sme kedysi museli v mapách hľadať sami a spájať rôznymi znakmi, čiarami alebo inými pomôckami. Dnes stačí zadať konečný bod, prípadne nejaké prechodové zastávky a software to urobí za nás. Dokonca si ešte môžeme vybrať z niekoľkých navrhovaných ciest.

Najnovšie vylepšenie je tzv. 3D street view, vďaka ktorému môžeme na displeji vidieť presne to, čo aj v realite na danom mieste. Nejedenkrát ma takýto náhľad zachránil pred tým, aby som sa pobral kamsi len tak naslepo. Teraz si vybranú oblasť pohodlne pozriem na svojom zariadení a hneď sa viem rozhodnúť, či sa tam vyberiem, alebo nie.

BLABLA Foto: SHUTTERSTOCK
mobil, gps, BLABLA

3. Fotografie

Zostanem pri spomínaných obrázkoch. Veľakrát sa mi stalo, že som na svojich cestách stretol iných tulákov podobných mne. Po výmene skúseností mi neraz odporučili nejakú pre mňa neznámu destináciu. Nebyť internetu, nemohol by som si hneď pozrieť fotografie z tohto miesta.

Aj vďaka tomu som sa viackrát vyhol zbytočným návštevám rôznych miest, ktoré pre mňa neboli až také zaujímavé. Namiesto toho som sa vybral presne tam, kam som chcel.

4. Bookovanie

Prednedávnom sme sedeli večer s kamarátom na terase vo vietnamskom Saigone. Bavili sme sa o tom, kam pôjdeme nasledujúci deň, lebo toto mesto nás už omrzelo. Vďaka aplikácii leteckej spoločnosti som zabookoval letenku hneď na druhý deň a netrvalo mi to ani 5 minút. Od vyhľadania cieľovej destinácie až po platbu som urobil všetko cez svoj smartfón práve vďaka online pripojeniu.

5. Svetelné podmienky

Ako milovník fotografie sa mnohokrát musím pre svoje snímky obetovať. No nesťažujem si. Práve naopak. Keď si vyberiem nejakú konkrétnu destináciu, ktorú chcem čo najlepšie nasnímať, je pre mňa veľmi dôležité vedieť, kedy bude slnko na ktorom mieste na oblohe. Vďaka tomu sa dokážem skoro dokonale pripraviť na fotografovanie.

Aj práve vďaka praktickým aplikáciám viem jednoducho určiť, kedy slnko v mojej destinácii vyjde a kedy zapadne. Viem, ako dlho bude trvať zlatá hodina. Kde slnečný kotúč vyjde na obzor a kde sa zaň opäť schová. Aký veľký bude mesiac a či presvieti žiaru hviezd alebo nie.

6. Predpoveď počasia

Ako je možné, že aj keď som si všetko starostlivo pozrel, fotografovanie sa nekoná? Jednoducho. Počasie už urobilo škrt cez rozpočet nejednému cestovateľovi alebo aj fotografovi.

Vďaka internetu si dokážem pozrieť nie len veľmi presnú predpoveď, ale aj prognózu na nasledujúce hodiny, aktuálne snímky z družíc, podľa ktorých sa dá predpokladať, ako sa počasie v najbližšej dobe vyvinie.

7. Kvalita ovzdušia

Kým som býval na Slovensku, čistotou ovzdušia som sa skoro vôbec nezaoberal. Teraz žijem na ostrove neďaleko Číny a už taký ľahostajný nie som. Preto ďalšia užitočná aplikácia, ktorú odporúčam, je určite online hlásič čistoty ovzdušia. Ten mi presne ukáže, v akom stave je a či sa mám zdržiavať vonku alebo radšej nie.

8. Slovník

Pri svojich cestách som často navštívil krajiny, kde dohovoriť sa bolo asi také umenie, ako predbehnúť Sagana na Tour de France. To už je však minulosť. Online slovník je nenahraditeľným pomocníkom.

Je úplne jedno, či ide o angličtinu, čínštinu alebo trebárs aj o jazyk zulu. Najlepšou vychytávkou je bleskový preklad priamo na displeji. Čínske znaky sa v okamihu premenia na reč, ktorej rozumiem a svet je zas o niečo krajší. :-)

9. Online komunikácia

Keďže na cestách trávim pomerne veľa času a svojich najbližších tak dosť zanedbávam, prichádza viac než vhod elektronická komunikácia. Či už sú to obyčajné maily, čet alebo dokonca videohovor. To všetko funguje vďaka internetu. Keďže dlhodobo žijem v Ázii, práve vďaka videohovorom sa cítim svojej rodine omnoho bližšie, aj keď nás delí takmer 10-tisíc kilometrov.

Vďaka 3D street view môžeme na displeji vidieť... Foto: SHUTTERSTOCK
mobil, tablet, internet, telefón, cestovanie, cestovatelia, mladí ľudia, turisti, hudba, internet, Facebook, Instagram, sociálne siete, sieť, mládež, Vďaka 3D street view môžeme na displeji vidieť presne to, čo aj v realite.

10. Virtuálne úložisko

V neposlednom rade je internet skvelý pomocník aj z pracovnej stránky. Kedysi museli fotografi so sebou nosiť filmy, na ktoré fotili a postupne ich posielať domov poštou alebo ťahať so sebou.

Neskôr sa zásobovali pamäťovými kartami. To bolo určite jednoduchšie, ale finančne takisto náročné. Dnes? Keď zaplním pamäťovú kartu, za pár minút ju zálohujem na nejaký virtuálny cloud a spokojne sa usmievam.

11. Práca cez internet

Mnoho ľudí využíva internet, aj na živobytie. Patrím medzi nich aj ja, pre moju prácu je veľmi dôležitý. Práve vďaka výdobytkom tejto doby môžem pracovať na ktoromkoľvek mieste na Zemi. Stačí byť online.

Avšak tak, ako všetko, aj internet má svoje tienisté stránky a netreba ich podceňovať. Využívajme to, čo nám ponúka, ale myslime na to, čo nám môže vziať. Všetkého veľa škodí a v tomto prípade to takisto rozhodne platí.

Ak sme s priateľmi, tak sa venujme im. Virtuálna komunikácia je skvelá, ale osobný rozhovor neprekoná. Nestrácajme virtuálny kontakt s tými, ktorých sme dlho nevideli, ale nestrácajme kvôli nemu ani tých, ktorí chcú byť s nami osobne.

www.photoandtraveling.com

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cestovanie #internet #navigácia #mobilné aplikácie #aplikácie